Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1028/28-1-2000 Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 26 του Ν.1642-1986 στις δαπάνες που πραγματοποιούνται από επιχειρήσεις για την εφαρμογή προτύπων ποιότητας και πιστοποίησής τους κατά τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης

1009089/321/44/Α0014/ΠΟΛ.1028/28.1.2000 Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 26 του Ν.1642/1986 στις δαπάνες που πραγματοποιούνται από επιχειρήσεις για την εφαρμογή προτύπων ποιότητας και πιστοποίησής τους κατά τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO)

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας και για την ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Οπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις της περ. β` της παρ. 4 του άρθρου 26 του Ν.1642/1986, όπως ισχύει, ως αγαθά επένδυσης θεωρούνται και τα δικαιώματα χρησιμοποίησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σχεδίου, υποδείγματος, εμπορικού και βιομηχανικού σήματος και άλλων παρομοίων.

2. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) είναι Φορέας δημιουργίας Προτύπων ποιότητας σε διεθνές επίπεδο (π.χ. τα πρότυπα της σειράς ISO 9.000 καθορίζουν γενικές αρχές οργάνωσης μιας επιχείρησης σε συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας).

Η πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας επιχειρήσεων κατά ISO δεν συνιστά δικαίωμα επιχείρησης για χρησιμοποίηση σήματος, σχεδίου υποδείγματος κ.λπ., αλλά απλή πιστοποίηση ότι εφαρμόζεται από μέρους της επιχείρησης σταθερά ένα σύστημα ολικής ποιότητας και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στην έννοια των δικαιωμάτων της περ. β` της παρ. 2 του άρθρου 26 του Ν.1642/1986.

Διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση, προκειμένου αυτή να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί ότι λειτουργεί σύμφωνα με τα συγκεκριμένα πρότυπα, αποτελούν σε κάθε περίπτωση λειτουργικές δαπάνες.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και όσον αφορά τις δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση, προκειμένου η ίδια να εκσυγχρονιστεί ή να αποκτήσει την ανάλογη υποδομή, ώστε να πληροί ορισμένα πρότυπα, μπορεί ορισμένες από αυτές να αποτελούν επενδυτικές δαπάνες (εφόσον αφορούν την απόκτηση αγαθών που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 θεωρούνται επενδυτικά), ενώ άλλες να είναι απλώς λειτουργικές δαπάνες.

Συνεπώς, κάθε δαπάνη πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά κατά τα προαναφερόμενα και δεν μπορεί να θεωρηθεί πως το σύνολό τους πραγματοποιείται για την απόκτηση κάποιου ενιαίου δικαιώματος προς εκμετάλλευση, δεδομένου ότι, όπως και προηγούμενα αναφέρθηκε, τα πιστοποιητικά ISO συνιστούν απλή πιστοποίηση της κατάστασης του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!