ΕΒΕΑ Επιστολή Κ. Μίχαλου προς τους Προέδρους των Επιμελητηρίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με στόχο να ακουστεί καθαρά και δυνατά η φωνή των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κάλεσε σήμερα τους προέδρους των Επιμελητηρίων όλης της χώρας να συντάξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, με βάση την τοπική εμπειρία και τη γνώση τόσο των προβληματισμών, όσο και των προσδοκιών του παραγωγικού κόσμου ανά την περιφέρεια, προκειμένου η Επιμελητηριακή Κοινότητα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων που θα εκφράζει το σύνολό της.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, Επιτροπή Διαλόγου η οποία θα οργανώσει τη δημόσια διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα καταγράψει τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, που θα διατυπωθούν στο πλαίσιο αυτής.
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχω υπό την θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία δια των μελών της εκπροσωπεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Βασικό μέρος της αποστολής τόσο της Κ.Ε.Ε. όσο και των Επιμελητηρίων είναι να λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και επίσημος χώρος διαλόγου, ανάμεσα στην Πολιτεία και τις παραγωγικές τάξεις. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι εκπροσώπηση και η ανάδειξη των θέσεων της επιχειρηματικής κοινότητας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι σκόπιμη και επιβεβλημένη.
Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι μια ευκαιρία να διατυπωθούν μια σειρά από πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, τα οποία αφορούν τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου, υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη χώρα. Μεταξύ αυτών, είναι η αποτελεσματικότερη κατοχύρωση της επιχειρηματικής ελευθερίας, η πρόβλεψη της δυνατότητας παροχής οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών και άλλων επενδύσεων, καθώς και η άρση ή αναθεώρηση αναχρονιστικών διατάξεων, όπως το άρθρο 16 για την απαγόρευση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και το άρθρο 24 για τον εκσυγχρονισμό τη δασικής νομοθεσίας.
Επίσης, είναι σημαντικό να διατυπωθούν οι θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της διακυβέρνησης της χώρας, μέσα από την αύξηση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, καθώς και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης,
Για να ακουστεί καθαρά και δυνατά η φωνή των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, χρειάζεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων που θα εκφράζει το σύνολο της Επιμελητηριακής Κοινότητας.
Σας καλώ, λοιπόν, να μου αποστείλετε τις δικές σας απόψεις, βάση την τοπική εμπειρία και τη γνώση τόσο των προβληματισμών, όσο και των προσδοκιών του παραγωγικού κόσμου της περιοχής σας.
Με την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των μελών μας, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις επίσημες θέσεις, με τις οποίες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα λάβει μέρος στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκπροσωπώντας επάξια τις 880.000 επιχειρήσεις – μέλη της.
Θα είμαι προσωπικά στη διάθεσή σας για κάθε απαραίτητη διευκρίνιση και πληροφορία».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!