Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1223/18-8-1998 Διαφύλαξη δείγματος φ.τ.μ. από τους κατασκευαστές - εισαγωγείς

A.Y.O. 1095343/291/0015/ΠOΛ. 1223/18.8.1998 Διαφύλαξη δείγματος φ.τ.μ. από τους κατασκευαστές - εισαγωγείς

ΦΕΚ Β 964 - 09.09.1998

AΠOΦAΣH O YΠOYPΓOΣ OIKONOMIKΩN

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 1809/88, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 16 παράγρ. 1 του ν. 2579/1988, (ΦEK 31 A`) "Φορολογικές διαρυθμίσεις και άλλες διατάξεις".

2. Την A.Y.O. 1016031/103/0015B`/5.2.98 (ΦEK 120 B`) "τεχνικές προδιαγραφές των φορολογικών ταμειακών μηχανών & συστημάτων".

3. Την με αριθμ. 1107147/1239/0006A`/4.10.96 (ΦEK 922B`) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Oικονομικών, για ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Oικονομικών στους Υφυπουργούς Oικονομικών.

4. Την ανάγκη υλοποίησης του μέτρου περί ανάθεσης της ευθύνης διαφύλαξης των δειγμάτων των εκάστοτε εγκρινομένων τύπων (μοντέλων) φ.τ.μ. και συστημάτων στους ίδιους τους κατασκευαστές - εισαγωγείς, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και καθορισμού των λεπτομερειών της σχετικής διαδικασίας.

5. Οτι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

Ορίζουμε τη διαδικασία και τους τρόπους ασφάλισης των φορολογικών ταμειακών μηχανών (φ.τ.μ.) και συστημάτων (δείγματα), που υπέστησαν τους προβλεπομένους από το ν. 1809/1988 εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους, και έλαβαν άδεια καταλληλότητας, για τη διάθεσή τους στην Ελληνική αγορά, προς έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, από τις επιχειρήσεις που χορηγήθηκε η σχετική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 7 του ν. 1809/1988, ως ακολούθως:

1. Με το πέρας της διαδικασίας ελέγχου του προγράμματος (λογισμικού - SOFTWARE) εκάστου δείγματος φ.τ.μ. ή συστήματος ενώπιον της Επιτροπής, και τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης (άδειας καταλληλότητας) στην αιτούσα την κατασκευή ή εισαγωγή του συγκεκριμένου τύπου (μοντέλου) επιχείρηση, το δείγμα, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, παραδίδεται σ` αυτήν για φύλαξη.

2. Το δείγμα τοποθετείται εντός του αντιστοιχούντος καταλλήλου χαρτοκιβωτίου του ("κούτας"), που κατά κανόνα είναι συσκευασία με την οποία γίνεται η εμπορική του διακίνηση.

3. Χρησιμοποιείται κοινός και ανθεκτικός τύπος σχοινίου για την ασφάλιση (δέσιμο - σφράγιση) της ως άνω συσκευασίας (κούτας) του δείγματος, κατά την συνήθη "σταυροειδή" μορφή.

4. Στο άνω μέρος της συσκευασίας και σε σημείο που γίνεται η διασταύρωση ("κόμπος") του σκοινίου, τίθεται κατάλληλο, για παρόμοια χρήση, υλικό σφράγισης (ισπανικός κηρός ή ρητίνη κ.λπ.), η επιφάνεια του οποίου σφραγίζεται ("μαρκάρεται") με την υπηρεσιακή σφραγίδα.

5. Συντάσσεται από την Υπηρεσία (Γραμματεία Επιτροπής) σχετικό Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής Δείγματος προς φύλαξη, εις διπλούν.

Στο ως άνω πρωτόκολλο, που περιέχει κείμενο μιας σελίδας, θα αναγράφονται, ο τύπος της συγκεκριμένης φ.τ.μ. ή συστήματος του παραδιδομένου δείγματος, ο αύξων σειριακός αριθμός (αριθ. μητρώου της φ.τ.μ. ή συστήματος), ο αριθμός αδείας καταλληλότητας του μοντέλου, η επωνυμία της επιχείρησης από την οποία αιτήθηκε και αποκτήθηκε η σχετική άδεια, η ημερομηνία σύνταξης, ως και το ονοματεπώνυμο και η υπογραφή του παραδίδοντος και παραλαμβάνοντος το δείγμα (ο Πρόεδρος ή ο γραμματέας της Επιτροπής και εξουσιοδοτημένο προς τούτο πρόσωπο της υπόχρεης προς φύλαξη επιχείρησης).

6. Το πρωτότυπο του ως άνω πρωτοκόλλου κρατείται και φυλάσσεται στο αρχείο της υπηρεσίας. Το αντίγραφο τίθεται και επικολλάται επί της άνω πλευράς της συσκευασίας του δείγματος.

Για την επικόλληση χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό σφράγισης που αναφέρεται στην ανωτέρω παράγραφο 4, που τίθεται στα τέσσερα (4) άκρα του (γωνίες) και σφραγίζεται με την υπηρεσιακή σφραγίδα, κατά το τρόπο και με πρόβλεψη ώστε, η "σφράγιση - μαρκάρισμα" του "διασταυρούμενου σχοινίου" (κόμπου) συσκευασίας, να επικολληθεί επί του πρωτοκόλλου, αλλά σε σημείο εκτός του κειμένου.

7. O κατασκευαστής ή εισαγωγέας υποχρεούται να φυλάσσει το δείγμα του κάθε εγκριθέντος μοντέλου στις εγκαταστάσεις του, σε καλή κατάσταση επί 15ετία από την τελευταία διάθεση φ.τ.μ. ή συστήματος, του κάθε τύπου, ώστε να είναι αυτό διαθέσιμο σε κάθε ζήτηση της Επιτροπής ή της Yπηρεσίας.

8. Σε περίπτωση ανάκλησης ή αφαίρεσης της άδειας καταλληλότητας η υποχρέωση φύλαξης του δείγματος παραμένει στην επιχείρηση που ανήκει το δείγμα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 1809/1988.

9. Με βάση την ίδια ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, θα παραδοθούν προς φύλαξη, σταδιακά, στις υπόχρεες επιχειρήσεις, και τα δείγματα φ.τ.μ. και συστημάτων που έλαβαν έγκριση για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από την 1.4.1998 (ημερομηνία ισχύος του άρθρου 16 παρ. 1 του ν. 2579/1988).

10. H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!