Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1016/22-1-1999 Yποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από Ειδικές κατηγορίες υποχρέων

YΠOIK 1009950/47/00025/ΠOΛ. 1016/22.1.1999 Yποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από Ειδικές κατηγορίες υποχρέων

1. Οπως είναι γνωστό οι διατάξεις του άρθρου 75 Π.Δ. 611/77 ορίζουν ποιά πρέπει να είναι η συμπεριφορά του υπαλλήλου μέσα και έξω από την υπηρεσία, λόγω της ιδιότητας και της θέσης του ως δημόσιου λειτουργού, προκειμένου να αποκτήσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του πολίτη, στοιχεία απαραίτητα για την προώθηση του έργου που του έχει εμπιστευθε,ί η Πολιτεία.

Σε συμπλήρωση της διάταξης αυτής του Υπαλληλικού κώδικα νεώτερες διατάξεις νόμων, έρχονται να καταστήσουν περισσότερο συγκεκριμένη την ανάγκη για διαφάνεια, όπως αυτή του άρθρου 18 του N. 1400/83, που επιβάλλει την δήλωση κάθε μεταβολής των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης του υπαλλήλου αλλά και αυτές του N. 2343/95 (ΦEK 211/11-10-95) "Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του YΠOIK και άλλες διατάξεις", με τις οποίες επιβάλλεται αυξημένη υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σε ειδικές κατηγορίες υποχρέων που είναι οι Επιθ/τές, οι Γενικοί Δ/ντές του YΠOIK, οι προϊστάμενοι αυτοτελών οργανικών μονάδων (ΔOY και κτηματικών Yπηρεσιών), οι προϊστάμενοι των ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών (Δ/νση κρατικών Λαχείων YΔEAΔ και YEEAΔ), οι αναπληρωτές προϊστάμενοι αυτών, οι ελεγκτές ή ασκούντες καθήκοντα ελεγκτή σε ΔOY (με την έννοια του άρθρου 3 παρ. 7 N. 2343/95), το προσωπικό του ΣΔOE και των Ελεγκτικών κέντρων (Εθνικού και Περιφερειακών).

2. Στα πλαίσια της αυξημένης αυτής υποχρέωσης των ως άνω προσώπων για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης στη Δ/νση Προσωπικού όπου ανήκουν ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση με εξαίρεση του Επιθ/τές και Γεν. Δ/ντές YΠOIK που υποβάλλουν στον Αντιεισαγγελέα του A.Π. και η οποία ισχύει ανεξάρτητα από την υποβολή ή την υποχρέωση υποβολής ίδιας δήλωσης με άλλη ιδιότητά τους, σε άλλη υπηρεσία ή όργανο πλην του YΠOIK, όπου εξακολουθούν να υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 75 Π.Δ. 611/77 κρίνουμε απαραίτητο να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

α)Oι παραπάνω ειδικές κατηγορίες υποχρέων όπως περιγράφηκαν οφείλουν να υποβάλλουν σε δύο αντίγραφα δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην οικεία Δ/νση Προσωπικού (μέσω της Yπηρεσίας τους) μέσα σε τριάντα ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων τους και να την επαναλαμβάνουν κάθε Απρίλιο εφόσον διατηρούν την ιδιότητά τους και επί τρία έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας αυτής.

β) H δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα τόσο κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων όσο και κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα για το στοιχείο που αποκτήθηκαν κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (έστω και αν δεν έχει ακόμη μεταγραφεί ο τίτλος κτήσης των ακινήτων) αναγράφεται ο χρόνος, ο τρόπος κτήσης καθώς και το ποσό αλλά και η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν για την απόκτηση αυτή.

Δηλώνονται ως περιουσιακά στοιχεία:

- τα ακίνητα και τα επί των ακινήτων εμπράγματα δικαιώματα με ακριβή προσδιορισμό της τοποθεσίας τους, του είδους χρήσης και της συνολικής έκτασης σε μ2 καθενός, τόσο της ακάλυπτης όσο και των κτισμάτων.

- τα πλοία κατά το είδος, τη χωρητικότητα και το λιμένα υπολόγησης και γενικά θαλάσσια ή εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε μορφής και χρήσης αυτοκίνητα οχήματα.

- η συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο ή ιδιότητα σε κάθε είδους κερδοσκοπική επιχ/ση.

- τα χρεόγραφα και οι καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

- τα εισοδήματα από κάθε πηγή του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο δηλούντα από τρίτα πρόσωπα που θα πρέπει να κατονομάζονται ρητά στη δήλωση (όπως το συνημμένο υπόδειγμα).

γ) H δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και υπογράφεται από τον ίδιο, αν σε αυτή αναγράφονται μόνο δικά του περιουσιακά στοιχεία, από τη σύζυγό του, αν αναγράφονται μόνο δικά της περιουσιακά στοιχεία, και από αμφότερους τους συζύγους, αν αναγράφονται περιουσιακά στοιχεία και των δύο ή των ανήλικων τέκνων τους.

3. H μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από τα παραπάνω πρόσωπα καθώς και η υποβολή ανακριβούς δήλωσης πέραν των άλλων συνεπειών (ποινικές και πειθαρχικές), συνεπάγεται ειδικά για τους ελεγκτές των ΔOY του προσωπικού ΣΔOE και των Ελεγκτικών κέντρων (Εθνικού και Περιφερειακών), την άμεση απομάκρυνσή τους από τη θέση που κατέχουν με απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, μετά από σχετική έκθεση Επιθ/τή και γνωμοδότηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Για τη διαφύλαξη λοιπόν του κύρους των υπαλλήλων και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς αυτούς και προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διαφάνεια στον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων για να μη δημιουργούνται υπόνοιες ή προκαλούνται υπαινιγμοί που κλονίζουν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν αμφιβολίες για το ήθος τους, παρακαλούμε τα πρόσωπα που αφορά αυτή η εγκύκλιος να ανταποκριθούν με συνέπεια στη στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή τους κατά το πνεύμα και το γράμμα της παρούσας και με ευθύνη του προϊσταμένου κάθε υπηρεσίας να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες υποχρέων.

Επίσης η Δ/νση Επιθ/σης Υπηρεσιών στην οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται να παρέχει οδηγίες, προς τους Επιθ/τές για τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου των παραπάνω δηλώσεων περιουσιακής κατ/σης (οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά), ώστε να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο σκοπός της υποβολής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!