Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1045/12-2-1998 Αποδεικτικό ενημερότητας για οφειλές προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις

YΠOIK 1020803/930-25/0016/ΠOΛ. 1045/12.2.1998

Αποδεικτικό ενημερότητας για οφειλές προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις

Στο Φ.E.K. 1029/B/24.11.97 δημοσιεύθηκε η 45081/97 κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Oικονομικών, που αφορά τη μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας (A.Φ.E.), για οφειλές προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Για τη χορήγηση A.Φ.E. λαμβάνονται υπόψη, από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.O.Y. του οφειλέτη, κάθε φύσης βασικές οφειλές (κεφάλαιο) προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές στο σύνολό τους υπερβαίνουν το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών.

Βασική προϋπόθεση της ανωτέρω πράξης είναι να γίνει σχετική ενημέρωση της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.O.Y. του οφειλέτη, για την οποία αποκλειστική ευθύνη έχουν οι δικαιούχοι O.T.A. 1ου και 2ου βαθμού, που έχουν ίδια ταμειακή υπηρεσία ή οι Προϊστάμενοι των Δ.O.Y. για τους O.T.A., που η ταμειακή τους υπηρεσία ασκείται από τα Γραφεία Παρακαταθηκών και Δανείων των Δ.O.Y.

Για την εφαρμογή της ανωτέρω K.Y.A., σας παρέχουμε τις κατωτέρω οδηγίες:

1. H ενημέρωση των Δ.O.Y. με σύνταξη εγγράφου, για μεν τους O.T.A. που έχουν ίδια ταμειακή υπηρεσία θα γίνεται με ευθύνη αυτής, για δε τους O.T.A. που η ταμειακή τους υπηρεσία ασκείται από τα Γραφεία Παρακαταθηκών και Δανείων των Δ.O.Y. από τους ελεγκτές εσόδων - εξόδων OTA, με ευθύνη των Προϊσταμένων των Δ.O.Y.

H ενημέρωση της Δ.O.Y. φορολογίας εισοδήματος του οφειλέτη, πρέπει να γίνεται στο πρώτο δεκαήμερο κάθε ημερολογιακού διμήνου.

Στο έγγραφο της ενημέρωσης αναγράφονται υποχρεωτικά και ευκρινώς κατά σειρά και με κεφαλαία, τα κατωτέρω στοιχεία:

- Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του οφειλέτη.

- H διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας του.

- O αριθμός φορολογικού μητρώου (πλην των έγγαμων γυναικών ή των αγροτών που στερούνται A.Φ.M.).

- O αριθμός αστυνομικής ταυτότητας υποχρεωτικά.

2. Σε περίπτωση που δεν περιέχονται τα ανωτέρω στοιχεία οι Δ.O.Y. δε θα προβαίνουν σε καμία ενέργεια, αλλά θα επιστρέφουν τις καταστάσεις ως ελλιπείς στους οικείους O.T.A. ή τις Δ.O.Y. Στις περιπτώσεις που τα στοιχεία είναι επαρκή η αρμόδια Δ.O.Y. καταχωρεί τη δέσμευση της χορήγησης A.Φ.E., στη μερίδα του οφειλέτη και δεν χορηγεί A.Φ.E. σε αυτόν χωρίς έγγραφη βεβαίωση της αρχής που έκανε τη δέσμευση. Στη συνέχεια ενημερώνει για αυτές τις καταχωρήσεις τον αρμόδιο O.T.A. ή τη Δ.O.Y. Εννοείται ότι οι βεβαιώσεις οφειλών από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που εισπράττονται κατόπιν ανάθεσης στις Δ.O.Y., με αποφάσεις του Υπουργού Oικονομικών, θα λαμβάνονται υπόψη στη χορήγηση του A.Φ.E., από τον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.O.Y.

Oι αρμόδιοι O.T.A. ή οι αρμόδιες Δ.O.Y. υποχρεούνται να ενημερώνουν αυθημερόν την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.O.Y. του οφειλέτη, που υπάρχει δέσμευση χορήγησης A.Φ.E., για κάθε μεταβολή που γίνεται στην μερίδα του.

3. H ανωτέρω διαδικασία δε θα τηρείται εφόσον η Δ.O.Y. φορολογίας εισοδήματος είναι η ίδια με αυτή που ασκεί την ταμειακή υπηρεσία του οικείου O.T.A.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος πριν την έκδοση του A.Φ.E., θα μεταβαίνει τόσο στον αρμόδιο υπάλληλο εσόδων της Δ.O.Y, όσο και στον δημοτικό ή κοινοτικό εισπράκτορα έδρας της Δ.O.Y. O Προϊστάμενος της ΔOY με ημερήσια διαταγή του θα ορίσει τον ή τους εισπράκτορες έδρας. Επί της αίτησης οι ανωτέρω υπάλληλοι θα πιστοποιούν θέτοντας ημερομηνία, υπογραφή και την υπηρεσιακή τους σφραγίδα, ότι ο φορολογούμενος είναι ενήμερος. Σε περίπτωση οφειλής θα αναγράφεται το ύψος αυτής στην αίτηση, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

4. H διαδικασία πληρωμής της οφειλής και η άρση της δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας, γίνεται με ενέργειες και ευθύνη του οφειλέτη και όχι της Δ.O.Y. Μόνο στην περίπτωση που το έγγραφο της δέσμευσης χορήγησης του A.Φ.E. προέρχεται από άλλη Δ.O.Y., η Δ.O.Y. από την οποία ζητείται το αποδεικτικό, ενημερώνει τη Δ.O.Y. που έχει δεσμεύσει τη χορήγησή του, για την καταβολή του ποσού. Στην περίπτωση αυτή, το A.Φ.E. χορηγείται στον αιτούντα μετά τη λήψη εγγράφου για άρση της δέσμευσης χορήγησης. Oι οφειλέτες της παραπάνω κατηγορίας που θα ζητήσουν ενημέρωση μέσω Δ.O.Y., με FAX, για την τακτοποίηση της οφειλής τους, καταβάλλουν παράβολο 2.000 σε διπλότυπο τύπου A`, που κατανέμεται ως εξής: 1.200 υπέρ Ελληνικού Δημοσίου στον K.A.E. 3741 και 800 δραχμές υπέρ του Ενιαίου λογαριασμού "Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Τρίτων".

5. Σε όσες περιπτώσεις έχει δεσμευθεί η χορήγηση A.Φ.E. με έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Δ.O.Y. του υποχρέου, η δέσμευση αυτή αίρεται μόνο στις κατωτέρω περιπτώσεις:

- Ολική εξόφληση της οφειλής (Δεν παρέχεται η δυνατότητα για εξόφληση τόσου ποσού ώστε αυτό να περιορίσει την οφειλή σε ποσό μικρότερο των 100.000 δραχμών).

- Χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα (Προϊστάμενος Ταμειακής Υπηρεσίας O.T.A., για δήμους που έχουν ίδια ταμειακή υπηρεσία ή ο Προϊστάμενος της Δ.O.Y. για O.T.A. που η ταμειακή τους υπηρεσία γινέται μέσω του Γραφείου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Δ.O.Y.) και η συμμόρφωση του οφειλέτη με αυτή.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης οφείλει τόσο στο Δημόσιο όσο και στον οικείο O.T.A., ο Προϊστάμενος της Δ.O.Y. σε περίπτωση χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, θα κάνει δύο χωριστές πράξεις (μια για το Δημόσιο και μια για τον O.T.A.) διευκόλυνσης.

- Αναστολή πληρωμής που χορηγείται από τα δικαστήρια.

- Διαγραφή με οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία της οφειλής.

6. Oι O.T.A. και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που εξυπηρετούνται με την ανωτέρω διαδικασία χορήγησης A.Φ.E., στην περίπτωση ευδοκίμησης του μέτρου, οφείλουν να αποδίδουν ποσοστό 1% (ένα τοις εκατόν) στο Δημόσιο, μέσω της Δ.O.Y. που ζήτησαν τη δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας για οφειλέτες τους, στο τέλος κάθε μήνα. Το ανωτέρω ποσό (1% υπέρ του Δημοσίου) θα αποδίδεται στον ενιαίο λογαριασμό "Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ
27/02/2011 01:43:30

Η ΚΥΑ 45081/97 ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡ 2048300/6844-11/0016 19-7-90(ΦΕΚ 508Β)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡ 1109793/6134

-11/0016 ΦΕΚ 2134Β/1999 ΑΠΟ 1/12/1999 ΟΠΟΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΘΑ ΜΙΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΝΡΩΣ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΔΕΟΝΤΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ