Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Α.ΚΙ.Ο.Ε. Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Όταν στην διακήρυξή μας, πριν τρία χρόνια, αναφέραμε ότι οι δυνάμεις που δεκαετίες τώρα διοικούν το Επιμελητήριο θα συνεχίσουν να βλέπουν τον Φορέα μας σαν εφαλτήριο για προσωπική προβολή, δεν φανταζόμασταν ότι στον βωμό του κομματικού συμφέροντος θα θυσίαζαν επαγγελματικά δικαιώματα και ότι θα υποβάθμιζαν σε τέτοιο βαθμό το Οικονομολογικό επάγγελμα μένοντας απαθείς στην υποβάθμιση της χώρας.

Πιστεύαμε ότι θα έπαιρναν θέση, υπερασπίζοντας την χώρα από όλους αυτούς που επιθυμούν τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιοποίηση, έναντι πινακίου φακής, των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και των Ελληνικών επιχειρήσεων, ότι θα έβγαζαν έστω μια ανακοίνωση για να υπερασπιστούν την χώρα και τις επιχειρήσεις από την επίθεση των κερδοσκόπων και των κέντρων που εξυπηρετούν, και εργάζονται για τους δανειστές και τους κερδοσκόπους. Δεν πιστεύαμε ότι θα έμεναν απαθείς παρατηρητές στην καταιγίδα που πλήττει την χώρα.

Δεν υπερασπίστηκαν το επάγγελμα και τον συνάδελφο. Δεν το χωρούσε ανθρώπου νους ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο θα επικροτούσε ενέργειες και αποφάσεις που θα δημιουργούσαν εισοδήματα σε λίγους και θα έθεταν στο περιθώριο τους πολλούς. Σιώπησαν στην ισοπέδωση του επαγγέλματος αφού η πολιτική αυτή εξυπηρετούσε κομματικές επιλογές.

Πόροι του ΟΕΕ κατασπαταλήθηκαν αλόγιστα χωρίς διαφάνεια, κάτω από την σφραγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου ή την υπογραφή του Προέδρου «μας», για να δημοσιοποιηθούν θέσεις και απόψεις, πολλές φορές, ατεκμηρίωτες επιστημονικά. Θέσεις και προτάσεις που απείχαν και απέχουν από τα καίρια προβλήματα των συναδέλφων μας και της κοινωνίας. Απόψεις, που σε συγχορδία με άλλα «αδελφά» επιμελητήρια και φορείς, διαμόρφωσαν κινήσεις όπως αυτή της «γραβάτας» χωρίς να προτείνουν λύσεις.

Κι έτσι μετά από τρία χρόνια, το Επιμελητήριο των Οικονομολόγων, εξακολουθεί να μένει μακριά από την κοινωνία, τους Οικονομολόγους και τα προβλήματα τους.

ΕΜΕΙΣ όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς, με συνεχείς παρεμβάσεις και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, προσπαθούμε και ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ψύχραιμα, αντικειμενικά, με υπομονή και επιμονή, αναγκάζοντας, έστω τις ελάχιστες φορές το ΟΕΕ, να βρίσκεται κοντά στον συνάδελφο και στην κοινωνία.

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που τολμούν

οφείλουμε να τα αλλάξουμε όλα

Πρέπει να ανακόψουμε την  κατηφορική πορεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Πρέπει να βάλουμε νέους στόχους ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που έχει ορίσει ο νομοθέτης και πηγάζει από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μελών του

Οφείλουμε :

Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Εργασία για όλους τους συναδέλφους Οικονομολόγους.

Να απαιτήσουμε:

Να επαναπροσδιοριστεί ποιος ασκεί το Οικονομολογικό Επάγγελμα, ποιο επίπεδο σπουδών απαιτείται, ποια δικαιώματα έχει κάθε επίπεδο σπουδών, ποια είναι τα όρια άσκησης επαγγέλματος κάθε ομάδας συναδέλφων, ποιο αντικείμενο έχει κάθε ομάδα συναδέλφων και ποια είναι τα ασυμβίβαστα για κάθε ομάδα. Ποιος είναι ο ρόλος του κριτή και ποιος ο ρόλος του κρινόμενου. Μια συντεταγμένη κοινωνία που ενδιαφέρεται για όλους θα πρέπει να έχει σαφείς κανόνες και πλαίσια στην άσκηση του επαγγέλματος. Η ασάφεια δεν είναι στην εξυπηρέτηση των πολλών και της κοινωνίας αλλά προς όφελος των ολίγων των ημετέρων σε βάρος των πολλών και των εσόδων της χώρας.

Να επιβάλλουμε:

Τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών Επιχειρήσεων. Η δημιουργία  μητρώου  ΜΕΕ θα επιτρέψει να οριστούν τα όρια ελέγχου που θα δραστηριοποιούνται οι συνάδελφοι ορκωτοί και οι λοιποί συνάδελφοι ελεγκτές επιχειρήσεων. Θα επιτρέψει να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις και να σταματήσει η ασυδοσία που υπάρχει σήμερασε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Να δημιουργήσουμε θεσμούς εκπαίδευσης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Δεν μπορεί να μένουμε απαθείς στα προβλήματα των συναδέλφων. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων χάνει την  εργασία  η δεν μπορεί να ενταχτεί στην αγορά με το τέλος των σπουδών του  και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Οφείλουμε με οργανωμένα και μόνιμα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης όλων των συναδέλφων μας, να δίνουμε δυνατότητα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Να επιδοτούνται οι  επιχειρήσεις  που θα απορροφούν τους συναδέλφους μας με επιδότηση της εργασίας και της ασφάλισης τους.

Να συμβάλλουμε στην ανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού:

Η οικονομία μας έχει ανάγκη ένα σύγχρονο ευέλικτο ελεγκτικό μηχανισμό στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα στηρίζεται στα σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους που υπάρχουν θα αναλύει τα υποβαλλόμενα στοιχεία από τους συναδέλφους και τις επιχειρήσεις θα επιλέγει με αντικειμενικά κριτήρια επιχειρήσεις που αποκλίνουν και θα τις οδηγεί στον έλεγχο με αντικειμενικό τρόπο, θα επιλέγει δειγματοληπτικά τους ελέγχους των συναδέλφων ορκωτών και τους ελέγχους των συναδέλφων από το Μητρώο Ελεγκτών Επιχειρήσεων, θα ελέγχει την κίνηση κεφαλαίων και την δραστηριότητα των επιχειρήσεων  και των ιδιωτών Ελλήνων στο εξωτερικό. Η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα διασφαλίσει την δίκαιη κατανομή των βαρών την βιώσιμη ανάπτυξη των δημοσίων εσόδων και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Να υπερασπιστούμε την χώρα. Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας.

Σήμερα το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητήριο μοναδική επιδίωξη έχει να του επιτρέψει η σημερινή Κεντρική Διοίκηση  την επικοινωνία με την Τρόικα. Επιδιώκει την  σύμφωνη γνώμη μας για να έχει συνοδοιπόρους στην συνθηκολόγηση που είναι διαθέσιμη να κάνει και κάνει σε όλα τα αλλά επίπεδα. Σήμερα δεν απαιτείται η συνεργασία με την Τρόικα από την οποία πρέπει να απαλλαγεί η χώρα, απαιτείται να ακουστεί η φωνή του φορέα, όπως κάνουν ανάλογοι θεσμοί στην Ευρώπη, που θα αναδεικνύει το αδιέξοδο της οικονομικής πολίτικης που εφαρμόζεται και της καταστροφής που συντελείται στον τόπο και στους πολίτες.

Επιβάλλεται να ακουστεί μια διαφορετική φωνή που θα υπερασπίζεται την χώρα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι εθνικά αποδεκτή η εκποίηση της περιουσίας  του Ελληνικού λαού στους εκπροσώπους της Γερμανικής Ευρώπης, τους δανειστές και τους κερδοσκόπους. Η ανεργία και τα έσοδα του κράτους  δεν αντιμετωπίζονται με την εκποίηση των επιχειρήσεων και της Ελληνικής γης σε ξένα συμφέροντα αλλά με την απομοίωση του Ελληνικού χρέους και την  δυνατότητα παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας. 

Θα πρέπει να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της χώρας και των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχέδιο Γιούνκερ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία   που οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς σκοπούς της, για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας μας.

Έχουμε την γνώση την δύναμη το ηθικό ανάστημα και το όραμα να οδηγήσουμε το Ο.Ε.Ε. στην πορεία που ονειρευόμαστε, που μας αξίζει και έχει ανάγκη ο τόπος. Ζητούμε την  συμμετοχή  σας και την εμπιστοσύνη σας

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Οφείλουμε να αναστήσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο για την υπεράσπιση του επαγγέλματος την υπεράσπιση των συναδέλφων και της κοινωνίας την υπεράσπιση της χώρας. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλους αυτούς που δεν θεωρούν το ΟΕΕ αναπαυτήριο  κομματικών στελεχών και χώρο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Οικονομολόγε δεν φέρεις ευθύνη για τις μέχρι σήμερα καταστροφικές επιλογές των κομματικών παρατάξεων. Θα φέρεις ευθύνη αν τους επιτρέψεις να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο να συνεχίσουν να περνούν αποφάσεις αποδόμησης του επαγγέλματος και να σιωπούν στην διάλυση της Ελληνικής Οικονομίας και της κοινωνίας.

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Συνεχίζουμε με πολιτική άποψη, αλλά μακριά από κομματικούς συσχετισμούς αδέσμευτα, ακηδεμόνευτα, πάντα με γνώμονα ότι το  ΟΕΕ  θα πρέπει να γίνει ο οργανισμός για το οικονομολογικό επάγγελμα ο οποίος θα είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με την ενίσχυση του επαγγέλματος του Οικονομολόγου και την συμβολή του στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που τολμούν, οφείλουμε να τα αλλάξουμε όλα

Έλα μαζί μας, να ανεβάσουμε το ΟΕΕ στο επίπεδο που αρμόζει, για να είμαστε περήφανοι για την κοινωνία που διαχειριζόμαστε και που θα παραδώσουμε.

Με Εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!