Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΒΕΑ Ομιλια Αντιπροέδρου στην ημεριδα των ΕΛ.Ι.Σ. με. & Σ.Α.Σ.Ι

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ κ. Π. ΘΩΜΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. & Σ.Α.Σ.Ι. (Ε.Β.Ε.Α. -27//4/2017)

"Το ΕΒΕΑ και η Προαγωγή και Στήριξη της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Αγοράς Logistics"

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, χαιρετίζουμε σήμερα, ακόμη μία δημιουργική πρωτοβουλία και δράση Ελλήνων Αξιωματικών, άξιων συνεχιστών της παράδοσης και της ιστορίας τους.

Ιδιαίτερα, σε περίοδο που η χώρα μας βιώνει μια μακρόχρονη, όσο και πρωτόγνωρη οικονομική - και κατ* επέκταση - κοινωνική κρίση, η πλέον αξιόπιστη και ελπιδοφόρος προοπτική, για έξοδο της από αυτήν, είναι η ενίσχυση και στήριξη του εθνικού παραγωγικού δυναμικού μας.

Κατόπιν τούτου, βασικός στόχος, γενικά, όλων των κεντρικών κυβερνήσεων, των επιστημονικών φορέων και των αναπτυξιακών θεσμών και δομών της χώρας, δεν μπορεί να είναι άλλος, από τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία εντάσσονται και η Αμυντική Οικονομία, η Τεχνολογία και τα Logistics, που όπως είναι γνωστό, αποτελούν έναν από τους πλέον κεντρικούς Πυλώνες, παγκοσμίως, με την Ελλάδα να έχει, πραγματικά περιθώρια, λόγω γεωγραφικής της θέσης, να διεκδικήσει πολύ μεγαλύτερο μέρος της αντίστοιχης διεθνούς αγοράς.

Μόνο οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για το έτος 2015, ανήλθαν περίπου σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η χώρα μας, διαθέτει μια βιομηχανία με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες στην κατασκευή και ανάπτυξη φορητού οπλισμού και οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, σκαφών θαλάσσης, αεροπορικού υλικού, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, μεταλλικών κατασκευών, πληροφοριακών συστημάτων για αμυντική χρήση, κ.α.

Όμως, παρά τις δυνατότητες αυτές, η εγχώρια παραγωγή μας, δεν επαρκεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ενόπλων μας δυνάμεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισάγα το μεγαλύτερο μέρος, εκ του αναγκαίου αμυντικού υλικού της, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους εισαγωγείς εξοπλισμών στη Ευρώπη.

Τα προβλήματα που εμποδίζουν, ως τώρα, την περεταίρω ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι, λίγο -πολύ, γνωστά και κυρίως:

  • Η μείωση νέων προμηθειών, τα χρόνια της μακράς οικονομικής κρίσης μας, λόγω περικοπών στις αμυντικές μας δαπάνες.
  • Το διαχρονικό περίπλοκο και δυσλειτουργικό νομικό πλαίσιο των προμηθειών, που δυσχεραίνει τη συμμετοχή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς.
  • Η κατάργηση του θεσμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, και
  • Η - από πολλών ετών - έλλειψη πολιτικής και πόρων, για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στην Αμυντική Βιομηχανία μας.

Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν η ύφεση, που έχει ξεπεράσει τόσο σε μέγεθος, όσο και σε διάρκεια, κάθε ιστορικό προηγούμενο, η αύξηση της φορολογίας, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και γενικότερα η κατάρρευση της πίστης στην αγορά.

Επίσης, ναι μεν το μοντέλο των ελληνικών προμηθειών των Ε.Δ. είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, πλην όμως, άλλες χώρες, από μακρού, κάνουν χρήση προστατευτικών μέτρων (εργαλείων), προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ενόπλων δυνάμεων τους, αλλά και των βιομηχανιών τους.

Για παράδειγμα, το σχέδιο παραλλαγής των μεγάλων Ενόπλων Δυνάμεων του NATO, είναι "προστατευόμενο".

Το δικό μας σχέδιο παραλλαγής των στολών, αντίθετα, παράγεται σε κάθε γωνιά της Κίνας, χωρίς καμία απολύτως προστασία, με συνέπεια ελληνικές στολές παραλλαγής, να πωλούνται ελεύθερα και να είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο, ακόμη και τρομοκράτες ή δολιοφθορείς, να εμφανιστούν ως Έλληνες στρατιώτες ή αξιωματικοί

Η διαχρονική, δυστυχώς, έλλειψη, οποιασδήποτε προστασίας παρόμοιων στρατιωτικών ειδών, δεν είναι μόνο αρνητική για την βιομηχανία και κατ5 επέκταση την οικονομία μας, αλλά δημιουργεί και κινδύνους εθνικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, η Ελληνική εν προκειμένω βιομηχανία δύναται να προσφέρει γρήγορη παραγωγή, ούτως ώστε να καλύπτονται και οι έκτακτες ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με σημαντικό όφελος, τη μείωση των εκάστοτε αποθεμάτων τους.

Είναι ακόμη γνωστό πως όλες σχεδόν οι χώρες στηρίζουν αποφασιστικά την εγχώρια βιομηχανία τους, με πρωτοπόρο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου εκεί, ο στρατιώτης φοράει ακόμη και εσώρουχα, με αμερικάνικο βαμβάκι, κι* ακολουθούν πολλές άλλες, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ, η Τουρκία. 

Παρά ταύτα, όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα εταιρίες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, με σημαντικές δυνατότητες. Με υποδομές, με ανεπτυγμένη τεχνολογία   και   τεχνογνωσία,   αλλά   και   με   αυξανόμενη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Θεωρούμε όμως ότι, η Ελλάδα πρέπει να επένδυσα στη δημιουργία μιας περισσότερο ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά παράλληλα και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά.

Εκτιμούμε δε, πως η πρόσφατη ολοκλήρωση - όπως φαίνεται - της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη, τουλάχιστον, στο βαθμό που μειώνει την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον. Επίσης, οι προοπτικές γίνονται ακόμη ισχυρότερες, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα αναπτύσσει τις υποδομές της σε λιμάνια και αεροδρόμια, ολοκληρώνει μεγάλους οδικούς άξονες, καθώς και προάγει αντίστοιχες σοβαρές διασυνδέσεις της.

Πιστεύουμε, πως ένα ακόμη θετικό μέτρο, θα πρέπει να είναι η συνεργασία των Ενόπλων μας Δυνάμεων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μας, πρωτίστως, με σχέσεις και όρους αμοιβαίου συμφέροντος, όπως με:

  • Μεγαλύτερη ανεξαρτησία των Ε.Δ. από προμηθευτές του εξωτερικού.
  • Υποστήριξη εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
  • Ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνικών προδιαγραφών.

Δεν θα παραλείψουμε να τονίσουμε, έστω στον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο μας, πως η προώθηση των ελληνικών προϊόντων αμυντικού χαρακτήρα, μέσω των στρατιωτικών ακολούθων μας στο εξωτερικό και η ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς αντίστοιχες εκθέσεις και σεμινάρια, όπως το επικείμενο στις 30/5/17, στη Σαραγόσα, για τα "έξοιτνα υφάσματα στην άμυνα", θα πρέπει να αποτελέσουν περισσότερο επιτακτικό μέλημα και καθήκον, κάθε αρμόδιου φορέα, καθώς και η περεταίρω προώθηση της συνεργασίας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, προς υποστήριξη της.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών αναγνωρίζει  και κατανοεί πλήρως τη σημασία του ευρύτερου τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας και των Logistics, στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αναγνωρίζουμε επίσης τα σημαντικά περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν, για την αύξηση της εξωστρέφειας, της τεχνολογικής εξέλιξης και της καινοτομίας στο συγκεκριμένο τομέα. Ώστε, αυτός να αναδειχθεί σε πόλο αύξησης των εξαγωγών, προσέλκυσης επενδύσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης και ενδυνάμωσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη, έχουμε αναλάβει, δράσεις και πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών είναι η πρόσκληση σε επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, να στηρίξουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες, που παρέχει σε σημαντικούς τομείς δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανία και τα Logistics.

Αναπτύσσουμε, επίσης, σταθερή και εποικοδομητική συνεργασία με τους εκπροσώπους των κλάδων, τόσο της αμυντικής βιομηχανίας, όσον και των Logistics. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους, κατανοούμε τους προβληματισμούς τους και υποστηρίζουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους στην πολιτεία.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο των Βάσεων Πληροφοριών, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η Εθνική Αμυντική και Τεχνολογική Βάση, κ.α.

Ακόμη, στηρίζουμε - με όλες μας τις δυνάμεις - τους φορείς που συμβάλλουν στην ενίσχυση της γνώσης και εμπειρίας, όπως είναι τι Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων.

Τέλος, είμαστε πάντοτε στη διάθεση κάθε επιχειρηματία και φορέα, να συνδράμουμε το έργο του, με παροχή χρηστικών στοιχείων, πληροφοριών και κάθε βοήθειας, που θα μπορούσαμε, εν προκειμένω, να του προσφέρουμε.

Πέραν όμως από κάθε φιλότιμη προσπάθεια και θυσία, ατομική ή συλλογική, για να μπορέσουν όλες αυτές οι δυνάμεις να αξιοποιηθούν, προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας και κατ' επέκταση της πατρίδας μας, χρειάζεται ένα βιώσιμο, ευνοϊκό και γόνιμο περιβάλλον.

Συγχαίρουμε θερμά τους διοργανωτές και συντελεστές της σημερινής ημερίδας, ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο στόχο και τους σκοπούς τους, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτοί έχουν τόσο μεγάλη εθνική σημασία και συμβολισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!