Μίχαλος Aύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Την αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, σε αρκετά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σε συνέχεια της έκδοσης των αποτελεσμάτων των δύο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», τα επιμελητήρια διαπιστώνουν πως η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων που αιτήθηκαν την ένταξή τους στα εν λόγω προγράμματα έχει απορριφθεί.
Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις 1 στις 15 προτάσεις, καθώς, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 ευρώ, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική, απορρίφθηκαν, ήτοι 1727 σε σύνολο 1958. Πανελλαδικά, απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε, δηλαδή 4.102 προτάσεις επί συνόλου 5628 που υποβλήθηκαν.
Επί της παρούσης, είναι σε διαδικασία αξιολόγησης το πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ». Στο εν λόγω πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 9.577 επιχειρήσεις. Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν, αναμένεται να ικανοποιηθούν μόλις 2060. Κατά συνέπεια, 7.517 νέες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΚΕΕ, θα απορριφθούν.
«Θεωρούμε πως, παράλληλα, με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων, θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ένας νέος κύκλος προγραμμάτων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα είναι ήδη απογοητευμένοι από την απόρριψη της προηγούμενης προσπάθειας», όπως σημειώνεται στην επιστολή.
Τέλος, η ΚΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του υπουργείου για αύξηση των πόρων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που υποβλήθηκαν, τα οποία ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, με ικανοποίηση βλέπουμε πως υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του νέου ΕΣΠΑ με βάση σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Κλείνοντας, ευελπιστούμε σε ανάλογη πρόβλεψη για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», το οποίο θα επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!