Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1241/5-9-1997 Κοινοποίηση γνωμοδότησης του N.Σ.K. σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

YΠOIK 1063533/414/B0013/ΠOΛ. 1241/5.9.1997

κοινοποίηση γνωμοδότησης του N.Σ.K.

Σας κοινοποιούμε την με αριθ. 356/97 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Oικονομικών και παρακαλούμε για την εφαρμογή της.

Με τη γνωμοδότηση αυτή έγινε δεκτό ότι η απαλλαγή από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.M.A.Π.) που προβλέπεται από την παρ. στ` του άρθρου 23 του N. 2459/97 αναφέρεται σε όλα γενικά τα υπό ανέργεση κτίσματα και όχι μόνο στα ανεγειρόμενα με το σύστημα της αντιπαροχής που φέρουν το χαρακτηρισμό της πολυκατοικίας.

TO NOMIKO ΣYMBOYΛIO TOY KPATOYΣ

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 356/97

TMHMA Δ`

Συνεδρίαση της 5.6.1997

Περίληψη Ερωτήματος: Ερωτάται αν η απαλλαγή από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦMAΠ) που προβλέπεται με την παρ. στ` του άρθρου 23 του N. 2459/97 αναφέρεται σε όλα γενικά τα υπό ανέγερση κτίσματα ή τα αναγειρόμενα με το σύστημα της αντιπαροχής και με την προϋπόθεση, ότι πρόκειται για πολυκατοικία.

Επί του παραπάνω ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γνωμοδότησε ομοφώνως ως ακολούθως:

I. Στο άρθρο 21 παρ. 1 του N. 2459/97 ορίζονται τα ακόλουθα: _Από το οικονομικό έτος 1997 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε φόρο υποβάλλεται η συνολική αξία της περιουσίας, που ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, εκτός της υποθήκης. Στο δε άρθρο 22 παρ. 1 του ιδίου νόμου ορίζεται το υποκείμενο του φόρου ως ακολούθως: _κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή την έδρα του, φορολογείται για την ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στην Ελλάδα την πρώτη Ιανουαρίου του έτους φορολογίας ..._.

II. Με τις διατάξεις του άρθρου 23 του παραπάνω νόμου καθορίζονται οι απαλλαγές από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα στο άρθρο 23 παρ. στ` ορίζεται, ότι απαλλάσσονται _τα κτίσματα οικοδομής, που ανεγείρεται, για μια επταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και εφόσον κατά την διάρκεια της επταετίας αυτής τα κτίσματα δεν έχουν εκμισθωθεί ή χρησιμοποιηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο_.

Oι προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 23 παρ. στ` είναι σαφείς και ορίζουν, ότι απαλλάσσονται του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα κτίσματα οικοδομής που ανεγείρεται, χωρίς να θέτουν ως προϋπόθεση ότι η οικοδομή θα πρέπει να ανεγείρεται με το σύστημα της αντιπαροχής, ούτε ότι η οικοδομή θα πρέπει να φέρει το χαρακτηρισμό της πολυκατοικίας. Oι μόνες προϋποθέσεις που θέτουν οι προαναφερόμενες διατάξεις είναι να μην έχει περάσει επταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και να μην έχουν εκμισθωθεί ή χρησιμοποιηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο τα αναγειρόμενα κτίσματα.

III. κατόπιν των ανωρέρω η απάντηση στο τιθέμενο ερώτημα είναι η εξής: H απαλλαγή από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦMAΠ) που προβλέπεται από την παρ. στ` του άρθρου 23 του N. 2459/97 αναφέρεται σε όλα γενικά τα υπό ανέργεση κτίσματα και όχι μόνο στα ανεγειρόμενα με το σύστημα της αντιπαροχής που φέρουν το χαρακτηρισμό της πολυκατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!