Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1286/1-10-1997 Υποβολή ή μη Δήλωσης Μεταβολών σε περίπτωση πραγματοποίησης Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων ή Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων

YΠOIK 1100009/5499/0014/ΠOΛ.1286/1.10.1997

Υποβολή ή μη Δήλωσης Μεταβολών σε περίπτωση πραγματοποίησης Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων ή Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων

Υστερα από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Yπηρεσία μας, σχετικά με τα παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του N. 1642/86 ο υποκείμενος στο φόρο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση μεταβολών σε κάθε περίπτωση, που μεταβάλλονται στοιχεία τα οποία αναφέρονται στη δήλωση έναρξης δραστηριότητας.

Οπως είναι γνωστό, μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να δηλώνει ο υποκείμενος, κατά την υποβολή της δήλωσης έναρξης εργασιών, είναι π.χ. όταν γίνεται διερεύνηση των ασκούμενων δραστηριοτήτων, ιδρύει ή κλείνει ένα υποκατάστημα, όταν αλλάζει η έδρα της επιχείρησής του, όταν διενεργεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές, (παραδόσεις ή αποκτήσεις ή παρέχει υπηρεσίες κλπ). Τα στοιχεία αυτά έχουν προβλεφθεί επί του εντύπου της οικείας δήλωσης και ειδικότερα στους κωδικούς 056 έως και 059.

Εξάλλου, από τις διατάξεις της περίπτωσης γ` της παραγράφου 5 του άρθρου 29, του ίδιου ως άνω νόμου, επιβάλλεται η χρησιμοποίηση του προσθέματος "EL" πρίν από τον AΦM/ΦΠA στα εκδιδόμενα ή λαμβανόμενα φορολογικά στοιχεία κατά την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 10α, 10β και 22α.

Επισημαίνεται ότι το μητρώο VIES αποτελείται από τέσσερα διακεκριμένα Yπομητρώα:

α) Το Υπομητρώο των Υποκείμενων στο φόρο που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.

β) Το Υπομητρώο των υποκειμένων στο φόρο που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

γ) Το Υπομητρώο των Υποκειμένων στο φόρο που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και παραδόσεις.

δ) Το Υπομητρώο των Υποκειμένων στο φόρο που παρέχουν υπηρεσίες.

2. Υστερα από τα παραπάνω και επειδή η ενημέρωση του Μητρώου VIES με τα ορθά δεδομένα είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής λνωσης βάσει του κανονισμού 218/92/EOK, είναι επιβεβλημένο, όπως οι υποκείμενοι στο φόρο, υποβάλλουν Δήλωση Μεταβολών όταν επιθυμούν και συντρέχουν οι προϋποθέσεις να ενταχθούν σε ένα ή σε διαφορετικό Yπομητρώο από εκείνο στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί με βάση είτε τη δήλωση έναρξής τους, είτε προηγούμενη δήλωση μεταβολών. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στην περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διαγραφή τους από ένα εξ αυτών. Σε περίπτωση δε, που δεν υποβάλλεται η ως άνω δήλωση μεταβολών ή υποβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/97.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!