ΕΣΠΑ 2014-2020 Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου
6/6/2016
Από τις 31 Μαίου 2016 και για ένα έτος, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (συμπροεδρεύει με την Ευρ. Επιτροπή), και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου.
Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην εκπόνηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου (ΕUSAIR) η οποία δημιούργησε την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Στην EUSAIR συμμετέχουν , εκτός από την χώρα μας, τα ΚΜ ΕΕ Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία και οι χώρες της πολιτικής Διεύρυνσης της ΕΕ Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη Μαυροβούνιο και Σερβία.
Γενικός στόχος της Στρατηγικής είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας , και η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, ιδίως μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητας της. Η χώρα μας έχει σκοπό να προωθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά την ενεργοποίηση της EUSAIR και να πετύχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Μετά τη θέση των βάσεων για τη λειτουργία της Στρατηγικής, από την έναρξή της (Νοέμβριος 2014) μέχρι σήμερα, η χώρα μας είναι η πρώτη Προεδρία που καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετάβασης στην υλοποίηση προγραμμάτων στη Μακροπεριφέρεια και στην επίτευξη ήδη συμφωνημένων στόχων στους τέσσερεις πυλώνες της EUSAIR -Γαλάζια Ανάπτυξη, Συνδεσιμότητα, Περιβάλλον, Τουρισμός- αναπτύσσοντας επίσης την έρευνα και την καινοτομία και προσφέροντας ευκαιρίες στις ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις.
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα συμπεριλαμβάνονται στην agenda της Ελληνικής Προεδρίας, στο πνεύμα της Υπουργικής Δήλωσης του Dubrovnik (12 Μαΐου 2016).
Η προσέγγιση του ζητήματος θα γίνει με συντονισμένο τρόπο, συλλογικά και με όρους αλληλεγγύης με την επιλογή και ενεργοποίηση κατάλληλων πολιτικών, καθώς η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ευθύνη όλων μας.
Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την ενίσχυση της αντίληψης κυριότητας (ownership) και τον συντονισμό των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίησή τους προς όφελος της Μακροπεριφέρειας.
Προς αυτό το σκοπό, της περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλουν άλλωστε οι πολιτικές χωρικής συνοχής, προσδίδοντας αυξημένη προστιθέμενη αξία, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!