Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1005/11-1-2000 Ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σεισμοπλήκτων

ΥΠΟΙΚ 1003336/194-20/0016/ΠΟΛ.1005/11.1.2000. Ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σεισμοπλήκτων.

Αρθρο Μόνο

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του ν. 2778/1999 (ΦΕΚ 295 Α/30.12.99) καθορίστηκε ο τρόπος καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και Τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και τα υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων χρέη που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1999 και οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

Τα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή καταβάλλονται χωρίς τις αναλογούσες σ` αυτό, κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε σαράντα οκτώ (48) κατ` ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών.

Προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή αποτελούν :

α) Η κατάθεση σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνεία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2000.

β) Η προσκόμιση του δελτίου αυτοψίας δευτεροβαθμίου ελέγχου που εξέδωσε το ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και από το οποίο προκύπτει η ακαταλληλότητα οίκησης της οικίας ή χρήσης της επαγγελματικής εγκατάστασης του αιτούντα με χαρακτηρισμό κόκκινο ή κίτρινο στην παραπάνω υπηρεσία (ΔΟΥ ή Τελωνείο) μέχρι 31 Ιανουαρίου 2000.

γ) Η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2000. Η καθυστέρηση καταβολής μιας οποιασδήποτε μηνιαίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με την αναλογούσα, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής. Η καθυστέρηση όμως καταβολής τριών (3) συνεχών μηνιαίων δόσεων έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης και την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της οφειλής με τις αναλογούσες, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων, τα οποία απώλεσαν τη ζωή τους συνεπεία του σεισμού αυτού, καθώς και οι οφειλές των συζύγων τους ή των προστατευομένων μελών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.

Στην περίπτωση αυτή, για την υπαγωγή στη ρύθμιση ως δικαιολογητικό απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα δημοσίου εγγράφου που να πιστοποιεί το γεγονός απώπλειας ζωής μέχρι 31 Ιανουαρίου 2000.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα χρέη που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικούς ή εξωπτωχευτικούς συμβιβασμούς που δεν έχουν ανατραπεί, τα αυτοτελώς βεβαιωμένα χρέη υπέρ Ο.Τ.Α., τα χρέη υπέρ των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα χρέη υπέρ ξένων κρατών από φόρο εισοδήματος.

Οφειλές των οποίων είχε ανασταλεί η είσπραξή τους με τις αριθ. 1084411/4996-20/0016/13.9.1999 (ΠΟΛ. 1184) και 1086085/5059-20/0016/21.9.1999 (ΠΟΛ. 1188) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών περί παράτασης προθεσμιών καταβολής και αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων χρεών των πληγέντων από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 και δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση είτε επειδή εξαιρούνται είτε επειδή δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σ` αυτές κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. για όσο χρονικό διάστημα τελούσαν σε αναστολή, ήτοι από 13.9.1999 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1999.

Τα ευεργετήματα των οφειλετών από την τήρηση αυτής της ρύθμισης, οι συνέπειες απώλειας αυτής καθώς και τα σχετικά με την αναστολή της παραγραφής των ρυθμιζομένων χρεών θέματα, αναφέρονται αναλυτικά στις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις, τις οποίες και σας κοινοποιούμε με το παρόν έγγραφο.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2778/1999 ------------------------- (ΦΕΚ 295 Α/30.12.1999) ---------------------- Αμοιβαία Κεφάλαια Ακίνητης Περιουσίας - Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και άλλες διατάξεις ---------------------------------------------------------------

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή :

Αρθρο 45 -------- Ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σεισμοπλήκτων και άλλες φορολογικές διατάξεις. ---------------------------------------------------------------

1. Χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1999 και οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 ρυθμίζονται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, και καταβάλλονται χωρίς τις αναλογούσες σε αυτά κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε σαράντα οκτώ (48) κατ` ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών.

Προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτελούν :

α) Η κατάθεση σχετικής αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επομένου από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μήνα, του μήνα της δημοσίευσης θεωρουμένου ως πρώτου.

β) Η προσκόμιση του δελτίου αυτοψίας δευτεροβαθμίου ελέγχου που εξέδωσε το ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και από το οποίο προκύπτει η ακαταλληλότητα με χαρακτηρισμό κόκκινο ή κίτρινο οίκησης της οικίας ή χρήσης της επαγγελματικής εγκατάστασης του αιτούντα μέχρι την ίδια ως άνω ημερομηνία.

γ) Η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μεθεπομένου μήνα, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, του μήνα της δημοσίευσης θεωρουμένου ως πρώτου.

Η καθυστέρηση καταβολής τριών (3) συνεχών μηνιαίων δόσεων έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης και την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της οφειλής επιβαρυνομένου με τις αναλογούσες κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης. Σε περίπτωη καθυστέρησης καταβολής μιας οποιασδήποτε μηνιαίας δόσης ο οφειλέτης επιβαρύνεται με την αναλογούσα, κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαύξηση.

Στην παραπάνω ρύθμιση υπάγονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων τα οποία απώλεσαν τη ζωή τους συνεπεία του ως άνω σεισμού, καθώς και οι οφειλές των συζύγων τους ή των προστατευομένων μελών αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται πέραν των αναφερομένων ανωτέρω δικαιολογητικών των περιπτώσεων α και γ και η προσκόμιση από τον αιτούντα δημοσίου εγγράφου που να πιστοποιεί το γεγονός απώλειας ζωής μέχρι την παραπάνω οριζόμενη προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα χρέη που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικούς ή εξωπτωχευτικούς συμβιβασμούς που δεν έχουν ανατραπεί, τα αυτοτελώς βεβαιωμένα χρέη υπέρ Ο.Τ.Α., τα χρέη υπέρ των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα χρέη υπέρ ξένων κρατών από φόρο εισοδήματος.

Εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση και δεν υφίστανται άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών προς το Δημόσιο κάθε φορά για ένα (1) μήνα και δεν λαμβάνονται σε βάρος του τα προβλεπόμενα μέτρα από τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43Α), του ν. 395/1976 (ΦΕΚ 199Α), των άρθρων 22 και 23 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179Α) των άρθρων 231 και 243 του ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97Α) αναστέλλονται δε τα τυχόν ληφθέντα ως άνω μέτρα. Επίσης αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης για προσωποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει διακόπτεται, καθώς και η ποινική δίωξη που προβλέπεται από το άρθρο 23 του ν. 2523/1997 και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξάμενη εκτέλεση αυτής. Ομοίως αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης των κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης απωλέσει το δικαίωμα της ρύθμισης αυτής τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται κανονικά. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση δεν εμποδίζει, προς διασφάλιση της οφειλής, την επιβολή κατάσχεσης ή τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης.

Η παραγραφή των χρεών που κατά τα ανωτέρω δύναται να ρυθμιστούν και για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξάρτητα καταβολής οποιουδήποτε ποσού που δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από την παύση αυτής.

Με την παρούσα ρύθμιση δεν θίγονται ισχύουσες διατάξεις που απαιτούν την καταβολή συγκεκριμένης οφειλής για τη διενέργεια ορισμένων πράξεων, όπως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για μεταβίβαση αυτοκινήτων, του επιμεριστικού φόρου για μεταβίβαση κληρονομιαίων ακινήτων κ.α.

Απαιτήσεις κατά του Δημοσίου οφειλετών που έχουν υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση συμψηφίζονται υποχρεωτικά με τις δόσεις της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι των οποίων συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα.

Οφειλές που έχει ανασταλεί η είσπραξή τους με τις αριθ. 1084411/4996-20/0016/13.9.1999 (ΠΟΛ. 1184) και 1086085/5059-20/0016/21.9.1999 (ΠΟΛ. 1188) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αναστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!