Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΤτΕ 2679/20.6.2017 Υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος περιοδικών καταστάσεων μεγάλων οφειλετών για στατιστικούς λόγους - Αντικατάσταση της ΠΔ/ΤΕ 2675/19.12.2016 (ΦΕΚ Β΄ 4446).

Αριθμ. πράξης 2679/20.6.2017 

ΦΕΚ Β’ 2265/04.07.2017 

Υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος περιοδικών καταστάσεων μεγάλων οφειλετών για στατιστικούς λόγους - Αντικατάσταση της ΠΔ/ΤΕ 2675/19.12.2016 (ΦΕΚ Β΄ 4446).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  

Αφού έλαβε υπόψη: 

α) το άρθρο 1 του ν. 1266/1982 «Όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 81) σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν. 2548/1997 «Ρυθμίσεις για την Τράπεζα της Ελλάδος» (ΦΕΚ Α΄259), 

β) τα άρθρα 2 και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Α΄ 298/1927), 

γ) την ανάγκη να διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος εξειδικευμένη στατιστική πληροφόρηση για τα στοιχεία των μεγάλων οφειλετών εποπτευόμενων ιδρυμάτων, με σκοπό την πληρέστερη ανάλυση των χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, 

δ) το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει: 

Α. Γενικές Διατάξεις 

1. Τα πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), με έδρα στην Ελλάδα, καθώς, επίσης, τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων και τα υποκαταστήματα των ανωτέρω χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, με έδρα εκτός Ελλάδας (εντός ή εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στοιχεία μεγάλων οφειλετών, εφόσον το συνολικό υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000) σύμφωνα με τα υποδείγματα ΣΤ04 και ΣΤ05 και τις αντίστοιχες οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους, όπως αναφέρονται στο Παράρτημα 1 της παρούσας. 

2. Τα εν λόγω υποδείγματα δεν υποβάλλονται για υπό διαχείριση απαιτήσεις, εφόσον κύριος της απαίτησης τυγχάνει ίδρυμα που έχει πρωτογενή υποχρέωση υποβολής δυνάμει της παρούσας. 

3. Τα υποδείγματα ΣΤ04 και ΣΤ05 υποβάλλονται σε ενοποιημένη βάση. Τα εν λόγω υποδείγματα υποβάλλονται σε ατομική βάση, στις περιπτώσεις: 

α) ιδρυμάτων που δεν ενοποιούνται ή ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και 

β) υποκαταστημάτων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων με έδρα εκτός Ελλάδας που λειτουργούν στην Ελλάδα. 

4. Τα ως άνω στοιχεία υποβάλλονται ανά τρίμηνο εντός 40 εργάσιμων ημερών από τη λήξη αυτού, σύμφωνα με τα υποδείγματα ΣΤ04 και ΣΤ05 του Παραρτήματος Ι της παρούσας Πράξης. 

Β. Τελικές Διατάξεις 

1. Τα Υποδείγματα καθώς και οι Οδηγίες συμπλήρωσης των υποδειγμάτων ΣΤ04 και ΣΤ05 του Παραρτήματος Ι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. 

2. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για την υποβολή στοιχείων με ημερομηνία αναφοράς 30.6.2017 και εφεξής. 

3. Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για την παροχή τυχόν αναγκαίων διευκρινίσεων και οδηγιών για την εφαρμογή της παρούσας. 

4. Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας η ΠΔ/ΤΕ 2675/19.12.2016 «Υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος περιοδικών καταστάσεων μεγάλων οφειλετών για στατιστικούς λόγους» (ΦΕΚ Β΄ 4446) καταργείται και οποιαδήποτε υφιστάμενη αναφορά σε αυτήν νοείται στο εξής ως αναφορά στις αντίστοιχες διατάξεις της παρούσας.  Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο Διοικητής 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Συνημμένα Παραρτήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!