Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1293/3-12-1998 Απόκτηση αυτοκινήτου οχήματος από αλλοδαπό

ΥΠΟΙΚ 1134603/931/Τ&ΕΦ/ΠΟΛ.1293/3.12.1998 Απόκτηση αυτοκινήτου οχήματος από αλλοδαπό

Εχει διαπιστωθεί ότι, τον τελευταίο καιρό, αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας προσέρχονται καθημερινά στις ΔΟΥ ζητώντας απ` αυτές να προβούν στις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί ο τύπος που απαιτείται για την απόκτηση απ` αυτούς αυτοκινήτου οχήματος και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα του αποκτηθέντος οχήματος.

Για τη νόμιμη και ομοιόμορφη αντιμετώπιση των αιτημάτων αυτών, σας πληροφορούμε τα εξής.

1. Με την υπ` αριθ. 4000/3/10-Ε/15.4.1998 (ΦΕΚ 395/Β`) Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής δικαιώματος παραμονής και εργασίας στους ελληνικής καταγωγής υπηκόους Αλβανίας. Ειδικότερα, σ` αυτούς χορηγείται από τις Αστυνομικές Αρχές Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, το οποίο παρέχει στον κάτοχο το δικαίωμα της νόμιμης παραμονής.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Π.Δ.358/1997 (ΦΕΚ 240/Α`), οι Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης υποχρεούνται να δέχονται για εξέταση αίτημα αλλοδαπού που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος και έχει εφοδιαστεί με την "Κάρτα Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπού" της παρ. 3 του άρθρου 2 του Προεδρικού αυτού Διατάγματος.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Π.Δ.359/1997 (ΦΕΚ 240/Α`), οι Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης υποχρεούνται να δέχονται για εξέταση αίτημα αλλοδαπού που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος και είναι κάτοχος της "Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας".

2. Οπως προκύπτει από το υπ` αριθ. Β-27662/814/22.10.1998 έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών), με το οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα της έκδοσης αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων σε αλλοδαπούς, όταν συντρέχουν οι προηγούμενες προϋποθέσεις, τα αιτήματα των αλλοδαπών πρέπει να ικανοποιούνται.

Επομένως, η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων θα γίνεται με βάση ένα από τα κατωτέρω στοιχεία:

α) Προκειμένου περί ελληνικής καταγωγής υπηκόους Αλβανίας:

- Το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

β) Προκειμένου περί των λοιπών περιπτώσεων αλλοδαπών:

- Την "Κάρτα Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπού" (Λευκή).

- Την "Κάρτα Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας" (Πράσινη).

- Τη βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για τη χορήγηση της ανωτέρω πράσινης κάρτας.

Εξαιρετικά, για τα φορτηγά ΙΧ αυτοκίνητα, όπως έχει γίνει δεκτό με το υπ` αριθ. Α1/26169/3927/19.10.1998 έγγραφο της Διεύθυνσης Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν αρκεί η κατάθεση των δικαιολογητικών για την έκδοση της "Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας", αλλά απαιτείται η ίδια η κάρτα.

3. Ενόψει των ανωτέρω, εφόσον συντρέχουν οι προαναφερόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις, οι ΔΟΥ δεν μπορούν ν` αρνηθούν την προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις διαδικασία, προκειμένου να τηρηθεί ο τύπος που απαιτείται για την απόκτηση αυτοκινήτου οχήματος από τους αλλοδαπούς και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα του αποκτηθέντος οχήματος.

4. Τέλος, σας πληροφορούμε ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους αλλοδαπούς υπηκόους κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε τους υπηκόους των κρατών - μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τους οποίους η κάθε περίπτωση θ` αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των Π.Δ.499/1987 (ΦΕΚ 238/Α`) και Π.Δ.278/1992 (ΦΕΚ 144/Α`).

5. Επισημαίνεται ότι, για την απόκτηση ειδικά ΦΙΧ αυτοκινήτου από τα ανωτέρω πρόσωπα, εκτός των προαναφερομένων δικαιολογητικών, θα εξετάζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του Ν.1959/1991, όπως ισχύουν.

6. Για πλήρη ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε φωτοτυπίες των προαναφερομένων Διαταγμάτων, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των σχετικών εγκυκλίων διαταγών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα υπηκόων κρατών - μελών της ΕΟΚ, που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, βάσει άλλων διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου ή σπουδάζουν ή έχουν παύσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί εργαζόμενοι, σε συμμόρφωση προς τις Οδηγίες (ΕΟΚ) αριθ. 90/ 364, 90/366 και 90/365 του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Π.Δ. 278/1992 (ΦΕΚ 144/Α`/28.8.1992)

Εχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 4 του Ν.1338/1983 (34/Α`) "Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου", όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6, παρ. 4 του Ν.1440/1984 (70/Α`) και τροποποιήθηκε από το άρθρο 7 του Ν.1775/1988 (101/Α`), καθώς και το άρθρο 65 του Ν.1892/1990 (101/Α`).

2. Τις διατάξεις του Π.Δ.137/1986 (61/Α`) "Συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

3. Την υπ` αριθ. Υ.1687/1992 (ΦΕΚ 104/Β`) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας "Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας".

4. Την υπ` αριθ. 281/1992 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξεως και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Αποφασίζουμε

Αρθρο 1

Σκοπός

Το παρόν Π.Δ. εκδίδεται με σκοπό την προσαρμογή της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, σχετικά με την είσοδο και διαμονή των αλλοδαπών στην Ελλάδα, προς τις διατάξεις:

α) Της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 64/221 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 25.2.1964 "περί συντονισμού των ειδικών μέτρων για τη διακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών, τα οποία δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας".

β) Της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 68/360 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 15.10.1968 "περί καταργήσεως των περιορισμών στη διακίνηση και στη διαμονή των εργαζομένων των κρατών - μελών και των οικογενειών τους στο εξωτερικό της Κοινότητας".

γ) Της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 90/364 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 28.6.1990 "σχετικά με το δικαίωμα διαμονής των υπηκόων των κρατών - μελών της ΕΟΚ, που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό βάσει άλλων διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου".

δ) Της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 90/365 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 28.6.1990 "σχετικά με το δικαίωμα διαμονής των μισθωτών και μη μισθωτών εργαζομένων, που έχουν παύσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα".

ε) Της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 90/366 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 28.6.1990 "σχετικά με το δικαίωμα διαμονής των σπουδαστών".

Αρθρο 2

Δικαίωμα διαμονής συνταξιούχων

1. Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα έχει κάθε υπήκοος κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος έπαυσε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως μισθωτός ή μη μισθωτός εργαζόμενος στην Κοινότητα.

2. Το ίδιο δικαίωμα με τον κύριο κάτοχο του δικαιώματος έχουν, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους:

α) Ο σύζυγος αυτού και οι συντηρούμενοι απ` αυτόν κατιόντες του.

β) Οι ανιόντες αυτού ή του συζύγου του, οι οποίοι συντηρούνται απ` αυτόν.

3. Τα αναφερόμενα στο εδάφιο α` της προηγούμενης παραγράφου πρόσωπα έχουν δικαίωμα ν` αναλαμβάνουν οποιαδήποτε μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων υπηκόων των κρατών - μελών της ΕΟΚ.

4. Στα πρόσωπα που δικαιούνται διαμονής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του παρόντος, χορηγείται ειδικό έγγραφο, το οποίο καλείται "Δελτίο Διαμονής υπηκόου κράτους - μέλους της ΕΟΚ", πενταετούς ισχύος, με δυνατότητα ανανέωσης. Το Δελτίο Διαμονής υπόκειται σε θεώρηση μετά την παρέλευση διετίας από της έκδοσης.

5. Εάν κάποιο από τα αναφερόμενα στην παρ. 2 του παρόντος πρόσωπα δεν έχει την ιθαγένεια κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του χορηγείται έγγραφο διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1975/1991 (184/Α`), της αυτής ισχύος με το έγγραφο που χορηγείται στον κύριο κάτοχο του δικαιώματος.

6. Το Δελτίο ή το Εγγραφο Διαμονής εκδίδεται το αργότερο εντός εξαμήνου από της υποβολής των δικαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο, τα οποία υποβάλλονται εντός τριμήνου από την είσοδό του στην Ελλάδα.

7. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Διαμονής των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος είναι:

α) Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο εν ισχύ.

β) Αποδεικτικά στοιχεία ότι εισπράττουν σύνταξη (αναπηρίας, πρόωρη ή γήρατος) ή πρόσοδο για εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο, που να υπερβαίνει το ύψος της κατώτερης σύνταξης κοινωνικών ασφαλίσεων που χορηγείται στην Ελλάδα, καθώς και ότι διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση που να καλύπτει το σύνολο των κινδύνων στην Ελλάδα.

γ) Ιατρικό πιστοποιητικό ότι ο αιτών δεν πάσχει από νόσο ή αναπηρία απ` αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 12, παρ. 1 του Π.Δ.499/1987 (238/Α`), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.30/1990 (11/Α`) και το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

8. Για την έκδοση του Δελτίου ή του Εγγράφου Διαμονής των προσώπων της παρ. 2 του παρόντος, απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:

α) Τ` αναφερόμενα στα εδάφια α` και γ` της προηγούμενης παραγράφου έγγραφα.

β) Εγγραφο, το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια αρχή του Κράτους καταγωγής ή προέλευσης, που ν` αποδεικνύει το συγγενικό τους δεσμό με το δικαιούχο της παρ. 1 του παρόντος.

9. Το δικαίωμα διαμονής παύει να ισχύει, όταν παύσει υφιστάμενος κάποιος από τους όρους που αναφέρονται στο εδάφιο β` της παρ. 7 του παρόντος.

Αρθρο 3

Δικαίωμα διαμονής σπουδαστών

1. Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα έχει κάθε σπουδαστής υπήκοος κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος εισέρχεται στην Ελλάδα για επαγγελματική εκπαίδευση και δεν έχει το δικαίωμα διαμονής, βάσει άλλης διάταξης του Κοινοτικού Δικαίου. Το δικαίωμα διαμονής περιορίζεται στη διάρκεια του παρακολουθούμενου κύκλου σπουδών.

2. Το ίδιο δικαίωμα με τον κύριο κάτοχο του δικαιώματος έχουν, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, ο σύζυγος αυτού και τα συντηρούμενα απ` αυτόν τέκνα τους. Τα πρόσωπα αυτά έχουν το δικαίωμα ν` αναλαμβάνουν οποιαδήποτε μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων υπηκόων των κρατών - μελών της ΕΟΚ.

3. Στα πρόσωπα που δικαιούνται διαμονής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, χορηγείται ειδικό έγγραφο, το οποίο καλείται "Δελτίο Διαμονής υπηκόου κράτους - μέλους της ΕΟΚ". Η ισχύς του Δελτίου Διαμονής είναι ίση με τη διάρκεια του παρακολουθούμενου κύκλου σπουδών και, αν αυτή υπερβαίνει το έτος, ορίζεται σε ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης.

4. Για τα πρόσωπα της παρ. 2 του παρόντος, που δεν έχουν την ιθαγένεια κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εφαρμόζεται η παρ. 5 του προηγούμενου άρθρου.

5. Για το χρόνο έκδοσης του Δελτίου ή Εγγράφου Διαμονής και υποβολής των δικαιολογητικών, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των ανωτέρω εγγράφων, όσον αφορά τα πρόσωπα της παρ. 2 του παρόντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 6 και 8, αντίστοιχα, του προηγούμενου άρθρου.

6. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Διαμονής των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος είναι:

α) Τ` αναφερόμενα στα εδάφια α` και γ` της παρ. 7 του προηγούμενου άρθρου έγγραφα.

β) Βεβαίωση αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, από την οποία να προκύπτει ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος σ` αυτό, προκειμένου να παρακολουθήσει κατά κύρια απασχόληση κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι διαθέτει πόρους, ώστε τόσο ο ίδιος, όσο και τα αναφερόμενα στην παρ. 2 του παρόντος πρόσωπα, να μην επιβαρύνουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Ελλάδας και ότι διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση, η οποία καλύπτει το σύνολο των κινδύνων στην Ελλάδα.

Αρθρο 4

Δικαίωμα διαμονής λοιπών προσώπων

1. Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα έχει κάθε υπήκοος κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος δεν έχει το εν λόγω δικαίωμα βάσει άλλων διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου.

2. Οι διατάξεις των παρ. 2 έως 6, 8 και 9 του άρθρου 2 του παρόντος έχουν εφαρμογή και για τους δικαιούχους του παρόντος άρθρου και τα μέλη της οικογένειας αυτών.

3. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Διαμονής των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος είναι:

α) Τ` αναφερόμενα στα εδάφια α` και γ` της παρ. 7 του άρθρου 2 του παρόντος έγγραφα.

β) Αποδεικτικά στοιχεία ότι τόσο αυτοί, όσο και τα μέλη της οικογενείας τους, διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση που να καλύπτει το σύνολο των κινδύνων στην Ελλάδα, καθώς και επαρκείς πόρους, ώστε να μην επιβαρύνουν, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Ελλάδας. Επαρκείς πόροι θεωρούνται εκείνοι που υπερβαίνουν το ύψος της ελάχιστης σύνταξης κοινωνικών ασφαλίσεων που χορηγείται στην Ελλάδα.

Αρθρο 5

Διατυπώσεις εισόδου - εξόδου

Για την είσοδο στην Ελλάδα και την έξοδο απ` αυτή των προσώπων που αναφέρονται στα άρθρα 2, 3 και 4 του παρόντος Π.Δ., εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 3 του Π.Δ.499/1987 (238/Α`) "Διακίνηση και διαμονή στην Ελλάδα των εργαζομένων υπηκόων των κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων".

Αρθρο 6

Τέλη εγγράφων διαμονής

Τα έγγραφα διαμονής που χορηγούνται στους υπηκόους κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις, εκδίδονται, ανανεώνονται και θεωρούνται με την καταβολή ποσού, ίσου με τα τέλη της έκδοσης ταυτότητας ημεδαπού.

Αρθρο 7

Περιορισμοί

Για τα πρόσωπα που αναφέρονται στα άρθρα 2, 3 και 4 του παρόντος δεν αποκλείεται η δυνατότητα εφαρμογής διατάξεων που προβλέπουν ειδικό καθεστώς για τους αλλοδαπούς, εφόσον δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα άρθρα 11, 12, παρ. 2 και 3, 13 και 14 του Π.Δ.499/1987 (238/Α`), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.30/1990 (11/Α`).

Αρθρο 8

Κυρώσεις

Στα πρόσωπα των άρθρων 2, 3 και 4 του παρόντος Π.Δ. που παραμένουν στο ελληνικό έδαφος μετά την παρέλευση τριών μηνών από την είσοδό τους στη χώρα, χωρίς να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς έκδοση άδειας διαμονής τους, επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 δρχ. έως 100.000 δρχ. για παράνομη παραμονή μέχρι ένα μήνα. Το ανωτέρω πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 1.000 δρχ. για κάθε επιπλέον του μηνός ημέρα παράνομης παραμονής τους στη χώρα.

Για τον τρόπο καταβολής και διαχείρισης του ανωτέρω προστίμου εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 33 του Ν.1975/1991 (184/Α`).

Αρθρο 9

Η ισχύς του παρόντος Π.Δ. αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διακίνηση και διαμονή στην Ελλάδα των εργαζομένων υπηκόων των κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των οικογενειών τους, σε συμμόρφωση προς τις Οδηγίες (ΕΟΚ) αριθ. 64/221/25.2.1964, 68/360/15.10.1968 και 72/194/18.5.1972 του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σε εκτέλεση των Κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου και 1251/29.6.1970 της Επιτροπής

Π.Δ.499/1987 (ΦΕΚ 238/Α`/31.12.1987)

Εχοντας υπόψη:

1. Τα άρθρα 4 και 5 του Ν.1338/1983 (ΦΕΚ 34/Α`/17.3.1983) "Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου", όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν.1440/1984 (ΦΕΚ 70/Α`/21.5.1984) "Συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακος και Χάλυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ".

2. Τις διατάξεις του Π.Δ.137/1986 (51/Α`) "Συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

3. Την υπ` αριθ. Α.9211/ΔΙΟΝΟΣΕ/1737/3.12.1987 (ΦΕΚ 702/Β`/4.12.1987) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας".

4. Την υπ` αριθ. 2389/13.2.1987 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 81/Β`/13.2.1987) "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών".

5. Την υπ` αριθ. 736/1987 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αποφασίζουμε

Αρθρο 1

Σκοπός

1. Το παρόν Π.Δ. εκδίδεται με σκοπό την προσαρμογή της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη διακίνηση και διαμονή των αλλοδαπών στην Ελλάδα προς τις διατάξεις των Οδηγιών του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων:

α) Την Οδηγία (ΕΟΚ) αριθ. 64/221/25.2.1964 του Συμβουλίου "περί του συντονισμού των ειδικών μέτρων για τη διακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών, τα οποία δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας".

β) Την Οδηγία (ΕΟΚ) αριθ. 68/360/15.10.1968 του Συμβουλίου "περί καταργήσεως των περιορισμών στη διακίνηση και στη διαμονή των εργαζομένων των κρατών - μελών και των οικογενειών τους στο εσωτερικό της Κοινότητας".

γ) Την Οδηγία (ΕΟΚ) αριθ. 72/194/18.5.1972 του Συμβουλίου "περί επεκτάσεως στους εργαζομένους που ασκούν το δικαίωμα παραμονής στην Επικράτεια κράτους - μέλους, μετά την άσκηση σ` αυτό ορισμένης εργασίας του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας της 25.2.1964 περί του συντονισμού των ειδικών μέτρων για τη διακίνηση και διαμονή αλλοδαπών, τα οποία δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφαλείας και δημόσιας υγείας".

2. Καθώς και τη λήψη μέτρων για την εκτέλεση:

α) Του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου "περί της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στο εσωτερικό της Κοινότητας".

β) Του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1251/29.6.1970 της Επιτροπής "περί του δικαιώματος των εργαζομένων να παραμένουν στην Επικράτεια κράτους - μέλους μετά την άσκηση σ` αυτό ορισμένης εργασίας".

Αρθρο 2

Δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και διαμονής προς άσκηση έμμισθης δραστηριότητας

1. Οι διατάξεις του παρόντος Π.Δ. εφαρμόζονται στους υπηκόους των κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και διαμονής στην Ελλάδα, με σκοπό την άσκηση έμμισθης (εξαρτημένης) δραστηριότητας, κατ` εφαρμογή των διατάξεων:

α) Των άρθρων 48-51 της Συνθήκης της 25.3.1957 "περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας".

β) Των Κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου και 1251/29.6.1970 της Επιτροπής.

γ) Των άρθρων 44-47 της Πράξεως Προσχωρήσεως της Ελλάδος, κυρωθείσης με το άρθρο 1 του Ν.945/1970 (ΦΕΚ 170/Α`/1979).

δ) Των άρθρων 55-58 και 215-218 της Πράξεως Προσχωρήσεως της Ισπανίας και Πορτογαλίας, κυρωθείσης με το άρθρο πρώτο του Ν.1572/1985 (ΦΕΚ 193/Α`/1985).

2. Τα παραπάνω πρόσωπα έχουν δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίζουν τ` αναφερόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος δικαιολογητικά.

3. Ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, έχουν δικαίωμα εγκατάστασης στην Ελλάδα μαζί με τον εργαζόμενο υπήκοο κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τα μέλη της οικογένειάς του, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 10, παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου.

Αρθρο 3

Διατυπώσεις εισόδου - εξόδου

1. Η είσοδος στην Ελλάδα των προσώπων που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο επιτρέπεται με απλή επίδειξη διαβατηρίου που ισχύει ή εθνικού δελτίου ταυτότητας. Δεν επιβάλλεται θεώρηση ή άλλη ισοδύναμη υποχρέωση, εκτός αν πρόκειται για τα μέλη της οικογενείας τα οποία δεν έχουν την ιθαγένεια κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στα πρόσωπα αυτά παρέχεται κάθε διευκόλυνση για τη λήψη των αναγκαίων θεωρήσεων, που χορηγούνται ατελώς.

2. Διευκολύνεται η είσοδος στην Ελλάδα οποιουδήποτε μέλους της οικογενείας που δεν εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, εφόσον συντηρείται ή ζει στη χώρα προέλευσης υπό την αυτή στέγη με τον εργαζόμενο ή σύζυγό του [άρθρο 10, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου].

3. Η έξοδος από την Ελλάδα των παραπάνω προσώπων επιτρέπεται με την απλή επίδειξη του εθνικού δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου, έστω και αν έχει λήξει η ισχύς του, χωρίς να επιβάλλεται θεώρηση εξόδου ή άλλη ισοδύναμη υποχρέωση.

Αρθρο 4

Αδεια διαμονής

1. Σε όσους δικαιούνται διαμονή, χορηγείται έγγραφη άδεια διαμονής υπηκόου κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την επιφύλαξη του άρθρου 6, παρ. 1 του παρόντος. Η άδεια διαμονής μνημονεύει υποχρεωτικώς στο κείμενό της τα εξής:

"Η παρούσα άδεια εκδίδεται κατ` εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου και των διατάξεων που θεσπίσθηκαν σε εκτέλεση της Οδηγίας του Συμβουλίου της 15.10.1968.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερθέντος Κανονισμού, ο κάτοχος της παρούσας άδειας έχει το δικαίωμα ν` αναλαμβάνει και ν` ασκεί μισθωτές δραστηριότητες στην Ελληνική Επικράτεια με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και οι Ελληνες εργαζόμενοι".

2. Η άδεια που χορηγείται είναι πενταετούς τουλάχιστον διάρκειας από την ημερομηνία έκδοσής της, ισχύει για ολόκληρη τη χώρα και είναι, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, αυτομάτως ανανεώσιμη. Διακοπές της διαμονής που δεν υπερβαίνουν τους έξι συνεχείς μήνες, καθώς και απουσίες για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, δεν επηρεάζουν την ισχύ της άδειας διαμονής.

3. Η ισχύουσα άδεια διαμονής δεν δύναται ν` αφαιρεθεί από τον εργαζόμενο από μόνο το γεγονός ότι δεν απασχολείται πλέον, είτε διότι κατέστη προσωρινά ανίκανος προς εργασία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, είτε διότι είναι άνεργος χωρίς δική του υπαιτιότητα και έχει πιστοποιηθεί τούτο από το αρμόδιο Γραφείο Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

4. Κατά την πρώτη ανανέωση, η διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής δύναται να περιορισθεί σε ένα χρόνο, αν ο κάτοχός της είναι χωρίς δική του υπαιτιότητα άνεργος στην Ελλάδα για δώδεκα και πλέον συνεχείς μήνες. Μετά την εκπνοή αυτού του χρόνου, δεν ανανεώνεται η άδεια διαμονής αν ο κάτοχος αυτής εξακολουθεί να παραμένει άνεργος.

5. Η απόφαση για τη χορήγηση ή την άρνηση χορήγησης της πρώτης άδειας διαμονής λαμβάνεται το ταχύτερο δυνατό, το αργότερο όμως μέσα σε έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Στον ενδιαφερόμενο επιτρέπεται να παραμείνει προσωρινά στην Ελλάδα, μέχρι ν` αποφασισθεί η χορήγηση ή μη της άδειας διαμονής.

6. Σε μέλη οικογένειας που δεν έχουν ιθαγένεια κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, χορηγείται έγγραφο διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4310/1929, της ίδιας ισχύος μ` αυτό που χορηγείται στον υπήκοο από τον οποίο εξαρτώνται.

Αρθρο 5

Διατυπώσεις χορήγησης άδειας διαμονής

1. Η άδεια διαμονής χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται μέσα σε τρεις μήνες από την είσοδό του στην Ελλάδα.

2. Για την έκδοση της αρχικής άδειας διαμονής απαιτείται η προσκόμιση μόνο των εγγράφων που αριθμούνται κατωτέρω:

α) Για τον εργαζόμενο:

(1) Το έγγραφο με βάση το οποίο ο αιτών εισήλθε στην Ελλάδα.

(2) Δήλωση πρόσληψης του εργοδότη θεωρημένη από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Στη δήλωση αναγράφεται η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης που θα προσφέρει ο εργαζόμενος.

(3) Ιατρικό πιστοποιητικό ότι ο αιτών δεν πάσχει από νόσο ή αναπηρία απ` αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 12, παρ. 1 του παρόντος Π.Δ. και το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

β) Για τα μέλη της οικογένειας:

(1) Τα υπό στοιχεία 1 και 3 της περ. α` της παρούσας παραγράφου δικαιολογητικά.

(2) Εγγραφο, το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια αρχή του Κράτους καταγωγής ή προέλευσης, που ν` αποδεικνύει το συγγενικό τους δεσμό.

(3) Στις περιπτώσεις των άρθρων 2, παρ. 3 και 3, παρ. 2 του παρόντος Π.Δ., έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια αρχή του Κράτους καταγωγής ή προέλευσης, που να πιστοποιεί ότι τα εν λόγω πρόσωπα συντηρούνται από τον εργαζόμενο ή ζουν μαζί του υπό την αυτή στέγη στο Κράτος αυτό.

(4) Ο εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει για την οικογένειά του κατοικία, κατά την έννοια του άρθρου 10, παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1612/15.10.1968 του Συμβουλίου.

3. Η ολοκλήρωση των διατυπώσεων για την απόκτηση της άδειας διαμονής δεν δύναται ν` αποτελέσει εμπόδιο στην εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει οι αιτούντες.

Αρθρο 6

Προσωρινή άδεια διαμονής

1. Οταν ο εργαζόμενος απασχολείται στην Ελλάδα για περίοδο μεγαλύτερη των τριών μηνών και μικρότερη του έτους ή εργάζεται για λογαριασμό προσώπου που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, χορηγείται σ` αυτόν προσωρινή άδεια διαμονής, της οποίας η ισχύς δύναται να περιορίζεται στην προβλεπόμενη διάρκεια απασχόλησης. Η διάρκεια της απασχόλησης αναγράφεται στη δήλωση που προβλέπεται από το άρθρο 5, παρ. 2, περ. α`, στοιχείο (2) του παρόντος Π.Δ.

2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, παρ. 1, περ. γ`, προσωρινή άδεια διαμονής χορηγείται και στον εποχιακά εργαζόμενο, ο οποίος απασχολείται για περίοδο μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Αρθρο 7

Δικαίωμα διαμονής χωρίς άδεια

1. Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα χωρίς άδεια αναγνωρίζεται:

α) Στον εργαζόμενο ο οποίος ασκεί μισθωτή δραστηριότητα, όταν η διάρκειά της δεν προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών. Στην περίπτωση αυτή, απαιτούνται μόνο τα δικαιολογητικά του άρθρου 5, παρ. 2, περ. α`, στοιχεία (1) και (2) του παρόντος Π.Δ. Κατ` εξαίρεση, η δήλωση του εργοδότη δεν απαιτείται για τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΟΚ) αριθ. 64/224/25.2.1964 του Συμβουλίου "περί της πραγματοποιήσεως του δικαιώματος εγκαταστάσεως και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών για τις διαμεσολαβητικές δραστηριότητες στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία".

β) Στον εργαζόμενο ο οποίος, αν και έχει την κατοικία του στην Επικράτεια κράτους - μέλους, όπου επιστρέφει κατ` αρχήν καθημερινά ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ασκεί μισθωτή δραστηριότητα στην Ελλάδα, κατέχοντας τη δήλωση πρόσληψης του εργοδότη θεωρημένη από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Στον εργαζόμενο αυτό δύναται να χορηγείται ειδική άδεια που να ισχύει για πέντε χρόνια και να είναι αυτομάτως ανανεώσιμη.

γ) Στον εποχιακά εργαζόμενο, ο οποίος έρχεται για ν` ασκήσει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα και κατέχει από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας θεωρημένη δήλωση πρόσληψης του εργοδότη για την προβλεπόμενη διάρκεια και το είδος απασχόλησης που θα προσφέρει. Η σχετική θεώρηση γίνεται ατελώς.

2. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο εργαζόμενος οφείλει, μέσα σε οκτώ ημέρες από την άφιξή του, να δηλώσει την παρουσία του στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών ή, αν δεν υπάρχει, στην οικεία Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του.

Αρθρο 8

Δικαίωμα διαμονής από άλλους λόγους

Χορηγείται άδεια διαμονής στους δικαιούχους παραμονής μετά την παύση της απασχόλησης, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1251/29.6.1970 της Επιτροπής. Στην άδεια γίνεται μνεία ότι εκδίδεται κατ` εφαρμογή του Κανονισμού αυτού.

Αρθρο 9

Τέλη εγγράφων διαμονής

Τα έγγραφα διαμονής που χορηγούνται στους υπηκόους κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις, εκδίδονται με την καταβολή ποσού ίσου με τα τέλη της έκδοσης ταυτότητας ημεδαπού.

Αρθρο 10

Περιορισμοί

1. Για τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 2, παρ. 1 και 3 και άρθρο 8 του παρόντος Π.Δ., δεν εμποδίζεται η δυνατότητα εφαρμογής διατάξεων που προβλέπουν ειδικό καθεστώς για τους αλλοδαπούς, εφόσον δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στα αμέσως επόμενα άρθρα 11, 12 και 13 του παρόντος.

2. Για εξυπηρέτηση οικονομικών σκοπών, δεν μπορεί να γίνει επίκληση του λόγου της προηγούμενης παραγράφου.

Αρθρο 11

Προϋποθέσεις εφαρμογής περιορισμών για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας

1. Τα μέτρα που λαμβάνονται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στην προσωπική συμπεριφορά του ατόμου στο οποίο αναφέρονται.

2. Προηγούμενη ποινική καταδίκη δεν συνιστά από μόνη της λόγο λήψης τέτοιων μέτρων.

3. Η λήξη ισχύος της ταυτότητας ή του διαβατηρίου που χρησιμοποίησε ο ενδιαφερόμενος για να εισέλθει στην Ελλάδα και να λάβει άδεια διαμονής, δεν μπορεί ν` αποτελέσει λόγο απομάκρυνσής του από τη χώρα.

4. Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές μπορούν, εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο, να ζητήσουν από το Κράτος καταγωγής του αιτούντος την άδεια διαμονής, καθώς και από τα άλλα κράτη - μέλη πληροφορίες για το ποινικό του μητρώο. Πάντως, η ενημέρωση αυτή δεν μπορεί να λάβει συστηματικό χαρακτήρα. Οταν γίνονται παρόμοιες αιτήσεις από άλλα κράτη - μέλη, η απάντηση των Ελληνικών Αρχών πρέπει να δίδεται μέσα σε δύο μήνες.

5. Η απόφαση για μη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής, καθώς και η απόφαση για την απομάκρυνση από τη χώρα, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο. Η κοινοποίηση περιέχει μνεία της προθεσμίας που τάσσεται για την εγκατάλειψη της χώρας. Η προθεσμία αυτή, εκτός από περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα πέντε ημερών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί ακόμη άδεια διαμονής και ενός μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση.

6. Η απόφαση που απαγορεύει την είσοδο ή αρνείται τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής ή διατάσσει την απομάκρυνση του αλλοδαπού από την Ελλάδα υπόκειται σε αίτηση κυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

7. Η απόφαση για την μη ανανέωση της άδειας διαμονής ή για την απομάκρυνση από τη χώρα του κατόχου άδειας διαμονής, εκδίδεται, κατά περίπτωση, εκτός επειγουσών περιπτώσεων, μετά από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 11, παρ. 7 του Π.Δ.525/1983 (ΦΕΚ 203/Α`/31.12.1983). Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εμφανισθεί ή ν` αντιπροσωπευθεί ενώπιον της Επιτροπής και ν` αναπτύξει τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της ανανέωσης της άδειας διαμονής ή της μη απομάκρυνσής του από τη χώρα. Το πρακτικό της συνεδρίασης που περιέχει και τις απόψεις του ενδιαφερομένου, διαβιβάζεται μαζί με τη γνώμη της Επιτροπής στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αποφασίζει.

8. Η απόφαση για τη μη χορήγηση της πρώτης άδειας διαμονής ή για την απομάκρυνση από την Ελλάδα πριν από την έκδοση της άδειας, διαβιβάζεται στην Επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται μέσα σε οκτώ ημέρες από την κοινοποίηση σ` αυτόν της απόφασης. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της Επιτροπής και να υπερασπίσει τον εαυτό του, εκτός αν λόγοι εθνικής ασφάλειας δεν το επιτρέπουν.

Η Επιτροπή συνεδριάζει και διαβιβάζει το σχετικό πρακτικό μαζί με τη γνώμη της στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για επανεξέταση.

Αρθρο 12

Προϋποθέσεις εφαρμογής περιορισμών για λόγους δημόσιας υγείας

1. Οι μόνες ασθένειες ή αναπηρίες που μπορούν να δικαιολογήσουν άρνηση εισόδου στη χώρα ή άρνηση έκδοσης της πρώτης άδειας διαμονής είναι οι εξής:

α) Ασθένειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία:

(1) Ασθένειες που υπόκεινται σε καραντίνα και αναφέρονται στον υπ` αριθ. 2/25.5.1951 Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

(2) Φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος, ενεργή ή με εξελικτική τάση.

(3) Σύφιλη.

(4) Αλλες μεταδοτικές λοιμώδεις ή παρασιτικές ασθένειες, εφόσον αποτελούν στην Ελλάδα αντικείμενο προστατευτικών διατάξεων έναντι των ημεδαπών.

β) Ασθένειες και αναπηρίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια:

(1) Τοξικομανία.

(2) Βαριές ψυχοπνευματικές διαταραχές, έκδηλες καταστάσεις ψύχωσης με υπερκινητικότητα, παραλήρημα, παραισθήσεις ή σύγχυση.

2. Ασθένειες ή αναπηρίες που παρουσιάσθηκαν μετά την έκδοση της πρώτης άδειας διαμονής δεν δικαιολογούν άρνηση ανανέωσης της άδειας ή απομάκρυνση από τη χώρα.

3. Οι διατάξεις των παρ. 5, 6 και 8 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζονται στην προκειμένη περίπτωση ανάλογα.

Αρθρο 13

Γνωστοποίηση λόγων δυσμενούς απόφασης

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να λαμβάνει γνώση των λόγων δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, στους οποίους στηρίζεται η εκδοθείσα κατ` αυτού απόφαση, εκτός αν λόγοι εθνικής ασφάλειας του Κράτους δεν το επιτρέπουν.

Αρθρο 14

Τροποποίηση - Κατάργηση διατάξεων

1. Τα εδάφια β` και γ` της παρ. 7 του άρθρου 11 του Π.Δ.525/1983 αντικαθίστανται ως εξής:

"β) Ενα μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΝΥΕΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών με βαθμό τουλάχιστον ειδικού Νομικού Συμβούλου.

γ) Εναν εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και άνω, όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας ή έναν υγειονομικό αξιωματικό του στρατού ξηράς με βαθμό τουλάχιστον αρχίατρου, όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας".

2. Οι διατάξεις των άρθρων 3, 4, 6, 7, 13, 14 και 17 του Ν.4310/1929, καθώς και κάθε άλλη διάταξη, στο μέτρο που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις αντίθετες του παρόντος Π.Δ., δεν ισχύουν για τα πρόσωπα που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 8 του παρόντος Π.Δ..

Αρθρο 15

Ποινικές κυρώσεις

Ο εργοδότης ο οποίος απασχολεί υπήκοο κράτους - μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στον οποίο δεν έχει χορηγηθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ. άδεια διαμονής, τιμωρείται με την ποινή του άρθρου 26, παρ. 2 του Ν.1346/1983 (ΦΕΚ 46/Α`/1983).

Ο κοινοτικός υπήκοος που ασκεί έμμισθη δραστηριότητα στην Ελλάδα, χωρίς να κατέχει άδεια διαμονής ή τη δήλωση πρόσληψης του εργοδότη του θεωρημένη από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

Αρθρο 16

Εναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος Π.Δ. αρχίζει, για τους υπηκόους όλων των κρατών - μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στις 1.1.1988. Εξαιρούνται οι υπήκοοι του Βασιλείου της Ισπανίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, για τους οποίους η ισχύς θ` αρχίσει στις 1.1.1993.


Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων σε αλλοδαπούς Α.1/26169/3927/19.10.1998

Με αφορμή ερώτημα περιφερειακής Υπηρεσίας που αφορά στην άδεια παραμονής αλλοδαπού στην Ελλάδα, σας γνωρίζουμε τα εξής.

1. Στις περιπτώσεις αλλοδαπών τρίτων χωρών, ισχύουν τα Π.Δ.358/1997 και Π.Δ.359/1997 (240/Α`).

2. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι κάτοχοι της Πράσινης Κάρτας και όχι απλώς της βεβαίωσης κατάθεσης των δικαιολογητικών.

3. Η άδεια κυκλοφορίας του ΦΙΧ αυτοκινήτου, η οποία θα τους χορηγείται, θα είναι προσωρινή και θα ισχύει για χρονικό διάστημα που ορίζεται στην Πράσινη Κάρτα τους.

Σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης ΦΙΧ αυτοκινήτου από αλλοδαπούς κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.1959/1991.

Εκδοση αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων σε αλλοδαπούς Β-27662/814/22.10.1998

Σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την υπ` αριθ. 4000/8/10-Ε/15.4.1998 (395/Β`) Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία δικαιώματος παραμονής και εργασίας στους ελληνικής καταγωγής υπηκόους Αλβανίας. Στους προαναφερόμενους χορηγείται, από τις Αστυνομικές Αρχές, ειδικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο παρέχει στον κάτοχο το δικαίωμα της νομίμου παραμονής.

2. Με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Π.Δ.359/1998 (240/Β`), ορίζεται ότι οι Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης υποχρεούνται να δέχονται για εξέταση αίτημα αλλοδαπού που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος και είναι κάτοχος της Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας.

3. Είναι προφανές ότι, όταν συντρέχουν οι προηγούμενες προϋποθέσεις, τα αιτήματα των αλλοδαπών θα ικανοποιούνται.

4. Οι αλλοδαποί υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, εφόσον κατέχουν άδεια διαμονής, που αρχίζει μετά τη λήξη παραμονής τριών μηνών από της εισόδου τους στη χώρα μας, που σημαίνει ότι, για το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, δεν απαιτείται να έχουν εφοδιασθεί με άδεια παραμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!