Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1292/31-10-1997 Κοινοποίηση γνωμοδότησης σχετικά με εισπραττόμενο ποσό από το Δημόσιο που προέρχεται από τον εκπλειστηρίασμα περιουσιακού στοιχείου

YΠOIK 1064361/5811-20/0016/ΠOΛ. 1292/31.10.1997 κοινοποίηση γνωμοδότησης

Σας κοινοποιούμε ως έχει την αριθμ. 361/97 γνωμοδότηση του Δ` Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Oικονομικών.

Με την γνωμοδότηση αυτή γίνεται δεκτό ότι:

1. Το εισπραττόμενο από το Δημόσιο ποσό που προέρχεται από τον εκπλειστηρίασμα περιουσιακού στοιχείου του καθ` ού ο πλειστηριασμός που τυγχάνει οφειλέτης του Δημοσίου και έχει υπαγάγει τα χρέη του στη ρύθμιση της παραγρ. 2 άρθρου 21 ν. 2443/96 η οποία εξακολουθεί να ισχύει και κατά το χρόνο καταβολής του εν λόγω ποσού (είτε με παράταση είτε αυτή δεν έχει απωλεσθεί), καλύπτει δόσεις της ρύθμισης και τυγχάνει ο οφειλέτης όλων των ευεργετημάτων της αυτής δηλαδή και της έκπτωσης επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με την εκ του λόγου αυτού ολική εξόφληση των χρεών του, αν και ο πλειστειριασμός έχει προηγηθεί της ρύθμισης αυτής.

2. Ως προς το χρόνο και την έννοια της εκτελεστότητας ("τελεσιδικίας") πίνακα κατάταξης έγινε δεκτό ότι αυτός έχει καταστεί απρόσβλητος "τελεσίδικος" ως προς το Δημόσιο από της παρόδου της προθεσμίας των 12 εργασίμων ημερών, αφότου κοινοποιήθηκε η πρόσκληση του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου στους καταταγέντες δανειστές και δεν ασκήθηκε ανακοπή κατ` αυτού από οποιονδήποτε εξ αυτών έχοντα έννομο συμφέρον (η προθεσμία για το Δημόσιο είναι 30 ημέρες).

Αλλως στην περίπτωση δηλαδή που ασκηθεί ανακοπή κατά πίνακα κατάταξης για μέρος μόνο της απαίτησης για την οποία κατετάγη δανειστής η εκτέλεση του πίνακα αναστέλλεται ως προς το δανειστή αυτό και για το αμφισβητούμενο τμήμα αυτής ενώ για το υπόλοιπο τμήμα καθίσταται εκτελεστός.

Συνεπώς στην περίπτωση του I.T. που άσκησε εμπρόθεσμα ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης προκειμένου να καταταγεί αυτός αντί του Δημοσίου και με δεδομένο ότι η εκτέλεση αυτού για το αμφισβητούμενο τμήμα της καταταγείσας απαιτήσεώς του δεν ανεστάλει ως προς τον εν λόγω δανειστή, αλλά απεδόθη εσφαλμένα στο Δημόσιο (Δ.O.Y. N. Λιοσίων), σε περίπτωση που η ασκηθείσα ανακοπή γίνει δεκτή, το Δημόσιο θα υποχρεούται ν` αποδώσει στον δικαιούχο πλέον δανειστή το εν λόγω ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!