Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1288/30-10-1997 Εγκαιρη εκτέλεση ΔAΠ και περαίωση εκκρεμών υποθέσεων

YΠOIK 1109760/725/A0013/ΠOΛ.1288/30.10.1997

Εγκαιρη εκτέλεση ΔAΠ και περαίωση εκκρεμών υποθέσεων

1. Με τις εγκύκλιες διαταγές μας 1041044/196/A0013/6.4.94 ΠOΛ. 1085 και 1016271/124/A0013/7.2.96 ΠOΛ. 1029 σας είχαμε δώσει οδηγίες τόσο για την έγκαιρη εκτέλεση των Δελτίων Αιτήσεως Πληροφοριών (ΔAΠ) όσο και για την έγκαιρη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων. Μεταξύ των άλλων σας είχαμε τονίσει ότι πρέπει να παρέχεται προτεραιότητα στην αποστολή εκθέσεων ελέγχου που αφορούν υποθέσεις, για τις οποίες επίκειται η παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου για επιβολή των οικείων φόρων και ότι σε κάθε περίπτωση η αποστολή αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους, ώστε να υπάρχει εύλογος χρόνος για την έκδοση και κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου.

Στην πράξη παρατηρήθηκε ότι οι πιο πάνω εγκύκλιές μας δεν εφαρμόζονται από τις ΔOY οι δε προϊστάμενοι των Επιθεωρήσεων παραλείπουν να παρακολουθούν τις εποπτευόμενες ΔOY όσον αφορά τα πιο πάνω.

2. Με τις διατάξεις του π.δ. 218/1997 (ΦEK. 168A`) καταργούνται οι ΔOY κεφαλαίου Αθήνας, Πειραιά και Θεσ/νίκης και συνιστώνται τμήματα φορολογίας κεφαλαίου στις ΔOY που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντικείμενα κεφαλαίου. O χρόνος παύσης λειτουργίας των καταργούμενων ΔOY θα ορισθεί με απόφαση του Υπουργού Oικονομικών.

Για την ομαλή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τις καταργούμενες στις ΔOY που καθίστανται πλέον αρμόδιες δημιουργείται πρόσθετος και άμεσος φόρτος εργασίας.

3. Δεδομένου ότι αφενός μεν διανύουμε το τελευταίο δίμηνο του έτους αφετέρου δε επίκειται σε σύντομο χρόνο η κατάργηση των ΔOY κεφαλαίου, σας εφιστούμε την προσοχή στις προαναφερθείσες εγκυκλίους μας και παρακαλούμε να ασχοληθείται κατά προτεραιότητα με την εκτέλεση των ΔAΠ των παραγραφόμενων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Συνοπτικά σας επαναλαμβάνουμε τα κυριώτερα σημεία των πιο πάνω εγκυκλίων μας:

α) άμεση αποστολή των ΔAΠ από τις καθ` ύλην στις κατά τόπον αρμόδιες ΔOY μέσα σε ένα μήνα από την παραλαβή της οικείας δήλωσης,

β) άμεση εκτέλεση των ΔAΠ από τις κατά τόπον αρμόδιες ΔOY μέσα σε σαράντα (40) ημέρες από την αποστολή τους,

γ) κοινοποίηση των πράξεων καταλογισμού του φόρου και των φύλλων ελέγχου μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους για τις παραγραφόμενες υποθέσεις και

δ) έλεγχος από τους προϊσταμένους των επιθεωρήσεων για την τήρηση των παραπάνω και γνωστοποίηση του αποτέλεσματος των ενεργειών τους στην υπηρεσία μας ανά δίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!