Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1035/4-2-1999 Ενιαίο νόμισμα Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΕΥΡΩ-Τρόπος τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων

ΥΠΟΙΚ 1013310/78/0015/ΠΟΛ.1035/4.2.1999 Ενιαίο νόμισμα Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΕΥΡΩ-Τρόπος τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων

Με αφορμή ερωτήματα για τον τρόπο τήρησης των βιβλίων και έκδοσης των στοιχείων μετά την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος - ΕΥΡΩ στις πρώτες έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), σας γνωρίζουμε τα εξής.

A. Γενικά

1. Για να συμμετάσχουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στο ενιαίο νόμισμα πρέπει να ικανοποιούν τα οριζόμενα κριτήρια - προϋποθέσεις (πληθωρισμό, μακροπρόθεσμα επιτόκια, δημοσιονομικό έλλειμμα, συνολικό δημόσιο χρέος, σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία), κριτήρια τα οποία είχαν την 1.1.1999 έντεκα χώρες που επιθυμούσαν και την πλήρη ένταξή τους στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα προσχωρούν στο τελευταίο στάδιο της ΟΝΕ μόλις εκπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και επιθυμούν την ένταξή τους αυτή. Η χώρα μας θα ενταχθεί στο μεταβατικό καθεστώς την 1.1.2001.

2. Η εισαγωγή του ΕΥΡΩ σε λογιστική μορφή από 1.1.1999 δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο τήρησης των βιβλίων και στοιχείων των επιτηδευματιών για τα έτη 1999 και 2000.

Προστίθεται, βέβαια, ένα νέο νόμισμα, στο οποίο θα γίνονται συναλλαγές με αλλοδαπές επιχειρήσεις, όπως γίνονταν μέχρι τώρα και σε άλλα νομίσματα (Δολάρια, Μάρκα, Λίρες κ.λπ.).

Β. Γλώσσα και νόμισμα τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων

1. Ο ΚΒΣ (παρ. 6, άρθρο 2 του Π.Δ.186/1992) ορίζει ότι: "Τα βιβλία και τα στοιχεία του Κώδικα αυτού τηρούνται στην ελληνική γλώσσα και στο ελληνικό νόμισμα, εκτός αν έχει νομίμως επιτραπεί η τήρηση αυτών κατ` άλλο τρόπο. Τα στοιχεία που εκδίδονται για συναλλαγές με το εξωτερικό επιτρέπεται να διατυπώνονται σε άλλη γλώσσα και να αναγράφεται σ` αυτά το ξένο νόμισμα στο οποίο γίνεται η συναλλαγή".

2. Από τις διατάξεις αυτές συνάγεται ότι τα βιβλία τηρούνται στην ελληνική γλώσσα και στο ελληνικό νόμισμα.

Στα στοιχεία που εκδίδονται για συναλλαγές προς επιτηδευματίες, ιδιώτες κ.λπ. στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα και η αξία των αγαθών ή υπηρεσιών να εκφράζεται σε δραχμές.

Ειδικά για τις συναλλαγές με το εξωτερικό, επιτρέπεται τα δεδομένα των στοιχείων να διατυπώνονται σε ξένη γλώσσα και να αναγράφεται σ` αυτά το ξένο νόμισμα στο οποίο έγινε η συναλλαγή. Στο στέλεχος των στοιχείων αυτών γίνεται δραχμοποίηση του συναλλάγματος με την επίσημη ισοτιμία για να γίνουν οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία.

Γ. Αποτίμηση συναλλαγών με το εξωτερικό

1. Οι υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα αποτιμώνται στην επίσημη τιμή πώλησης του συναλλάγματος, οι δε απαιτήσεις στην τιμή αγοράς. Ενδεχόμενη διαφορά μεταξύ της αξίας αυτής και της δραχμικής αξίας που προκύπτει με βάση την τιμή του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα διακανονισμού ή σε περίπτωση προεμβάσματος για το όλο ή μέρος της αξίας κατά την ημέρα του προεμβάσματος (ΕΓΛΣ, παρ. 2.3.1), τακτοποιείται ως συναλλαγματική διαφορά.

2. Σημειώνεται ότι η μετατροπή από και προς το ΕΥΡΩ των έντεκα εθνικών νομισμάτων των κρατών - μελών που υιοθέτησαν το ΕΥΡΩ ως ενιαίο νόμισμα, αλλά και μεταξύ των νομισμάτων αυτών, θα γίνεται με βάση τις αμετάκλητες επίσημες τιμές μετατροπής, οι οποίες έχουν ως εξής:

----------------------------------------------------------------------- Σταθερές ισοτιμίες ΕΥΡΩ ----------------------------------------------------------------------- Μάρκο Γερμανίας 1,95583 ----------------------------------------------------------------------- Φράγκο Γαλλίας 6,55957 ----------------------------------------------------------------------- Λίρα Δημ. Ιρλανδίας 0,787564 ----------------------------------------------------------------------- Φράγκο Βελγίου 40,3399 ----------------------------------------------------------------------- Φράγκο Λουξεμβούργου 40,3399 ----------------------------------------------------------------------- Φιορίνι Ολλανδίας 2,20371 ----------------------------------------------------------------------- Λιρέτα Ιταλίας 1.936,27 ----------------------------------------------------------------------- Σελίνι Αυστρίας 13,7603 ----------------------------------------------------------------------- Μάρκο Φινλανδίας 5,94573 ----------------------------------------------------------------------- Πεσέτα Ισπανίας 166,386 ----------------------------------------------------------------------- Εσκούδο Πορτογαλίας 200,482 -----------------------------------------------------------------------

3. Τα εθνικά νομίσματα των έντεκα αυτών χωρών θεωρούνται, με βάση τις πιο πάνω επίσημες τιμές μετατροπής, υποδιαιρέσεις του ΕΥΡΩ, γι` αυτό οι όποιες μετατροπές από τα νομίσματα αυτά προς τη δραχμή και αντιστρόφως, θα πραγματοποιούνται μέσω των αντίστοιχων επίσημων τιμών του ΕΥΡΩ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκδίδει τιμές αγοράς και πώλησης για τα νομίσματα της ζώνης ΕΥΡΩ, διότι αυτές διαμορφώνονται από τις Εμπορικές Τράπεζες ελεύθερα.

Η ενδεικτική τιμή αγοράς π.χ. του μάρκου προκύπτει από την εξής πράξη:

Τιμή ΕΥΡΩ δια της πιο πάνω αναφερόμενης σταθερής ισοτιμίας Μάρκου - ΕΥΡΩ : 1,95583

Παράδειγμα

Δεδομένα:

Τιμή αγοράς ΕΥΡΩ σε δραχμές της 27.1.1999: 321,1840

Τιμή πώλησης ΕΥΡΩ σε δραχμές της 27.1.1999: 323,1160

Διαιρούμε με τη σταθερή ισοτιμία ΕΥΡΩ - Μάρκου, η οποία είναι: 1,95583

Τιμή αγοράς μάρκου. Τιμή ΕΥΡΩ : 321,1840 : 1,95583 = 164,2188

Τιμή πώλησης μάρκου. Τιμή ΕΥΡΩ : 323,1160 : 1,95583 = 165,2066

1. Τιμολόγιο αγοράς σε μάρκα: 1.000 Μάρκα.

Δραχμοποιείται ως εξής: 1.000 Χ 165,2066 = 165.207

2. Τιμολόγιο πώλησης σε μάρκα: 3.000 μάρκα

Δραχμοποιείται ως εξής: 3.000 Χ 164,2188 = 492.656

Δ. Αναγραφή τιμών και σε ενδεικτικές τιμές ΕΥΡΩ (προαιρετικά)

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 18 του ΚΒΣ, επιτρέπεται στον εκδότη των φορολογικών στοιχείων, αφού αναγράψει τα υποχρεωτικά δεδομένα, να προσθέσει και όποιο άλλο στοιχείο του είναι απαραίτητο. Αρα, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, αφού αναγραφούν τα υποχρεωτικά στοιχεία που από τις κατ` ιδίαν διατάξεις ορίζονται στην ελληνική γλώσσα και στο ελληνικό νόμισμα και εφόσον ο επιτηδευματίας επιθυμεί, μπορεί να γράψει τα δεδομένα και σε ξένη γλώσσα και να εκφράσει την αξία των αγαθών ή την αξία της παροχής υπηρεσιών και σε ξένο νόμισμα. Αυτονόητο, βέβαια, είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα βιβλία θα ενημερωθούν με το ελληνικό νόμισμα.

2. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι επιτρέπεται κατά τα έτη 1999 και 2000 να αναγράφονται στα φορολογικά στοιχεία οι τιμές των αγαθών και με ενδεικτικές τιμές σε ΕΥΡΩ, για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Ε. Χρόνος τήρησης βιβλίων και στοιχείων σε ΕΥΡΩ (στάδια)

Συνημμένα σας στέλνουμε τους Πίνακες 2 και 3, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από την Ομάδα Εργασίας για το ΕΥΡΩ και έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ και στους οποίους, εκτός των άλλων, εμφανίζεται και ο χρόνος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων σε ΕΥΡΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!