Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΤΕ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 460/17.05.2016 Καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων εξόδων των καταστροφων αποθεμάτων

ΣΛΟΤ 460/17.05.2016

Αθήνα, 17.05.2016 

Αριθμ. Πρωτ.: 460 ΕΞ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ) 

ΣΛΟΤ 460/2016

ΘΕΜΑ:«ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ»

ΕΡΩΤΗΜΑ

1. Με την παρ. 12 του άρθρου 3 του N.4308/2014 ορίζεται ότι στο "Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων" καταχωρούνται οι «πάσης φύσεως ζημίες». Στην ΠΟΛ.1003/31.12.2014 αναφέρεται ότι «Συνήθεις κατηγορίες ζημιών είναι οι ζημιές από πώληση ή καταστροφή ή απομείωση ενσώματων ή αυλών παγίων στοιχείων, ή από πώληση ή απομείωση χρηματοοικονομικών στοιχείων, συναλλαγματικές διαφορές, κ.λ.π.».

Από τα ανωτέρω θεωρώ πως συνάγεται ότι στο 'Βιβλίο Εσόδων- Εξόδων" καταχωρούνται και οι ζημίες από καταστροφή ακατάλληλων αποθεμάτων (π.χ. των αποθεμάτων που έχει παρέλθει η ημερομηνία κατανάλωσης κ.λπ.)

2. Υπό το προϊσχύον καθεστώς (Κ.Β.Σ./ Κ.Φ.Α.Σ και Ν.2238/1994) είχε γίνει δεκτό ότι «Δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης στο βιβλίο εσόδων- εξόδων της αξίας των ακατάλληλων εμπορευμάτων που καταστρέφονται. Προαιρετικά βέβαια εφόσον το επιθυμεί η κάθε επιχείρηση μπορεί να παρακολουθεί την αξία αυτών σε ιδιαίτερη στήλη. Σημειώνουμε όμως ότι η εν λόγω καταχώρηση είναι άνευ σημασίας αφού  η  αξία  αυτών λαμβάνεται υπόψη  μέσω της απογραφής (φυσική  απογραφή  ή τεκμαρτός καταλογισμός με ποσοστό 10% επί των αγορών) νια τον προσδιορισμό του αποτελέσματος {εγγρ.1115928/14111/20-2-2004)» (σημ.: από το βιβλίο του κ. Σαϊτη για τον Κ.Β.Σ., θέμα 6.1.17)

3. Λαμβανομένου υπόψη ότι:

(ί) Η καταχώρηση στο "Βιβλίο Εσόδων- Εξόδων" του κόστους των ακατάλληλων αποθεμάτων, προϋποθέτει την αξιόπιστη επιμέτρηση, διαδικασία που μπορεί να είναι δύσκολη για μια μικρή οντότητα στον κλάδο της μεταποίησης π.χ. εργαστήριο ζαχαροπλαστικής (που καταστρέφει γλυκίσματα κάθε βδομάδα), αρτοποιείο {που καταστρέφει αρτοσκευάσματα κάθε διήμερο) κ.λπ.. Περαιτέρω δε, ο νόμος αναγνωρίζει τις δυσκολίες σε αυτές τις οντότητες και παρέχει ακόμα και την δυνατότητα μη σύνταξης απογραφής αποθεμάτων (είτε αιτία ύψους κύκλου εργασιών, είτε αιτία αντικειμένου (ΠΟΛ.1019/16.1.2015)).

(ί) Ο προσδιορισμός του αποτελέσματος προκύπτει από την αξία των αγορών και του αποθέματος έναρξης και λήξης (εφόσον συντάσσεται απογραφή).

4. Παρακαλώ για τις διευκρινίσεις σας για την ορθή εφαρμογή του νόμου:

α) Αν, κατά την διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 3 του Ν.4308/2014, στην έννοια των «πάσης φύσεως ζημίες» περιλαμβάνονται και αυτές από την καταστροφή ακατάλληλων αποθεμάτων,

β) Εφόσον η οντότητα υποχρεούται στη σχετική καταχώρηση στο "Βιβλίο Εσόδων- Εξόδων" :

ί) Αν η καταχώρηση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο χρόνο της καταστροφής ή αν παρέχεται δυνατότητα ετήσιας συγκεντρωτικής καταχώρησης

ίί) Αν εντέλει η καταχώρηση αυτή έχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων (ή αν θα πρέπει να γίνει κάποιος άλλος χειρισμός, π.χ. καταχώρηση της ίδιας αξίας αφαιρετικά από την στήλη των αγορών αποθεμάτων ή ότι άλλο)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν. 4308/2014, κάθε συναλλαγή ή γεγονός (όπως η καταστροφή αποθεμάτων) πρέπει να τεκμηριώνεται με κατάλληλα και επαρκή τεκμήρια, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική αρχή της σημαντικότητας.

2. Στα βιβλία εσόδων-εξόδων, η ζημία από καταστροφή αποθεμάτων ενσωματώνεται στο κονδύλι «Μεταβολή αποθεμάτων».

3. Το ΣΛΟΤ έχει τη γνώμη ότι από λογιστική άποψη δεν είναι απαραίτητη η διακριτή καταχώρηση των καταστροφών αποθεμάτων ως ζημία στο βιβλίο εσόδων - εξόδων.

Αναφορικά με τις φορολογικές διαστάσεις του θέματος, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!