Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1005/8-1-1998 Θεώρηση και έκδοση φορολογικών στοιχείων από τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔEΠ) των A.E.I. και Επιστημονικού Προσωπικού (E.Π.) των T.E.I. όταν ασκούν επιτήδευμα

YΠOIK 1003667/10/0015/ΠOΛ. 1005/8.1.1998

Θεώρηση και έκδοση φορολογικών στοιχείων από τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔEΠ) των A.E.I. και Επιστημονικού Προσωπικού (E.Π.) των T.E.I. όταν ασκούν επιτήδευμα

Σας κοινοποιούμε την IB 10900/18.12.1997 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Oικονομικών, σχετικά με την οργάνωση και Λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών A.E.I. και T.E.I. σύμφωνα με το N. 2530/97, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦEK B 1163/30.12.1997 και ισχύει από 10.1.1998. Επί πλέον παρέχουμε τις εξής οδηγίες και διευκρινήσεις:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του N. 2530/97 ορίζεται ότι:

" Το ποσοστό που περιέρχεται στο οικείο A.E.I. από τις αμοιβές των μελών Δ.E.Π. πλήρους απασχόλησης, που εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων του Ιδρύματος, ορίζεται με απόφαση της οικείας Επιτροπής και δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ανά αμοιβή από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά Ινστιτούτα ή κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας λρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων. Το ως άνω ποσοστό ορίζεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) ανά αμοιβή από την άσκηση κάθε είδους έργου και σε τριάντα τοις εκατό (30%) ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Oικονομικών μπορεί να τροποποιούνται τα ως άνω ποσοστά" .

2. Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του N. 2530/97 ορίζεται ότι:

" Το ποσοστό που περιέρχεται στο οικείο T.E.I. από τις αμοιβές των μελών E.Π. πλήρους απασχόλησης, που εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για την αξιοποίηση κονδυλίων του Ιδρύματος, ορίζεται με απόφαση της οικείας Επιτροπής και δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ανά αμοιβή από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή από Ερευνητικά Ινστιτούτα ή κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας λρευνας και Τεχνολογίας ή υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων ή από Ερευνητικά Πανεπιστημιακά ννστιτούτα υπό την εποπτεία ή τη συνεποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ως άνω ποσοστό ορίζεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) ανά αμοιβή από την άσκηση κάθε είδους έργου και σε τριάντα τοις εκατό (30%) ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Oικονομικών μπορεί να τροποποιούνται τα ως άνω ποσοστά" .

3. κατόπιν των ανωτέρω διατάξεων, τα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. και E.Π. των T.E.I., για να ελέγχονται και αποδίδουν τα προαναφερόμενα έσοδα των " Ειδικών Λογαριασμών για την αξιοποίηση κονδηλίων των Ιδρυμάτων" , σύμφωνα με την κοινοποιούμενη απόφαση πρέπει:

α) να εκδίδουν τα στοιχεία παροχής υπηρεσιών (Απόδειξη, Τιμολόγιο) τουλάχιστον τριπλότυπα με την ένδειξη στο πρώτο " για τον πελάτη", στο δεύτερο "για τον Ειδικό Λογαριασμό για την Αξιοποίηση των κονδυλίων του Ιδρύματος" και στο τελευταίο "στέλεχος".

β) στα φορολογικά στοιχεία παροχής υπηρεσιών (Απόδειξη, Τιμολόγιο) εκτός των οριζομένων από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 18 του K.B.Σ. (Ονοματεπώνυμο, Επάγγελμα, Δ/νση, A.Φ.M., Αρμόδια Δ.O.Y.), να αναγράφονται επί πλέον τα στοιχεία του A.E.I. ή T.E.I. καθώς και του "Ειδικού Λογαριασμού" στον οποίο ανήκει το μέλος Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I.

Δηλαδή:

Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο

Επάγγελμα

Δ/νση

A.Φ.M. - Δ.O.Y.

Μέλος του Πανεπιστημίου ή T.E.I.

Ειδικός Λογαριασμός

Διευκρινίζεται ότι, στα στοιχεία διακίνησης και σε άλλα φορολογικά στοιχεία που δεν είναι στοιχεία αξίας, δεν είναι απαραίτητη η αναγραφή των στοιχείων των A.E.I. ή T.E.I.

γ) να συνεχίσουν να θεωρούν βιβλία και στοιχεία στη Δ.O.Y. στην οποία υπάγονται.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεώρηση των στοιχείων αυτών, κατά την ανωτέρω διαδικασία, είναι η προσκόμιση από τα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. πλήρους απασχόλησης βεβαίωσης του οικείου "Ειδικού Λογαριασμού για την Αξιοποίηση κονδυλίων του Ιδρύματος" στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.O.Y. που υπάγονται. Σε περίπτωση μεταβολών στο καθεστώς των μελών Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. πλήρους απασχόλησης, οι υπηρεσίες "των Ειδικών Λογαριασμών για την Αξιοποίηση κονδυλίων του Ιδρύματος" θα ενημερώνουν εγγράφως τις αρμόδιες Δ.O.Y. Τα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. πλήρους απασχόλησης δεν δικαιούνται άλλων, εκτός των κατά τα ως άνω στοιχείων παροχής υπηρεσιών.

5. Από την ισχύ της κοινοποιούμενης απόφασης (10.1.1998) υποχρεούνται να εκδώσουν νέα στοιχεία κατά τα ως άνω εκτεθέντα. Σε περίπτωση που κατά την ισχύ της παρούσης και για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από την δημοσίευσή της εκδοθούν από τα ως άνω μέλη προϋπάρχοντα στοιχεία παροχής υπηρεσιών, οφείλονται τα προαναφερόμενα ποσά κράτησης προς τον "Ειδικό Λογαριασμό". Μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας απαγορεύεται η χρήση των προϋπαρχόντων στοιχείων παροχής υπηρεσιών από τα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. πλήρους απασχόλησης.

Tυχόν αχρησιμοποίητα θεωρημένα στοιχεία παροχής υπηρεσιών διαφυλλάσσονται από τους υπόχρεους όπως όλα τα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του K.B.Σ.

6. Oι αμοιβές των μελών Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. που έχουν ενταχθεί στους "Ειδικούς Λογαριασμούς" καταχωρούνται στο σύνολό τους στα έσοδα (χωρίς διάκριση του ποσού που θα αποδοθεί στον Ειδικό Λογαριασμό).

Τα ποσά τα οποία καταβάλλουν τα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I. στον Ειδικό Λογαριασμό καταχωρούνται στα έξοδά τους, με δικαιολογητικό εγγραφής τη βεβαίωση την οποία χορηγεί ο Ειδικός Λογαριασμός στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου. H βεβαίωση αυτή, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραδοθεί στα μέλη Δ.E.Π. των A.E.I. ή E.Π. των T.E.I., από τον Ειδικό Λογαριασμό το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!