Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1071066 ΕΞ 2018 Τροποποίηση υφιστάμενων και παροχή επιπρόσθετων οδηγιών στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑΤΑ Α ΚΑΙ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Α. Καρανικόλα/Μ. Μπαρσάκη
Τηλέφωνο:210-6987513/497
Fax:210-6987506
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr/
m.barsaki@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 10 Μαΐου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1071066 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Τροποποίηση υφιστάμενων και παροχή επιπρόσθετων οδηγιών στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου».

ΣΧΕΤ.: Το με αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1137049 ΕΞ2017/19.09.2017 (ΑΔΑ:ΩΞΩ546ΜΠ3Ζ-ΓΙΡ) έγγραφο της Διεύθυνσής μας [Κοινοποίηση της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου].

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού και κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οικονομικής και Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ ΕΕ-Καναδά, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα θέματα:

1. Δήλωση καταγωγής - Χρήση του αριθμού μητρώου επιχειρήσεων (business number) από τους Καναδούς εξαγωγείς.

Αρχικά, οι αρχές του Καναδά είχαν ενημερώσει την Ε. Επιτροπή ότι η αναγραφή του αριθμού μητρώου της επιχείρησης στη δήλωση καταγωγής που συντάσσεται από τους Καναδούς εξαγωγείς δεν είναι υποχρεωτική όταν πρόκειται για εξαγωγές αγαθών μη εμπορικού χαρακτήρα και αξίας έως 2.000 Δολάρια Καναδά. Ωστόσο, στη συνέχεια αναθεώρησαν τις αρχικές τους θέσεις τους και μας πληροφόρησαν ότι καταργείται το όριο των 2.000 Δολαρίων Καναδά για το εν λόγω θέμα και ότι η μόνη προϋπόθεση για τη μη αναγραφή του αριθμού μητρώου της επιχείρησης στη δήλωση καταγωγής από τον Καναδά είναι τα προϊόντα να είναι μη εμπορικού χαρακτήρα.

Ως αποτέλεσμα η δήλωση καταγωγής από τους Καναδούς εξαγωγείς θα περιλαμβάνει τον αριθμό μητρώου της επιχείρησης (business number) εκτός και αν αφορά σε προϊόντα μη εμπορικού χαρακτήρα, οπότε θα είναι συμπληρωμένο το πεδίο 5 της δήλωσης καταγωγής με την επωνυμία και την υπογραφή του εξαγωγέα.

2. Ορθή συμπλήρωση της δήλωσης καταγωγής - Καταγωγή των προϊόντων.

Στην υποσημείωση 3 του Παραρτήματος 2 (Κείμενο της Δήλωσης Καταγωγής) του πρωτοκόλλου καταγωγής της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά δίνονται οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση της δήλωσης καταγωγής. Ειδικότερα, στην εν λόγω υποσημείωση αναφέρεται ότι η ένδειξη «Καναδάς/ΕΕ» θα πρέπει να αναγράφεται για τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται καταγόμενα βάσει των κανόνων καταγωγής της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, εκτός από τις περιπτώσεις που η δήλωση αφορά σε προϊόντα καταγωγής Θέουτας και Μελίλιας, οπότε θα αναγράφεται η ένδειξη «CM».

Ωστόσο, στο πλαίσιο ευέλικτης ερμηνείας επιτρέπεται στη δήλωση καταγωγής να αναγράφεται η ένδειξη «Καναδάς» ή «ΕΕ». Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές του Καναδά δεν θα απορρίπτουν δηλώσεις καταγωγής που συντάσσονται από κοινοτικούς εξαγωγείς για προϊόντα κοινοτικής καταγωγής, είτε σε αυτές αναγράφεται η ένδειξη «Καναδάς/ΕΕ» είτε η ένδειξη «ΕΕ» και ανάλογα η ΕΕ δεν θα απορρίπτει δηλώσεις καταγωγής που συντάσσονται από Καναδούς εξαγωγείς για προϊόντα καταγωγής Καναδά, είτε αυτές φέρουν την ένδειξη «Καναδάς/ΕΕ» είτε την ένδειξη «Καναδάς».

Στη δήλωση καταγωγής η ένδειξη «ΕΕ» είναι δυνατόν να αναγράφεται και ως «Ευρωπαϊκή Ένωση» και η ένδειξη «Καναδάς» με τις συντομογραφίες «CAN>^ «CA».

Επισημαίνεται ότι όταν στη δήλωση καταγωγής αναφέρεται «Καναδάς/ΕΕ» ο εισαγωγέας θα πρέπει να γνωρίζει και να το δηλώνει ανάλογα στην διασάφηση εισαγωγής, εάν τα προϊόντα είναι στην πραγματικότητα κοινοτικής ή καναδικής καταγωγής.

3. Δασμολογική μεταχείριση επανεισαγόμενων προϊόντων κοινοτικής καταγωγής από τον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στα προϊόντα κοινοτικής καταγωγής, τα οποία επανεισάγονται στην ΕΕ κατόπιν προηγούμενης εξαγωγής τους στο πλαίσιο προτιμησιακών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Εξαίρεση ωστόσο από τον ανωτέρω κανόνα αποτελούν τα εμπορεύματα κοινοτικής καταγωγής που επανεισάγονται από την Ελβετία ή από χώρα που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ισλανδία) στο πλαίσιο εφαρμογής των σχετικών προτιμησιακών συμφωνιών. Στις προαναφερόμενες εξαιρέσεις προστίθενται πλέον και οι αντίστοιχες συναλλαγές στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, είναι δυνατή η παροχή προτιμησιακής δασμολογικής σε προϊόντα κοινοτικής καταγωγής που επανεισάγονται στην ΕΕ, κατόπιν προηγούμενης εξαγωγής τους στον Καναδά, χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία στον Καναδά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στο σημείο 2 του παρόντος εγγράφου, οι δηλώσεις καταγωγής που συντάσσονται από Καναδούς εξαγωγείς για προϊόντα κοινοτικής καταγωγής θα γίνονται αποδεκτές από τις αρχές των κ-μ της ΕΕ είτε αναγράφεται η ένδειξη «Καναδάς/ΕΕ» είτε η ένδειξη «ΕΕ».

Κατ' αναλογία, όταν προϊόντα καταγωγής Καναδά επιστρέφουν στον Καναδά χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία στην ΕΕ, οι αρχές του Καναδά θα αποδέχονται τις δηλώσεις καταγωγής που συντάσσονται από κοινοτικούς εξαγωγείς για τα προϊόντα καταγωγής Καναδά, είτε αναφέρεται ως χώρα καταγωγής «Καναδάς» είτε «Καναδάς/ΕΕ».

Η δυνατότητα παροχής της ως άνω προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης, βασίζεται στο περιεχόμενο του άρθρου 2.4 της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, σχετικά με τη μείωση ή κατάργηση των δασμών επί των εισαγωγών. Ειδικότερα, στο εν λόγω άρθρο ορίζεται ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος μειώνει ή καταργεί τους δασμούς στα αγαθά καταγωγής οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι είτε του άλλου είτε του ίδιου μέρους. Αντίθετα, σε άλλες προτιμησιακές συμφωνίες τις ΕΕ με τρίτες χώρες ορίζεται ότι κάθε

μέρος μειώνει ή καταργεί τους δασμούς στα αγαθά καταγωγής του άλλου μόνο μέρους. Επισημαίνεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας στην ελληνική γλώσσα, στο άρθρο 2.4 ο όρος "... goods originating In either

Party..." έχει αποδοθεί λανθασμένα ως «..αγαθά καταγωγής του άλλου μέρους......» αντί του ορθού

«....αγαθά καταγωγής οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη.....», διατύπωση στην οποία βασίζεται

και η προαναφερόμενη εξαίρεση για τα επανεισαγόμενα προϊόντα στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά.

Κατόπιν των ανωτέρω, στις περιπτώσεις που προϊόντα κοινοτικής καταγωγής επανεισάγονται στην ΕΕ-κατόπιν προηγούμενης εξαγωγής τους στον Καναδά-χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία στον Καναδά, κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής διασάφησης εισαγωγής, εφόσον ο διασαφιστής αιτείται την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης βάσει σχετικής δήλωσης καταγωγής που διαθέτει, οι θέσεις 36 και 44.1 του ΕΔΕ θα συμπληρώνονται ως ακολούθως :

 

α/α ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΣΗ 36 ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ
ΘΕΣΗ 44.1
1 Δήλωση καταγωγής όπου αναγράφεται καταγωγή ΕΕ, σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της ΣΟΕΣ ΕΕ- Καναδά. 3xx U 088

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!