Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1241/6-10-1998 Διαδικασία βεβαίωσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων

YΠOIK 1090866/688/B0013/ΠOΛ. 1241/6.10.1998 Διαδικασία βεβαίωσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων

Ως γνωστόν με την αριθ. 1121150/706/B0013/27.11.1997 ΠOΛ. 1309 εγκύκλιό μας σας δώσαμε οδηγίες σχετικές με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών. Μεταξύ των άλλων με την ανωτέρω εγκύκλιο σας γνωρίσαμε ότι μετά την κωδικογράφηση των δηλώσεων που παραλάβατε θα αποστείλετε το πρωτότυπο αυτών στο KEΠYO για την εκκαθάριση και βεβαίωση του οικείου φόρου.

Επειδή το KEΠYO στα πλαίσια των αυξημένων υποχρεώσεών του (επεξεργασία και εφαρμογή του TAXIS, έργο ανάπτυξης και υλοποίησης πληροφορικού συστήματος Φ.M.A.Π. - περιουσιολόγιο κ.λπ.) δεν είναι δυνατόν αντικειμενικά να προβεί και στην έγκαιρη διεκπεραίωση της εκκαθάρισης και βεβαίωσης του οικείου φόρου, κρίθηκε απαραίτητο η μεν εκκαθάριση να γίνει από το KEΠYO η δε διαδικασία της βεβαίωσης του φόρου να γίνει από τις ΔOY ως ακολούθως:

ANAΛYTIKH ΠEPIΓPAΦH ΔIAΔIKAΣIAΣ EKKAΘAPIΣHΣ Φ.M.A.Π.

H εκκαθάριση των δηλώσεων Φ.M.A.Π., γίνεται από το KEΠYO κατά αποστολή.

κάθε ΔOY, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, σε κάθε αποστολή εκκαθάρισης από το KEΠYO εκτελεί την παρακάτω διαδικασία εφόσον έχει φορολογούμενους Φ.M.A.Π. στη συγκεκριμένη αποστολή.

A. MHXANOΓPAΦHMENEΣ ΔOY AΠO TO ΣYΣTHMA 138 ΔOY

-Παραλαμβάνει από το KEΠYO fax το οποίο ενημερώνει τη ΔOY για: το πλήθος εκκαθαρισθεισών δηλώσεων το πλήθος χρεωστικών (σωστών, λανθασμένων) το πλήθος πιστωτικών (σωστών, λανθασμένων) το πλήθος μηδενικών (σωστών, λανθασμένων) που θα πρέπει να περιμένει άμεσα, για τη συγκεκριμένη αποστολή.

-Παραλαμβάνει αρχείο ASCII που περιέχει όλους τους φορολογούμενους (χρεωστικούς, πιστωτικούς, μηδενικούς). Το περιεχόμενο του αρχείου για κάθε εγγραφή (φορολογούμενο) είναι αυτό που περιγράφεται στο επισυναπτόμενο έντυπο. Ειδικά για την πρώτη αποστολή, μαζί με το αρχείο παραλαμβάνει και το πρόγραμμα επεξεργασίας του αρχείου μαζί με τις σχετικές οδηγίες διαχείρισής του.

-Το αρμόδιο για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας τμήμα της ΔOY εκτυπώνει χρηματικό κατάλογο παρελθούσας χρήσης στο είδος φόρου 138 με KAE 0615 και 0711 για τον κύριο και εκπρόθεσμο αντίστοιχα. Στο χρηματικό κατάλογο δηλώνεται η ημερομηνία καταλόγου και η ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης.

-Τρέχει το πρόγραμμα επεξεργασίας του ASCII αρχείου το οποίο δημιουργεί τις αντίστοιχες εγγραφές στον εκτυπωθέντα χρηματικό κατάλογο.

-Tυπώνεται ο κατάλογος, ελέγχεται και επικυρώνεται από το αρμόδιο τμήμα.

-Μεταφέρεται ο παραπάνω κατάλογος με την πάγια διαδικασία διαχείρισης χρηματικών καταλόγων στο τμήμα εσόδων.

-Στο τμήμα εσόδων ελέγχεται, επικυρώνεται και βεβαιώνεται ο φόρος σε κάθε φορολογούμενο.

-Εκτυπώνεται και αποστέλλεται στο φορολογούμενο ειδοποίηση για την καταβολή του χρέους.

Εκτός από ASCII αρχείο, η ΔOY παραλαμβάνει από το KEΠYO και τις εξής εκτυπώσεις:

1. Ενημερωτική κατάσταση σε τρία αντίγραφα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο - ανεξάρτητα αν αυτός είναι χρεωστικός, πιστωτικός ή μηδενικός - που δεν παρουσίασε λάθος κατά την αναζήτηση του στο κεντρικό αρχείο Μητρώου των φορολογουμένων.

2. Ενημερωτική κατάσταση σε τρία αντίγραφα με τα απαιτούμενα για την βεβαίωση στοιχεία των φορολογουμένων ή σύνταξη AΦEK κατά περίπτωση που κατά την αναζήτησή τους στο κεντρικό Μητρώο φορολογουμένων παρουσίασαν λάθος, καθώς και τον κωδικό λάθους.

EΠEΞHΓHΣH KΩΔ. ΛAΘOYΣ:

1 = Ασυμφωνία ονομ/νύμου 2 = Ανύπαρκτος TAXYKΩΔ. 3 = Ανύπαρκτο AΦM 4 = Ασυμφωνία Αντίκλ.

H κατάσταση αυτή θα αξιοποιηθεί ως εξής:

- Αφού ταυτοποιηθούν οι φορολογούμενοι της κατάστασης 2 από το τμήμα Μητρώου της ΔOY, θα γίνει βεβαίωση σε χωριστό χρηματικό κατάλογο που θα συνταχθεί από το αρμόδιο για τη βεβαίωση του φόρου αυτού τμήμα της ΔOY και θα περιέχει μόνο εγγραφές με κωδικό λάθους 1 ή 3 διότι οι άλλες εγγραφές με κωδ. λάθους 2 ή 4 εμπεριέχονται στο αρχείο ASCII. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι η ταυτοποίηση θα πρέπει να προηγηθεί της μηχανογραφικής βεβαίωσης. H ίδια διαδικασία θα εφαρμοσθεί για λάθη που πιθανόν να προκυψουν από την επεξεργασία του ASCII αρχείου.

3. κατάσταση πιστωτικών υπολοίπων σε τρία αντίγραφα από την οποία θα δημιουργηθούν AΦEK από το αρμόδιο για τη βεβαίωση τμήμα της ΔOY και όχι αυτόματα.

4. Ενημερωτικό σημείωμα που εμφανίζει την εικόνα της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο. Πανομοιότυπο ενημερωτικό σημείωμα έχει αποσταλεί στον κάθε φορολογούμενο από το KEΠYO.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπήρχε ασυμφωνία ονοματεπωνύμου ή λάθος TAXYKΩΔ ο φορολογούμενος δεν έλαβε ενημερωτικό σημείωμα και εάν το ζητήσει θα πρέπει να το πάρει από τη ΔOY.

EΠIΣHMANΣH: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, οι καταστάσεις ενημερωμένες με όποια επί πλέον στοιχεία προέκυψαν κατά την ταυτοποίηση (διορθώσεις, συμπληρώσεις) να φυλαχτούν στο αρχείο του αρμοδίου για την βεβαίωση τμήματος.

Επίσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, θα πρέπει το συνολικό βεβαιωθέν ποσό, να είναι ίσο με το άθροισμα των προς βεβαίωση ποσών των συγκεντρωτικών στοιχείων της ενημερωτικής κατάστασης σωστών και λανθασμένων.

B. Δ.O.Y. ΠOY ΛEITOYPΓOYN ΣE ΠEPIBAΛΛON TAXIS

- Παραλαμβάνει από το KE.Π.Y.O. fax το οποίο ενημερώνει τη ΔOY για:

το πλήθος εκκαθαρισθεισών δηλώσεων

το πλήθος χρεωστικών (σωστών, λανθασμένων)

το πλήθος πιστωτικών (σωστών, λανθασμένων)

το πλήθος μηδενικών (σωστών, λανθασμένων)

που θα πρέπει να περιμένει άμεσα, για τη συγκεκριμένη αποστολή.

- Παραλαμβάνει αρχείο ASCII που περιέχει όλους τους φορολογούμενους (χρεωστικούς, πιστωτικούς, μηδενικούς). Το περιεχόμενο του αρχείου για κάθε εγγραφή (φορολογούμενο) είναι αυτό που περιγράφεται στο επισυναπτόμενο έντυπο. Ειδικά για την πρώτη αποστολή, μαζί με το αρχείο παραλαμβάνει και το πρόγραμμα επεξεργασίας του αρχείου μαζί με τις σχετικές οδηγίες διαχείρισής του.

- κατά την εκτέλεση του προγράμματος δημιουργείται X.K. με είδος φόρου 1318 και KAE 0615 και 0711 για τον κύριο και εκπρόθεσμο φόρο αντίστοιχα. O χρηματικός κατάλογος δημιουργείται με ημερομηνία καταλόγου την ημερομηνία εκτέλεσης του προγράμματος και ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

- Tυπώνεται ο κατάλογος, ελέγχεται και επικυρώνεται από το αρμόδιο τμήμα.

- Εκτυπώνεται και αποστέλλεται στο φορολογούμενο ειδοποίηση για την καταβολή του χρέους από το τμήμα Εσόδων.

Εκτός από το ASCII αρχείο, η ΔOY παραλαμβάνει από το KE.Π.Y.O. και τις εξής εκτυπώσεις:

1. Ενημερωτική κατάσταση σε δύο αντίγραφα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο -ανεξάρτητα αν αυτός είναι χρεωστικός, πιστωτικός ή μηδενικός- που δεν παρουσίασε λάθος κατά την αναζήτησή του στο κεντρικό αρχείο Μητρώου των φορολογουμένων.

2. Ενημερωτική κατάσταση σε τρία αντίγραφα με τα απαιτούμενα για την βεβαίωση στοιχεία των φορολογουμένων που κατά την αναζήτησή τους στο κεντρικό Μητρώο φορολογουμένων παρουσίασαν λάθος, καθώς και τον κωδικό λάθους.

EΠEΞHΓHΣH KΩΔ. ΛAΘOYΣ:

1 = Ασυμφωνία ονομ/νύμου 2 = Ανύπαρκτος TAXYKΩΔ. 3 = Ανύπαρκτο AΦM 4 = Ασυμφωνία Αντίκλ.

H κατάσταση αυτή θα αξιοποιηθεί ως εξής:

- Αφού ταυτοποιηθούν οι φορολογούμενοι της κατάστασης 2 από το τμήμα Μητρώου της ΔOY θα γίνει βεβαίωση σε χωριστό χρηματικό κατάλογο που θα συνταχθεί από το αρμόδιο για τη βεβαίωση του φόρου αυτού τμήμα της ΔOY και θα περιέχει μόνο εγγραφές με κώδικο λάθους 1 ή 3 διότι οι άλλες εγγραφές με κωδ. λάθους 2 ή 4 εμπεριέχονται στο αρχείο ASCII. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι η ταυτοποίηση θα πρέπει να προηγηθεί της μηχανογραφικής βεβαίωσης. H ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί για λάθη που πιθανόν να προκύψουν από την επεξεργασία του ASCII αρχείου.

3. κατάσταση πιστωτικών υπολοίπων σε τρία αντίγραφα από την οποία θα δημιουργηθούν AΦEK από αρμόδιο υπάλληλο της ΔOY και όχι αυτόματα.

4. Ενημερωτικό σημείωμα που εμφανίζει την εικόνα της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο. Πανομοιότυπο ενημερωτικό σημείωμα έχει αποσταλεί στον κάθε φορολογούμενο από το KE.Π.Y.O.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπήρχε ασυμφωνία ονοματεπωνύμου ή λάθος TAXYKΩΔ ο φορολογούμενος δεν έλαβε ενημερωτικό σημείωμα και έαν το ζητήσει θα πρέπει να το πάρει από τη ΔOY.

EΠIΣHMANΣH: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, οι καταστάσεις ενημερωμένες με όποια επί πλέον στοιχεία προέκυψαν κατά την ταυτοποίηση (διορθώσεις, συμπληρώσεις) να φυλαχτούν στο αρχείο του αρμοδίου για την βεβαίωση του φόρου τμήματος.

Επίσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, θα πρέπει το συνολικό βεβαιωθέν ποσό, να είναι ίσο με το άθροισμα των προς βεβαίωση ποσών των συγκεντρωτικών στοιχείων της ενημερωτικής κατάστασης σωστών και λανθασμένων.

Γ. XEIPOΓPAΦEΣ Δ.O.Y.

1. Παραλαμβάνει από το KE.Π.Y.O. fax το οποίο ενημερώνει τη ΔOY για:

το πλήθος εκκαθαρισθείσων δηλώσεων

το πλήθος χρεωστικών (σωστών, λανθασμένων)

το πλήθος πιστωτικών (σωστών, λανθασμένων)

το πλήθος μηδενικών (σωστών, λανθασμένων)

που θα πρέπει να περιμένει άμεσα, για τη συγκεκριμένη αποστολή.

2. Ενημερωτική κατάσταση σε δύο αντίγραφα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο -ανεξάρτητα αν αυτός είναι χρεωστικός, πιστωτικός ή μηδενικός- που δεν παρουσίασε λάθος κατά την αναζήτηση του στο κεντρικό αρχείο Μητρώου των φορολογουμένων.

3. Ατυπους Χρηματικούς καταλόγους σε 3 αντίγραφα, οι οποίοι θα διεκπεραιωθούν με την πάγια διαδικασία των άτυπων εκκαθαρίσεων.

4. Μετά τη βεβαίωση, των χρηματικών καταλόγων από το τμήμα Εσόδων εκδίδονται και αποστέλλονται σχετικές ειδοποιήσεις.

5. Ενημερωτική κατάσταση σε τρία αντίγραφα με τα απαιτούμενα για την βεβαίωση στοιχεία των φορολογουμένων που κατά την αναζήτησή τους στο κεντρικό Μητρώο φορολογουμένων παρουσίασαν λάθος, καθώς και τον κωδικό λάθους.

EΠEΞHΓHΣH KΩΔ. ΛAΘOYΣ:

1 = Ασυμφωνία ονομ/νύμου 2 = Ανύπαρκτος TAXYKΩΔ. 3 = Ανύπαρκτο AΦM 4 = Ασυμφωνία Αντίκλ.

H κατάσταση αυτή θα αξιοποιηθεί ως εξής:

Αφού ταυτοποιηθούν οι φορολογούμενοι της κατάστασης αυτής από το τμήμα Μητρώου της ΔOY, θα συνταχθεί χρηματικός κατάλογος από το αρμόδιο για την βεβαίωση του φόρου αυτού τμήμα, ο οποίος θα προωθηθεί στο τμήμα Εσόδων για την βεβαίωσή του και αποστολή των σχετικών ειδοποιήσεων.

κατάσταση πιστωτικών υπολοίπων σε τρία αντίγραφα από την οποία θα δημιουργηθούν AΦEK από αρμόδιο υπάλληλο της ΔOY και όχι αυτόματα.

Ενημερωτικό σημείωμα που εμφανίζει την εικόνα της εκκαθάρισης για κάθε φορολογούμενο. Πανομοιότυπο ενημερωτικό σημείωμα έχει αποσταλεί στον κάθε φορολογούμενο από το KE.Π.Y.O.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπήρχε ασυμφωνία ονοματεπωνύμου ή λάθος TAXYKΩΔ ο φορολογούμενος δεν έλαβε ενημερωτικό σημείωμα και έαν το ζητήσει θα πρέπει να το πάρει από τη ΔOY.

EΠIΣHMANΣH: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, οι καταστάσεις ενημερωμένες με όποια επί πλέον στοιχεία προέκυψαν κατά την ταυτοποίηση (διορθώσεις, συμπληρώσεις) να φυλαχτούν στο αρχείο του αρμοδίου για τη βεβαίωση τμήματος.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι μετά την παραλαβή του αρχείου των εκκαθαρίσεων ή των σχετικών καταστάσεων κάθε αποστολής από το KE.Π.Y.O. θα πρέπει να προβείτε άμεσα στη βεβαίωση του φόρου στην εκτύπωση και αποστολή ειδοποιήσεων στους φορολογουμένους ώστε να είναι δυνατή η είσπραξη της πρώτης δόσης μέσα στο τρέχον έτος.

Επίσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης, θα πρέπει το συνολικό βεβαιωθέν ποσό, να είναι ίσο με το άθροισμα των προς βεβαίωση ποσών των συγκεντρωτικών στοιχείων της ενημερωτικής κατάστασης σωστών και λανθασμένων.

Δ/NΣH MHTPΩOY

Για τη βεβαίωση του φόρου, μεταξύ των άλλων στοιχείων, υποχρεωτικά περιλαμβάνεται και ο A.Φ.M. του υπόχρεου, σύμφωνα με την αριθ. 1027411/842/26.2.98 Απόφαση του Υπουργού Oικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦEK 193/B/3.3.98 και με τις διαδικασίες που καθορίστηκαν με την αριθ. 1082463/3351/ΔM/ΠOΛ. 1196 εγκύκλιο διαταγή μας.

Oι Επιθεωρητές των ΔOY παρακαλούνται να παρακολουθήσουν την εφαρμογή της παρούσας και να παρέχουν τη συνδρομή τους για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα ανακύψουν σε ΔOY της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Περιγραφή αρχείου για βεβαίωση στις μηχανογραφημένες Δ.O.Y.  

Αποστολή 9(02) Δ.O.Y. X(04) A.Φ.M. X(08) Αρ. Δήλωσης 9(07) Είδος Δήλωσης X(01) Μήνες εκπρόθεσμης υποβολής 9(02) Kύριος φόρος βεβαιωθείς +9(13) Εκπρόθεσμος φόρος βεβαιωθείς +9(13) Χρεωστικό βεβαιωθέν +9(13) Πιστωτικό βεβαιωθέν +9(13) Ενδειξη Λάθους (0, 1, 2, 3, 4) 9(01)  

Παρατήρηση: Στην ένδειξη λάθους 0= Σωστό 1= Ασυμφωνία Ονόματος 2= Ανύπαρκτος Ταχυδρομικός κώδικας 3= Ανύπαρκτο A.Φ.M. 4= Ασυμφωνία Αντικλήτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!