Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1305/11-12-1998 Συνέπειες στη λειτουργία του συστήματος VIES από την έναρξη εφαρμογής του μεταβατικού καθεστώτος εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος (ΕΥΡΩ) στα λοιπά (11) κράτη - μέλη της Ε.Ε. από 1.1.1999

ΥΠΟΙΚ 1137024/6253/6663/0014/ΠΟΛ.1305/11.12.1998 Συνέπειες στη λειτουργία του συστήματος VIES από την έναρξη εφαρμογής του μεταβατικού καθεστώτος εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος (ΕΥΡΩ) στα λοιπά (11) κράτη - μέλη της Ε.Ε. από 1.1.1999

Η έναρξη εφαρμογής του μεταβατικού καθεστώτος εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος (ΕΥΡΩ), από 1.1.1999, στα λοιπά (11) κράτη - μέλη της Ε.Ε. που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια ένταξης στη "Ζώνη του ΕΥΡΩ", θα επιφέρει, όπως είναι φυσικό, κάποιες κατ` αρχήν συνέπειες στο πεδίο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (Αποκτήσεων και Παραδόσεων Αγαθών) που διενεργούν οι Ελληνες υποκείμενοι στο ΦΠΑ. Και αυτό γιατί από την ανωτέρω αναφερόμενη ημερομηνία τίθεται σε ισχύ το νέο νόμισμα (ΕΥΡΩ), όχι βέβαια στη φυσική του μορφή, αλλά ως λογιστική μονάδα.

Η πρώτη σημαντική συνέπεια είναι η αντικατάσταση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας (ECU) από το ΕΥΡΩ. Επίσης, από 1.1.1999, τα Εθνικά Νομίσματα των (11) κρατών - μελών που εντάσσονται στη "Ζώνη του ΕΥΡΩ" αποκτούν "σταθερή ισοτιμία" έναντι του ΕΥΡΩ.

Η δεύτερη συνέπεια, η οποία είναι, κατά κάποιο τρόπο, φυσικό επόμενο της πρώτης, είναι το ενδεχόμενο λήψης ή έκδοσης τιμολογίων στα πλαίσια των ενδοκοινοτικών συναλλαγών που διενεργούν οι Ελληνες υποκείμενοι σε ΕΥΡΩ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μετατρέπουν σε δραχμές τις αξίες των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν, οι οποίες θα είναι εκφρασμένες σε ΕΥΡΩ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ισχύει και σήμερα για τη μετατροπή των ξένων νομισμάτων των κρατών - μελών της Ε.Ε. σε δραχμές (αφού η χώρα μας δεν εντάσσεται στη "Ζώνη του ΕΥΡΩ" από 1.1.1999), προκειμένου να τις δηλώσουν στις σχετικές φορολογικές τους δηλώσεις.

Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία μας θα συμπεριλάβει, από 1.1.1999, στη διαδικασία παρακολούθησης των ισοτιμιών των ξένων νομισμάτων με τη δραχμή και το ΕΥΡΩ, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Το δελτίο συναλλαγματικών ισοτιμιών που εκδίδει η Υπηρεσία μας, όπως είναι γνωστό, είναι διαθέσιμο στους φορολογούμενους τόσο μέσω του ημερήσιου οικονομικού τύπου, όσο και μέσω αυτόματης τηλεφωνικής γραμμής στο νούμερο 36.36.100, όπως επίσης και μέσω Internet στη διεύθυνση W.W.W.di.u.od.gr/GSIS/isotimies.fpa.litml.

Τέλος, για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, σχετική με το ανωτέρω αναφερόμενο θέμα, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με την Υπηρεσία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!