Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1121/10-5-1999 Αποδεικτικά ενημερότητας

ΥΠΟΙΚ 1040768/2357-11/0016/ΠΟΛ.1121/10.5.1999 Αποδεικτικά ενημερότητας

Με αφορμή ερωτήματα (γραπτά και προφορικά) προς την Υπηρεσία μας, αναφορικά με το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, σας γνωρίζουμε ότι στο άρθρο 9 της υπ` αριθ. 1013368/6976/ΠΟΛ.1028/4.2.1999 (ΦΕΚ 153/Β`) Α.Υ.Ο. καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης και το περιεχόμενο αυτού.

Ειδικότερα, στην παρ. 5 του άρθρου 9 της ανωτέρω απόφασης, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η ατελής θεώρηση φωτοαντιγράφων αποδεικτικού ενημερότητας, μόνο εξάμηνης ή ετήσιας ισχύος από την αρχή που πρέπει αυτά να προσκομισθούν με την επίδειξη του πρωτοτύπου από τον υπόχρεο και κατά τη διάρκεια ισχύος αυτού.

Τα θεωρημένα ως άνω φωτοαντίγραφα κατατίθενται αντί του πρωτοτύπου και επισυνάπτονται στα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την εκτέλεση συγκεκριμένων πράξεων.

Είναι προφανές ότι με την παρούσα διάταξη επιδιώκεται η απλούστευση των διαδικασιών, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη, που όμως αυτός δεν θα επιτυγχανόταν εάν ο νομοθέτης στερούσε σε κάποιο από τα πρόσωπα του άρθρου 2 της εν λόγω απόφασης τη δυνατότητα ν` ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 9, παρ. 5 αυτής, που αναφέρεται παραπάνω.

Συνάγεται δηλαδή ότι με τον όρο "αρχή" νοούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 2 της εν λόγω απόφασης που είναι επιφορτισμένα με την εκτέλεση ορισμένων πράξεων, για τη διεκπεραίωση των οποίων το αποδεικτικό ενημερότητας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα οποία θεωρούν φωτοαντίγραφο του αποδεικτικού ενημερότητας εξάμηνης ή ετήσιας διάρκειας που τους προσκομίζουν οι υπόχρεοι κατά το χρόνο ισχύος αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!