Παράταση για την οικειοθελή συμμόρφωση προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα.Πηγή: ΑΠΕ. Μαρογιάννη Μαρία.
Παράταση 2-3 μηνών στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία υπαγωγής στο νόμο σε φορολογούμενους που για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούν να τηρήσουν την προθεσμία.
Ο νόμος προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων την 31 Μαΐου 2017 και ήδη πολλές Ενώσεις Λογιστών από όλη τη χώρα, με επιστολές τους προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητούν την παράταση της προθεσμίας αυτής επικαλούμενοι αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των φορολογουμένων. Αρμόδια στελέχη θεωρούν ικανοποιητικό τον ρυθμό ανταπόκρισης των φορολογουμένων στη ρύθμιση από την οποία ήδη έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη έσοδα που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για παράταση της προθεσμίας υπό την αίρεση έγκρισης των θεσμών και ήδη το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Εξετάζεται ωστόσο η παράταση αυτή να συνδυαστεί με μία επιπλέον αύξηση στο «πέναλτι» (πρόσθετο φόρο) που προβλέπει ο νόμος για το κλείσιμο των υποθέσεων.
Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων εξασφαλίζουν μείωση ή απαλλαγή, υπό προϋποθέσεις, από τις επιβαρύνσεις μη υποβολής, ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή καταβολής (πρόσθετους φόρους και πρόστιμα). Ειδικότερα για δηλώσεις που αφορούν σε χρήσεις, έτη ή υποθέσεις μέχρι 31.12.2013, εφόσον προκύπτει φόρος για καταβολή και οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν μέχρι τις 31.3.2017, ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κύριου φόρου που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση. Εφόσον οι δηλώσεις υποβληθούν μετά τις 31.3.2017 και μέχρι τη λήξη της ρύθμισης (31.5.2017) ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κύριου φόρου που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση.
Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί σχετικά με ύψος της αύξησης του πρόσθετου φόρου, εκτιμάται ότι αυτή θα κυμαίνεται γύρω στις 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Έως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ανταποκριθεί και έχουν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση για την υπαγωγή τους στο νόμο. Από το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει βεβαιωθεί, το μεγαλύτερο μέρος του έχει ρυθμισθεί να καταβληθεί σε 12 ως 24 μηνιαίες δόσεις βάσει των διατάξεων που προβλέπει ο νόμος. Μεταξύ των τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ένα σημαντικός αριθμός αφορά πάντως διορθώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, κυρίως στο έντυπο Ε9, από τις οποίες δεν προκύπτει καταβολή φόρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!