Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1046/13-2-1998 Τρόπος απεικόνισης των ενδείξεων διακριτικών σειρών στα φορολογικά στοιχεία

YΠOIK 1021002/144/0015B/ΠOΛ. 1046/13.2.1998 Τρόπος απεικόνισης των ενδείξεων διακριτικών σειρών στα φορολογικά στοιχεία

Οπως είναι γνωστό από τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 6 του K.B.Σ. (π.δ. 186/92), παρέχεται η δυνατότητα, μετά από γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της Δ.O.Y. η χρησιμοποίηση συγχρόνως περισσοτέρων σειρών για κάθε είδος στοιχείου, με την προϋπόθεση ότι φέρουν διακριτικό σειράς και κάθε σειρά έχει ιδιαίτερη ενιαία αρίθμηση, τουλάχιστον κατά διαχειριστική περίοδο.

Ακόμη, με βάση την ερμηνεία της διάταξης αυτής (παρ. 18.5.1 εγκύκλιος 3/24.11.92) ως διακριτικό σειράς μπορεί να χρησιμοποιείται οποιαδήποτε ένδειξη π.χ. γράμματα (A, B, Γ κ.ο.κ.), επί πιστώσει, μετρητοίς, ακέραιοι αριθμοί (01, 02, 03, κ.ο.κ.).

Για το θέμα αυτό και ενόψει εφαρμογής του συστήματος TAXIS (μηχανοργάνωση των Δ.O.Y.) και προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα παρακολούθησης των τηρουμένων σε σειρές στοιχείων παρέχουμε τις εξής οδηγίες:

1. Από 3.3.1998 στα φορολογικά στοιχεία που θα θεωρηθούν σε σειρές σε Δ.O.Y. που έχει εγκατασταθεί το σύστημα TAXIS, θα χρησιμοποιείται ως ενδεικτικό σειράς, κεφαλαίο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου ή απόλυτος ακέραιος αριθμός π.χ. ΣEIPA A, B, Γ κ.ο.κ. ή ΣEIPA 1, 2, 3 κ.ο.κ. μη επιτρεπομένης της χρησιμοποίησης οποιασδήποτε άλλης ένδειξης.

Το ίδιο ισχύει αναλόγως και για τις γνωστοποιήσεις χρήσης σειρών μη υποκείμενων σε θεώρηση στοιχείων (π.χ. σειρές εκκαθαρίσεων, αποδείξεων δαπάνης κ.λπ.).

Σημειώνεται όμως ότι, οποιαδήποτε άλλη ένδειξη που εξυπηρετεί οργανωτικά την επιχείρηση, μπορεί να αναγράφεται ως συμπληρωματική της διακριτικής ένδειξης σειράς π.χ. ΣEIPA A` - επί πιστώσεί, ΣEIPA B` - Μετρητοίς κ.λπ.

2. Για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ύπαρξης εκτυπωμένων εντύπων σειρών στοιχείων, με διαφορετικές ενδείξεις από τις απαιτούμενες στην παρούσα (γράμματα ή αριθμούς) πρέπει, κατά την πρώτη θεώρηση σε Δ.O.Y. μετά την εγκατάσταση του συστήματος TAXIS:

α) Να προσδιορίζεται στο σημείωμα θεώρησης τα διακριτικά σειρών με βάση αριθμούς ή γράμματα.

β) Να τίθεται η σχετική ένδειξη σειράς για μεν τα χειρόγραφα στοιχεία πριν την θεώρησή τους με σφραγίδα, για δε τα μηχανογραφικώς εκδιδόμενα κατά την έκδοσή τους από τον H/Y ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό με σφραγίδα κατά την έκδοσή τους και πριν την παράδοση ή αποστολή τους στον αποδέκτη.

3. Ειδικά για τα τιμολόγια του άρθρου 12 του K.B.Σ. (Π.Δ. 186/92), εφόσον χρησιμοποιείται ως διακριτικό σειράς συμπληρωματικός τίτλος, όπως "για πώληση αγαθών", "πώληση" ή "για παροχή υπηρεσιών", "παροχή υπηρεσιών" κ.λπ., δεν υφίσταται θέμα προσαρμογής - αλλαγής κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, δεδομένου ότι για την παρακολούθηση των σειρών των τιμολογίων και μόνο, οι ενδείξεις αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργικότητα του συστήματος TAXIS, εκτός εάν για κάθε μία περίπτωση χρησιμοποιούνται περισσότερες σειρές στοιχείων.

Παράδειγμα 1ο (χωρίς διακρίσεις σειρών πέραν του συμπληρ. τίτλου)

1. Τιμολόγιο (πώλησης) 1 - 500

2. Τιμολόγιο (παροχής υπηρεσιών) 1 - 200

3. Τιμολόγια (αγοράς αγροτικών προϊόντων) 1 - 100

Στο παράδειγμα δεν απαιτείται καμιά αλλαγή.

Παράδειγμα 2ο (Με διακρίσεις σε σειρές για τον ίδιο τίτλο)

Τιμολόγιο (πώλησης) - Σειρά ___ 1 - 500

Τιμολόγιο (πώλησης) - Σειρά ___ 1 - 500

Τιμολόγιο (παροχής) - Σειρά ___ 1 - 100

Τιμολόγιο (παροχής) - Σειρά ___ 1 - 200

Στο δεύτερο παράδειγμα τα στοιχεία με τον ίδιο κύριο και συμπληρωματικό τίτλο χρησιμοποιούνται σε σειρές. Πρέπει συνεπώς να τίθενται ως ένδειξη σειράς και γράμμα ή αριθμός (A, B, Γ και ή 1, 2, 3, κ.ο.κ.).

4. κάθε παλαιότερη θέση μας για το υπόψη θέμα (ενδείξεις διακριτικών σειρών φορολογικών στοιχείων) ανακαλείται.

5. Τέλος, στα τμήματα του κώδικα των Δ.O.Y., να αναρτηθεί πινακίδα σε εμφανές σημείο, που θα παρέχει οδηγίες στους φορολογούμενους, σχετικές με το περιεχόμενο της παρούσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!