Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1058/20-2-1998 Δυνατότητα έκδοσης Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών αντί φορτωτικής από μεταφορικό γραφείο ή διαμεταφορέα. Υποχρεώσεις του λήπτη των υπηρεσιών όταν δεν εκδοθεί το προσήκον στοιχείο

1015303/119/0015/ΠΟΛ.1058/20.2.1998 Δυνατότητα έκδοσης Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών αντί φορτωτικής από μεταφορικό γραφείο ή διαμεταφορέα. Υποχρεώσεις του λήπτη των υπηρεσιών όταν δεν εκδοθεί το προσήκον στοιχείο.

"Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα υπηρεσιών και επιτηδευματιών σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 ταυ άρθρου 16 του ΚΒΣ, το μεταφορικό γραφείο εκδίδει κατά την παραλαβή των αγαθών φορτωτική, κατ` αποστολέα και παραλήπτη, σε τέσσερα αντίτυπα.

2. Ο μεταφορέας, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 5 & 7 του άρθρου 16 του ΚΒΣ, εκδίδει κατά την παραλαβή των αγαθών φορτωτική κατά φορτωτή και παραλήπτη σε τέσσερα αντίτυπα. Στη φορτωτική εκτός των άλλων αναγράφονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα ή φορτωτή και του παραλήπτη των αγαθών, καθώς και ο ΑΦΜ του καταβάλλοντος τα κόμιστρα, όταν δε η μεταφορά ενεργείται απευθείας από τον αποστολέα στον παραλήπτη κατ` εντολή μεταφορικού γραφείου ή άλλου τρίτου, στη φορτωτική αναγράφονται και τα πλήρη στοιχεία του εντολέα.

Κατόπιν των ανωτέρω:

α) Οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη μεταφορά και μόνο αγαθών πρέπει να εκδίδουν, σε κάθε περίπτωση φορτωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ΚΒΣ.

β) Στις περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τη μεταφορά αγαθών επιχειρήσεις που δεν είναι μεταφορείς ή μεταφορικά γραφεία, αλλά ενεργούν ως αντιπρόσωποι ή παραγγελιοδόχοι μεταφορείς και λαμβάνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αμοιβή με τη μορφή προμήθειας ή πρακτορειακού δικαιώματος, υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών όταν παρέχουν υπηρεσίες σε άλλο επιτηδευματία (σχετ. εγκ. Π. 7832/4485/Πολ.326/27.11.87).

γ) Οταν αναλαμβάνεται από μεταφορικές ή διαμεταφορικές επιχειρήσεις διακίνηση αγαθών με μεταφορικά μέσα τρίτων για τις οποίες πέραν της απλής μεταφοράς, παρέχονται και άλλες υπηρεσίες (φορτοεκφόρτωση, ασφάλιση, οργάνωση διανομής αποθήκευση κ.λπ.), εκδίδονται (θεωρημένα) τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, όπως έχει γίνει δεκτό με την παρ. 12.4.3ε της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/24.11.92 του ΚΒΣ.

3. Στην περίπτωση που σύμφωνα με τα προαναφερόμενα πρέπει να εκδοθεί θεωρημένη φορτωτική και αντί αυτής εκδίδεται θεωρημένο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δεν πρέπει να καταλογίζεται παράβαση σε βάρος του λήπτη των στοιχείων με την προϋπόθεση βέβαια ότι κατοχύρωσε στα τηρούμενα βιβλία το στοιχείο το οποίο εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη επαγγελματική συναλλαγή σύμφωνα με τις κατά περίπτωση διατάξεις του ΚΒΣ (άρθρα 18 παρ. 2, 6, 7, 17).

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι ο επιτηδευματίας ο οποίος αγοράζει αγαθά ή δέχεται υπηρεσίες έχει υποχρέωση να εκδόσει δικό του τιμολόγιο αγοράς όταν ο πωλητής των αγαθών ή ο προσφέρων τις υπηρεσίες αρνηθεί να εκδόσει τιμολόγιο ή εκδόσει ανακριβές τιμολόγιο (άρθρο 12 παρ. 5 ΚΒΣ). Αντίθετα, δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ υποχρέωση του λήπτη να προβεί σε συγκεκριμένη ενέργεια όταν λάβει ακριβές στοιχείο το οποίο απεικονίζει την πραγματοποιηθείσα επαγγελματική συναλλαγή, αλλά αυτό δεν ήταν το προσήκον π.χ. ΤΠΥ αντί φορτωτικής, ΤΠΥ αντί τιμολογίου πώλησης, τιμολόγιο πώλησης αντί ΤΠΥ.

4. Από τα προαναφερόμενα καθίσταται φανερό ότι δεν προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος των επιτηδευματιών που έλαβαν ακριβή φορολογικά στοιχεία στα οποία απεικονίζεται η επαγγελματική συναλλαγή, έστω κι αν αυτά δεν ήταν τα προσήκοντα κατά τις διατάξεις του ΚΒΣ, με την προϋπόθεση όμως ότι καταχωρήθηκαν κανονικά στα τηρούμενα από αυτούς βιβλία".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!