ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Χαιρετισμός προέδρου σε εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ», 5.3.18
«Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, είναι η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους.
Σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας.
Έχουμε τα 100 δις. ευρώ των κόκκινων δανείων.
Έχουμε όμως και τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ξεπέρασαν πλέον τα 100 δις ευρώ.
Πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Έχουμε το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερβαίνει συνολικά τα 31 δις ευρώ. Με πάνω από 1,3 εκατομμύρια εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Έχουμε βεβαίως και τα χρέη μεταξύ των ιδιωτικών φορέων, τα οποία είναι αδύνατον να εκτιμηθούν. Υπάρχουν, όμως, και σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της επιχείρησης και του επαγγελματία.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Έχουμε μπροστά μας ένα πρόβλημα που είναι αποκλειστικά σχεδόν, δημιούργημα της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν.
Και δεν έχουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Αγωνίζονται απέναντι σε μια πρωτοφανή ύφεση. Απέναντι στη δραματική μείωση της ζήτησης, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Αλλά και στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να μη βρεθεί στη θέση του οφειλέτη, θα πρέπει να δουλεύει αποκλειστικά σχεδόν για το κράτος και για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Προκύπτουν, λοιπόν, δύο βασικά ζητούμενα:
Το πρώτο είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να πάρουν ανάσα. Η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή. Ώστε να γλιτώσουν την πτώχευση και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους. Να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.
Η δημιουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και η ένταξη σε αυτόν των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι κακώς είχαν εξαιρεθεί αρχικά, είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα.
Θετική και αναγκαία ήταν η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την κατάθεση και την επεξεργασία των αιτημάτων σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος.
Σαφώς το πλαίσιο μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με βιώσιμη κατά τα άλλα δραστηριότητα, να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει ως ΕΒΕΑ συγκεκριμένες προτάσεις.
Αν θέλουμε να ξεκολλήσει και να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί. Κι αυτό απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις.
Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα: η ανάγκη μείωσης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Όσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς, η οικονομία θα παραμένει καταδικασμένη σε μαρασμό. Οι οφειλές θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κλείνουν και οι ικανοί επαγγελματίες θα οδηγηθούν εκτός Ελλάδας.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό το θέμα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε αν μη τι άλλο σε καλό δρόμο.
Κυρίως, όμως, χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον. Με λιγότερους φόρους και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να παραμείνουν στη ζωή, αλλά και να ορθοποδήσουν. Να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Θέλουμε ένα περιβάλλον με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, για να τονωθεί η ανάπτυξη, η καταγεγραμμένη απασχόληση και αντίστοιχα τα έσοδα των Ταμείων. Για να μπορέσουν οι χιλιάδες ικανοί επιστήμονες επαγγελματίες που διαθέτει σήμερα η χώρα, να παραμείνουν εδώ και να στηρίξουν την ανάκαμψή της.
Για αυτό το στόχο, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της παραγωγικής Ελλάδας και να διεκδικούμε, με επιμονή, την επίλυσή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!