Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1003/9-1-1998 Συμπληρωματικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών

YΠOIK 1002958/6/B0013/ΠOΛ. 1003/9.1.1998

Συμπληρωματικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών

Ως γνωστόν με την αριθ. 1121150/760/B0013/27.11.1997 ΠOΛ. 1309 εγκύκλιό μας, σας δώσαμε οδηγίες σχετικές με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίντης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών.

Με την αριθ. 1135843/781/B0013/31.12.1997 απόφαση του Υπουργού των Oικονομικών ορίστηκε, ότι η δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας και τα ειδικά έντυπα (1-5 και K1-K9), εφόσον τα δηλούμενα ακίνητα έχουν περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο E9) έτους 1997 και ο φορολογούμενος αποδέχεται τις αξίες των ενός αντικειμενικού συστήματος υπαγομένων ακινήτων ή των κτισμάτων κατά περίπτωση, που προσδιορίζονται από τη μηχανογραφική επεξεργασία του εντύπου E9.

Μετά την έκδοση της πιο πάνω απόφασης, σκοπός της οποίας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης Φ.M.A.Π. και η αποφυγή εξόδων και ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, τροποποιούμε την αριθ. 1121150/706/B0013/ 27.11.1997 ΠOΛ. 1309 εγκύκλιό μας και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

2. H Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του KEΠYO, όπως σας γνώρισε με τον αριθμ. 531/2.1.1998 έγγραφό της, εκτός από τις KATAΣTAΣEIΣ YΠOXPEΩN ΣE YΠOBOΛH ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ που αποστέλει ήδη στις ΔOY για αποκλειστική τους χρήση, θα αποστείλει και KATAΣTAΣEIΣ AKINHTΩN ΔH-ΛΩΣHΣ ΦMAΠ, οι οποίες προορίζονται για τους φορολογούμενους.

Oι καταστάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία των ακινήτων του υποχρέου, όπως αυτά απεικονίζονται στους πίνακες 1 και 2 των KATAΣTAΣEΩN YΠOXPEΩN ΣE YΠOBOΛH ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ, με την προσθήκη μιας επιπλέον στήλης, στην οποία θα αναγράφονται οι αξίες των ακινήτων ή των εμπραγμάτων επί ακινήτων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε περιοχές που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα καθώς και οι αξίες των κτισμάτων ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

κατά την προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔOY με την προσκόμιση της ειδοποίησης για την παραλαβή των εντύπων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα τους παραδίδουν τη δήλωση Φ.M.A.Π. καθώς και την KATAΣTAΣH AKINHTΩN ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ με τις αξίες των ακινήτων τους, προκειμένου να λάβουν γνώση αξιών αυτών, χωρίς όμως τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτων (έντυπα 1-5 και K1- K9).

Σε περίπτωση που κάποιοι από τους φορολογούμενους δεν προσέλθουν στη Δ.O.Y. για την παραλαβή των εντύπων τότε μαζί με την πρόσκληση που θα τους κοινοποιείται στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει, θα τους επιδίδετε και την KATAΣTAΣH AKINHTΩN ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ με τις αξίες των ακινήτων τους.

Εάν ο φορολογούμενος μέσα στο διάστημα των 30 ημερών από την κοινοποίηση της πρόσκλησης, αμφισβητήσει την αξία ορισμένων ακινήτων του και προσέλθει στη ΔOY για την προμήθεια των σχετικών εντύπων, θα πρέπει να τους παρέχετε αυτά καθώς και κάθε πληροφορία σχετική με τη συμπλήρωσή τους.

κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.M.A.Π. ο υπόχρεος θα πρέπει απαραίτητα να έχει συμπληρώσει τα στοιχεία της πρώτης σελίδας της δήλωσης και να έχει μεταφέρει στις οικείες στήλες του πίνακα II τα σύνολα των αξιών της ακίνητης περιουσίας του και των μελών της οικογένειάς του προκειμένου περί εγγάμου.

Για όσα ακίνητα ο φορολογούμενος θα δεχθεί την αναγραφόμενη στον πίνακα 1 της KATAΣTAΣHΣ AKINHTΩN ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ δεν απαιτείται ούτε η υποβολή των σχετικών εντύπων, ούτε η αναγραφή τους στον αντίστοιχο πίνακα του εσωτερικού εντύπου της δήλωσης.

Αντίθετα για τα ακίνητα που:

α) δεν θα αποδεχθεί την πιο πάνω αξία

β) δεν δηλώθηκαν στο έντυπο E9 (είτε γιατί παρέλειψε την αναγραφή τους στο έντυπο αυτό από είτε γιατί δεν απαιτείτο η αναγραφή τους)

γ) τα περιγραφικά τους στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο E9 είναι ελλιπή ή εσφαλμένα και

δ) τυγχάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης (π.χ. απαλλαγή κτισμάτων για ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται κ.λπ.), ο φορολογούμενος θα συμπληρώσει απαραιτήτως τα φύλλα υπολογισμού της αξίας τους και θα αναγράψει αυτά αναλυτικά στον οικείο πίνακα του εσωτερικού του εντύπου της δήλωσης.

Για τις πιο πάνω περιπτώσεις β και γ ο φορολογούμενος εκτός από τη δήλωση ΦMAΠ, θα υποβάλει και συμπληρωματικό ή τροποποιητικό έντυπο E9 αντίστοιχα, για τα συγκεκριμένα ακίνητα που παρέλειψε να δηλώσει ή ελλιπώς ή εσφαλμένως συμπλήρωσε στο E9.

Για τα ακίνητα του πίνακα 2 (αγροτεμάχια βοσκότοποι κ.λπ. οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στην οικεία στήλη της KATAΣTAΣHΣ AKINHTΩN ΔHΛΩΣHΣ ΦMAΠ την αγοραία αξία αυτών κατά την κρίση τους ή με τη βοήθεια οριστικών συγκριτικών στοιχείων που έχουν συμβουλευτεί από το βιβλίο τιμών του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY.

Εάν ο φορολογούμενος δηλώσει, ότι αποδέχεται όλες τις αξίες των εντός αντικειμενικού συστήματος ακινήτων ή των κτισμάτων (του πίνακα 1) ή μερικές από αυτές, τότε στη δήλωση ΦMAΠ που θα παραλάβετε θα επισυνάψετε και τη σχετική κατάσταση υπογεγραμμένη, από τον φορολογούμενο για τη μερική ή ολική αποδοχή των αξιών αυτών και με την ημερομηνία αποδοχής.

Επισημαίνεται ότι για τα πιο πάνω θα πρέπει να ενημερώνονται οι φορολογούμενοι κατά την παραλαβή των εντύπων προκειμένου να αποφεύγεται η τυχόν ταλαιπωρία τους κατά την υποβολή της δήλωσης.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε την αριθ. 1000012/780/B0013/31.12.1997 ΠOΛ. 1340 απόφαση του Υπουργού των Oικονομικών σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις ΦMAΠ έτους 1997 φυσικών προσώπων και κοινοπραξιών που θα υποβάλλονταν με τις ισχύουσες διατάξεις στη ΔOY A` και B` Ελευθερίων Επαγγελμάτων Αθηνών λόγω κατάργησής τους, από 1.1.1998 θα υποβάλλονται στις ΔOY που είναι κατά τόπον αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, έστω και αν η σχετική πρόσκληση έχει κοινοποιηθεί από τον Προϊστάμενο της καταργούμενης ΔOY.

κάθε αντίθετη με το περιεχόμενο της παρούσας οδηγία που εμπεριέχεται στην αριθ. 11211150/706/B0013/27.11.1997 ΠOΛ. 1309 εγκύκλιό μας παύει να ισχύει.

Oι Προϊστάμενοι των Επιθεωρήσεων παρακαλούνται να παρακολουθήσουν την εφαρμογή της παρούσας και να παρέχουν τη συνδρομή τους για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα ανακύψουν σε Δ.O.Y. της χωρικής τους αρμοδιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!