Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1275/31-12-1999 Θεώρηση Βοηθητικών Ημερολογίων (λοιπά) με κωδικό (TAXIS) 9 και Αναλυτικών Ημερολογίων (λοιπά) με κωδικό 13 και τήρηση αυτών - Τήρηση Ημερολογίου Εισπράξεων - Πληρωμών

ΥΠΟΙΚ 1121984/974/0015/ΠΟΛ.1275/31.12.1999 Θεώρηση Βοηθητικών Ημερολογίων (λοιπά) με κωδικό (TAXIS) 9 και Αναλυτικών Ημερολογίων (λοιπά) με κωδικό 13 και τήρηση αυτών - Τήρηση Ημερολογίου Εισπράξεων - Πληρωμών.

1. Μετά την εφαρμογή του συστήματος TAXIS και την κωδικοποίηση των θεωρούμενων βιβλίων, η θεώρηση των ημερολογίων των επιτηδευματιών της Γ` κατηγορίας γίνεται με τους πιο κάτω προβλεπόμενους Κωδικούς Αριθμούς.

Κλασικό Σύστημα

Ημερολόγια Κωδικός αριθμός

Γενικό Ημερολόγιο 5 Βοηθητικό Ημερολόγιο Ταμείου 6 Βοηθητικό Ημερολόγιο Αγορών 7 Βοηθητικό Ημερολόγιο Πωλήσεων 8 Βοηθητικά Ημερολόγια (Λοιπά) 9

Συγκεντρωτικό Σύστημα

Ημερολόγια Κωδικός αριθμός

Αναλυτικό Ημερολόγιο Ταμείου 10 Αναλυτικό Ημερολόγιο Διαφόρων Πράξεων 11 Αναλυτικό Ημερολόγιο Πωλήσεων 12 Αναλυτικό Ημερολόγιο Αγορών 13 Αναλυτικά Ημερολόγια (Λοιπά) 14

Οι κωδικοί 9 και 14 προβλέφθηκαν στο σύστημα για τη θεώρηση των βοηθητικών ή αναλυτικών ημερολογίων πλην των βασικών για τα οποία προβλέπεται ειδικός Κ.Α..

Ενόψει των ανωτέρω, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και ειδικότερα εκείνων οι οποίες τηρούν περισσότερα από ένα τέτοια λοιπά ημερολόγια και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, παρέχεται η ευχέρεια επί μηχανογραφικής τήρησης να θεωρείται ένα έντυπο (μηχανογραφικό) με τον κωδικό αριθμό 14 για τα λοιπά θεωρημένα αναλυτικά ημερολόγια (επί συγκεντρωτικού συστήματος) ή με τον κωδικό αριθμό 9 για τα λοιπά θεωρημένα βοηθητικά ημερολόγια (επί κλασικού συστήματος), στα οποία θα εκτυπώνονται όλα τα λοιπά θεωρημένα βοηθητικά ή αναλυτικά ημερολόγια για τα οποία δεν προβλέπεται ειδικός Κ.Α. και κατά την εκτύπωση θα αποτυπώνεται ο τίτλος του ημερολογίου, θα δίδεται δε ενιαία εσωτερική αρίθμηση ανά ημερολόγιο.

Σημειώνεται ότι στα ημερολόγια αυτά δεν επιτρέπεται η εκτύπωση ημερολογίων για τα οποία υπάρχει ειδικός Κ.Α.

Είναι αυτονόητο ότι τα ημερολόγια πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τις αρχές της λογιστικής.

Το έντυπο αυτό θεωρείται ως ένα ημερολόγιο και όχι ως ενιαίο έντυπο (άρθρο 25, παρ. 1), του οποίου όμως η χρησιμοποίηση (τήρηση) είναι ανάλογη με αυτή του ενιαίου εντύπου. Κατά τη θεώρησή του θα δηλώνονται τα λοιπά ημερολόγια τα οποία θα εκτυπώνονται από αυτό και εάν η επιχείρηση μεταγενέστερα θέλει να εκτυπώνει και άλλο ημερολόγιο για το οποίο δεν υπάρχει ειδικός Κ.Α., θα γίνεται μετά από σχετική γνωστοποίηση.

2. Στις περιπτώσεις που το λογισμικό των επιχειρήσεων διαχωρίζει κατά την τήρηση του βοηθητικού ή του αναλυτικού ημερολογίου ταμείου τις εισπράξεις από τις πληρωμές και εκ του λόγου αυτού τηρούντο μέχρι σήμερα ημερολόγιο εισπράξεων και ημερολόγιο πληρωμών, οι επιχειρήσεις αυτές θα θεωρούν Αναλυτικό Ημερολόγιο Ταμείου (Κ.Α. 10, επί συγκεντρωτικού συστήματος) ή Βοηθητικό Ημερολόγιο Ταμείου (Κ.Α. 6, επί κλασικού συστήματος) και κατά την εκτύπωσή τους παρέχεται η ευχέρεια να εκτυπώνονται χωριστά οι εισπράξεις από τις πληρωμές, σε επίπεδο μήνα επί τήρησης αναλυτικού ημερολογίου ταμείου ή ανά ημέρα επί τήρησης βοηθητικού ημερολογίου ταμείου, χωρίς υποχρέωση εσωτερικής αρίθμησης των σελίδων. Η αρίθμηση των ημερολογιακών εγγραφών μπορεί να δίνεται χωριστά για τις εισπράξεις και τις πληρωμές ή μπορεί να δίνεται ενιαία αρίθμηση σε επίπεδο ημερολογίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!