Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1270/17-9-1997 Κοινοποίηση γνωμοδότησης αρ. 319-97 σχετικά με την επιβολή κατασχέσεων στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου

YΠOIK 1059602/5492/Z/0016/ΠOΛ. 1270/17.9.1997

κοινοποίηση γνωμοδότησης αρ. 319/97 (επιβολή κατασχέσεων στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου αρθρο 95 ν. 2362/95)

Σας κοινοποιούμε παρακάτω, όπως έχει, την αρ. 319/97 γνωμοδότηση του Δ` Τμήματος του N.Σ.K., που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Oικονομικών, για να λάβετε γνώση.

Με τη γνωμοδότηση αυτή έγιναν δεκτά τα παρακάτω:

H κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου, ως τρίτου, ρυθμίζεται δια των άρθρων 982 Επ.K.Πολ.Δ., όπως αυτές τροποποιούνται δια του άρθρου 95 ν. 2362/95 "Περί Δημοσίου Λογιστικού Ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις".

H κατά το άρθρο 95 ν. 2362/95 κοινοποίηση του κατασχετηρίου προς την αρμόδια για την πληρωμή της απαίτησης υπηρεσία, αποτελεί συστατικό στοιχείο της κατάσχεσης στα χέρια του Δημοσίου, ως τρίτου και η παράλειψη της καθιστά αυτή ανυπόστατη, ενώ η παράλειψη των λοιπών πρόσθετων κοινοποιήσεων του άρθρου αυτού, καθιστά την κατάσχεση άκυρη. Πρόκειται περί αυτοδικαίας ακυρότητας και η ως εκ του λόγου τούτου άκυρη κατάσχεση δεν παράγει τις συνέπειές της για το Δημόσιο, το οποίο δεν υποχρεούται σε καμία δήλωση, δυνάμενο να καταβάλει στον καθού η κατάσχεση.

Αντιθέτως η λόγω μη κοινοποιήσεως του κατασχετηρίου προς τον καθού η κατάσχεση οφειλέτη εντός της 8ημέρου προθεσμίας του άρθρου 983 παρ. 2 K.Πολ.Δ. ακυρότητα είναι δικονομική και κατά συνέπεια η κατάσχεση παράγει τις συνέπειές της μέχρις ότου ακυρωθεί με δικαστική απόφαση.

Το Δημόσιο, ως τρίτος, δύναται να ερευνήσει την εγκυρότητα της κατάσχεσης για τους λόγους που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 987 K.Πολ.Δ., ήτοι εάν το κατασχετήριο περιέχει τα απαριθμιζόμενα στο άρθρο 983 K.Πολ.Δ. και άρθρο 95 παρ. 2 ν. 2362/95 στοιχεία, εάν κοινοποιήθηκε στις αναφερόμενες από το άρθρο αυτό υπηρεσίες, και εάν κοινοποιήθηκε στον καθού η κατάσχεση εντός της προθεσμίας των οκτώ ημερών, του άρθρου 983 παρ. 2 K.Πολ.Δ., η οποία αρχίζει από της επομένης της επίδοσης του κατασχετηρίου στον καθ` ύλην αρμόδιο Yπουργό.

Αρμόδιος για την έρευνα της ολοκλήρωσης και εγκυρότητας της επιβληθείσας στα χέρια του Δημοσίου κατάσχεσης κρίνεται ότι είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την πληρωμή της κατασχεθείσης απαίτησης Yπηρεσίας.

Γνώση της ολοκλήρωσης της κατάσχεσης θα λαμβάνει η αρμόδια προς πληρωμή Yπηρεσία είτε κατόπιν προσαγωγής των σχετικών εγγράφων από τον κατασχόντα, προς τον οποίο πρέπει να απευθύνεται, είτε από το παραλαβόν την προς τον καθ` ύλην αρμόδιο Yπουργό κοινοποίηση, αρμόδιο όργανο, το οποίο πρέπει αμέσως να αποστέλλει το κοινοποιηθέν κατασχετήριο με τα συνοδεύοντα αυτό αντίγραφα (αν υπάρχουν) των προηγουμένων επιδόσεων, στην προαναφερθείσα Yπηρεσία.

Αρμόδιο όργανο για να προβεί στη δήλωση του άρθρου 985 K.Πολ.Δ. είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης Υπηρεσίας. H προθεσμία της δήλωσης αυτής είναι τριάντα ημερών και αρχίζει από την επομένη της προς τον καθ` ύλην αρμόδιο Yπουργό επιδόσεως του κατασχετηρίου, γίνεται δε δια δηλώσεως στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου του τόπου που εδρεύει η αρμόδια για την πληρωμή Δ.O.Y. ή χρηματική διαχείριση.

Προς διευκόλυνση παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις του K.Πολ.Δ. και του ν. 2362/95.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!