ΕΣΕΕ -ΓΣΕΒΕΕ Η επαναφορά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθενται να προσφύγουν εκ νέου οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων 32 Κυριακές το χρόνο ενώ ξεκινούν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις δηλώνοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης θα προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης. Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου (εργοδότες και εργαζόμενοι).
Καταρχήν, προγραμματίζεται απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και, όπως ανακοινώθηκε στην ανωτέρω συνέντευξη Τύπου, για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.
Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.
Οι στόχοι είναι πολλοί, όπως κατήγγειλαν, οι μικρομεσαίοι. Δηλαδή, «να ελέγξουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και “προσφορών” αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια».
Οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι και οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και να παρουσιαστεί το ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Μαΐου ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό.
Για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων είπε στη συνέντευξη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) Παναγιώτης Κυριακούλας και υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για γενική απελευθέρωση αλλά για μία φωτογραφική διάταξη που αφορά πέντε δέκα εμπορικά κέντρα -και όσα θα ακόμη θα δημιουργηθούν στο μέλλον- για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες εταιρείες. Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και εχθρικό μέτρο για την απασχόληση, για τις συνθήκες εργασίας και για τους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενισχύεται η αδήλωτη ή κρυφή αδήλωτη απασχόληση».
Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1.750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο, όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!