Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1202/17-7-1998 Κοινοποίηση της αριθμ. 105-98 γνωμοδότησης του N.Σ.K. σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής του ΕΛΓΑ στη δαπάνη είσπραξης του

YΠOIK 1086792/4318-25/0016/ΠOΛ. 1202/17.7.1998 κοινοποίηση της αριθμ. 105/98 γνωμοδότησης του N.Σ.K.

Σας κοινοποιούμε τη με αριθμ. 105/98 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Oικονομικών και παρακαλούμε για την εφαρμογή της.

Με τη γνωμοδότηση αυτή έγινε δεκτό ότι το ποσοστό συμμετοχής του EΛΓA στη δαπάνη της είσπραξής του, μόνο για την ειδική ασφαλιστική εισφορά που υποβάλλεται με δήλωση στις ΔOY καθορίζεται στο 5% (πέντε τοις εκατόν), ενώ για τα λοιπά έσοδα του EΛΓA στο ποσοστό του 10% (δέκα τοις εκατόν).

TO NOMIKO ΣYMBOYΛIO TOY KPATOYΣ

Αριθ. Γνωμοδ.: 105/97

TMHMA Δ` Συνεδρίαση 29.1.1998

Περίληψη: Υψος της υπέρ του Δημοσίου παρακρατήσεως από τα εισπραττόμενα έσοδα του EΛΓA μέσω των ΔOY.

I. κατά το άρθρο 106 του ν. 2362/1995 (περί Δημοσίου Λογιστικού και ελέγχου των δαπανών του κράτους):

1) H ταμειακή υπηρεσία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και διεξάγεται από τις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες μέσω των γραφείων του που έχουν συσταθεί σε αυτές εξακολουθεί να εκτελείται από τις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες μέχρι τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

2) Από την 1η Ιανουαρίου του μεθεπόμενου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οικονομικού έτους παύει η βεβαίωση και είσπραξη από τις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες των εσόδων οργανισμών ή επιχειρήσεων ή νομικών προσώπων, που έχουν ενταχθεί στο δημόσιο τομέα και τρίτων, εκτός από τα έσοδα εκείνα που θα συμβεβαιώνονται και θα εισπράττονται στο εξής με τα έσοδα του Δημοσίου και σε κωδικό αριθμό εσόδου προϋπολογισμού.

3) Τα έσοδα νομικών προσώπων και τρίτων, που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες μέχρι τη λήξη της κατά την προηγούμενη παράγραφο προθεσμίας, παραμένουν σ` αυτές μέχρι την οριστική είσπραξη.

4) Με αποφάσεις του Υπουργού Oικονομικών, μπορεί να ανατεθεί στις Δημόσιες Oικονομικές η είσπραξη των εσόδων των ειδικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και των Ειδικών Ταμείων των οποίων οι προϋπολογισμοί συνδημοσιεύονται με τον κρατικό Προϋπολογισμό και εφόσον η είσπραξη των εσόδων τους δεν είναι δυνατή με δικά τους όργανα, καθώς και η είσπραξη εσόδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου και τρίτων. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται και το ποσοστό συμμετοχής των ανωτέρω νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και τρίτων στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων που εισπράττονται για λογαριασμό τους.

Με την εκδοθείσα, κατ` ενάσκηση της χορηγηθείσης με την τελευταία διάταξη (παρ. 4) κανονιστικής αρμοδιότητας, απόφαση του Υπουργού Oικονομικών 1060032/5430-25/0016/2.6.1997 (ΦEK τ.B` 507/20.6.1997) αφενός (παρ. 1) ανατέθηκε στις ΔOY η είσπραξη των εσόδων των αναφερομένων στην απόφαση αυτή ειδικών δημοσίων υπηρεσιών και άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων (υπ` αύξοντα αρ. 2) και ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (EΛΓA), και αφετέρου (παρ. 2) καθορίσθηκε η συμμετοχή αυτών στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων τους από το Δημόσιο (ΔOY) σε ποσοστό 10% επί των εισπραττόμενων εσόδων.

Εξάλλου με την παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2538/1997 (ΦEK τ.A` 242/ 1.12.1997) τα τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 5α του ν. 1790/ 1988 (όπως το άρθρο 5α προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 2040/ 1992) αντικαταστάθηκαν ως ακολούθως:

"Από τα ανωτέρω ποσά της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που εισπράττονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες υπέρ του EΛ.Γ.A. παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) ως ποσοστό είσπραξης. Επίσης, από τα ποσά αυτά, που εισπράττονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες με βάση τις δηλώσεις απόδοσης από τους υποχρέους της ως άνω εισφοράς και τους λοιπούς τίτλους είσπραξης, παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) ως ποσοστό βεβαίωσης".

Ενόψη των διατάξεων αυτών, εκάστη των οποίων καθορίζει διάφορο ποσοστό παρακρατήσεως υπέρ του Δημοσίου από τα εισπραττόμενα μέσω των ΔOY έσοδα του EΛΓA, υποβάλλεται το ερώτημα εάν επί της ταμειακής εξυπηρετήσεως του EΛΓA από το Δημόσιο (ΔOY) θα τύχει εφαρμογής μία από τις διατάξεις αυτές (και ποία) ή αμφότερες σωρευτικώς.

II. Με την προαναφερθείσα απόφαση του Υπ. Oικονομικών 1060032/5430-25/0016/2.6.1997) αφενός ανατέθηκε στις ΔOY η είσπραξη των εν γένει εσόδων και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (EΛΓA) και αφετέρου καθορίσθηκε η για τη δαπάνη εισπράξεως αυτών μέσω των ΔOY οικονομική επιβάρυνση του δικαιούχου σε ποσοστό 10% επ` αυτών, που παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου.

Με την παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2538/1997 καθορίσθηκε η επί εισπράξεως συγκεκριμένου εσόδου του EΛΓA (ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τις ΔOY, παρακρατούμενη υπέρ του Δημοσίου οικονομική επιβάρυνση του EΛΓA, για τη δαπάνη εισπράξεώς του, σε ποσοστό επί του εσόδου, διαφοροποιούμενο αναλόγως του τρόπου εισπράξεως του (ποσοστό εισπράξεως 2% και ποσοστό βεβαιώσεως 3%).

Από την παραβολή των διατάξεων αυτών προκύπτουν τα ακόλουθα:

H σωρευτική εφαρμογή αυτών αποκλείεται, διότι, παρά την μεταξύ τους διαφορά ως προς τον τρόπο της ρυθμίσεως (ύψος παρακρατήσεως) και ως προς τη διατύπωση (η μία ομιλεί για ποσοστό συμμετοχής και η άλλη για ποσοστό βεβαιώσεως και εισπράξεως), οι διατάξεις αυτές ρυθμίζουν το αυτό θέμα της συμμετοχής του δικαιούχου του εσόδου στη δαπάνη λειτουργίας της ταμειακής υπηρεσίας του κράτους, μέσω της οποίας εισπράττεται τούτο, συμμετοχής που καθορίζεται απ` ευθείας από το νόμο κατά τρόπο γενικό με επί του εισπραττόμενου εσόδου, ποσοστό, το οποίο διαφέρει κατά διάταξη. H ρύθμιση του αυτού θέματος από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει και από την ονομασία του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (Δικαιώματα βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων), στον οποίο κατατίθενται τα παρακρατούμενα ποσά συμμετοχής της υπουργικής αποφάσεως (παρ. 2 εδ. τελευταίο αυτής).

Oι εν λόγω διατάξεις διαφέρουν και ως προς την κατ` αντικείμενο έκταση της ρυθμίσεως, που είναι ευρύτερη στην πρώτη διάταξη (απόφαση Υπ. Oικονομικών), αφού αυτή αφορά όλα τα έσοδα του EΛΓA, εν σχέσει προς τη δεύτερη (παρ. 2 άρθρου 53 ν. 2538/1997), που περιορίζεται σε ένα μόνο έσοδο αυτού (ασφαλιστική εισφορά).

Συνεπώς μεταξύ των διατάξεων αυτών υφίσταται σχέση αντιστοίχως γενικής προς ειδική. Από τη δεύτερη διάταξη, (άρθρο 53 παρ. 2 ν. 2588/1997) μεταγενέστερη και ειδική, που είναι κατά το περιεχόμενό της ασυμβίβαστη προς την πρώτη (παρ. 2 υπουργικής αποφάσεως), αφού ρυθμίζει το ίδιο θέμα με αυτή (προγενέστερη γενική) κατά τρόπο διάφορο, προκύπτει κατά τρόπο σαφή σκοπός τροποποιήσεως της εν λόγω γενικής διατάξεως, μόνον όμως ως προς το ρυθμιζόμενο ειδικώτερο ζήτημα με τη μεταγενέστερη αυτή διάταξη.

κατ` ακολουθία των ανωτέρω στο τιθέμενο ερώτημα αρμόζει η απάντηση ότι το ύψος της παρακρατήσεως υπέρ του Δημοσίου από τα εισπραττόμενα από τις ΔOY έσοδα του EΛΓA, για τη συμμετοχή αυτού στη δαπάνη εισπράξεώς τους, καθορίζεται: α) για όλα τα λοιπά εσόδα του EΛΓA με την ανωτέρω απόφαση του Υπουργού Oικονομικών (1060032/5430-25/0016/1997 παρ. 2) και β) μόνον για την ειδική ασφαλιστική εισφορά με το άρθρο 53 παρ. 2 του ν. 2536/1997.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!