Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1211/25-7-1997 Εγκαιρη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών ληξιπροθέσμων χρεών

YΠOIK 1080018/6869/0016/ΠOΛ. 1211/25.7.1997

Εγκαιρη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών ληξιπροθέσμων χρεών

Εχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισης οφειλετών ληξιπροθέσμων χρεών περιορίζεσθε στη λήψη ενός μόνο μέτρου το οποίο όμως δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης έχει παρατηρηθεί σ` αρκετές περιπτώσεις μια αδικαιολόγητη βραδύτητα στη λήψη μέτρων στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπροθέσμων χρεών.

Επί του προκειμένου σας επισημαίνουμε ότι από την επόμενη ημέρα κατά την οποία τα προς το Δημόσιο χρέη καθίστανται ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του KEΔE και συνεπώς εκτελέσιμα, αρχίζει η δυνατότητα λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών των χρεών αυτών, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 7 του KEΔE. Σημειωτέον ότι, αν συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 8 του KEΔE, παρέχεται η δυνατότητα λήψης μέτρων κατά των οφειλετών χρεών αυτών πριν ακόμα καταστούν ληξιπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση και τον όρο ότι θα εφαρμοσθούν τα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου τούτου.

Ετσι λοιπόν ο χρόνος λήψης μέτρων εκ μέρους σας είναι σαφώς προσδιορισμένος από τις προαναφερόμενες διατάξεις.

Συνεπώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων σε βάρος των οφειλετών υποδηλώνει αδυναμία παρακολούθησης των επιμέρους χρεών με κατάληξη τη δημιουργία όγκου εργασίας και εκκρεμοτήτων στον τομέα των ανείσπρακτων χρεών, πράγμα που συνεπάγεται τη βραδύτητα είσπραξης αυτών ή ακόμη και τη μη είσπραξή τους. Γι` αυτό προέχει η έγκαιρη είσπραξη των χρεών που είναι επακόλουθο της άμεσης παρακολούθησης αυτών μετά τη βεβαίωσή τους υπό τη στενή του όρου έννοια. Αυτό σημαίνει άλλωστε και πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Για τα καθυστερούμενα χρέη, των οποίων η είσπραξη όντως είναι δύσκολη, έχετε στη διάθεσή σας τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις αναγκαστικά, ασφαλιστικά, διοικητικά και δικαστικά μέτρα (κατάσχεση κινητών, κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση στα χέρια τρίτων, υποθήκη, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής ενημερότητας, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κλείσιμο καταστήματος της επιχείρησης, προσωπική κράτηση και ποινική δίωξη).

Τα ανωτέρω μέτρα, για να είναι αποδοτικά θα πρέπει να παρακολουθούνται από τη στιγμή που λαμβάνονται μέχρι το πέρας αυτών. λτσι π.χ. η επιβολή κατάσχεσης σε ακίνητη περιουσία για να έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα επιβάλλεται να λάβει χώρα και ο πλειστηριασμός αυτής. Χωρίς τον πλειστηριασμό το μέτρο αυτό, πλην της διακοπής της παραγραφής, κανένα άλλο εισπρακτικό αποτέλεσμα δεν επιφέρει.

H λήψη των προαναφερόμενων μέτρων γίνεται ύστερα από εκτίμηση της όλης συμπεριφοράς των οφειλετών για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Επιτρέπεται και σωρευτική λήψη των μέτρων. H απόδοση κάθε μέτρου, κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας σας θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο, ώστε, τελικά, να λαμβάνονται τα πλέον ενδεικνυόμενα και τελεσφόρα κατά περίπτωση μέτρα.

Oι μεγαλοοφειλέτες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων δοθέντος ότι σ` αυτούς ανήκει το μεγαλύτερο καθυστέρημα. Για τις Δ.O.Y. που ισχύει το μηχανογραφικό σύστημα οι H/Y επιβάλλεται να εκδίδουν κάθε μήνα κατάσταση οφειλετών, που καθυστερούν την εξόφληση των χρεών τους. H κατάσταση αυτή να αξιοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε με βάση την κατάσταση αυτή να δρομολογείτε τα προβλεπόμενα σε βάρος των οφειλετών μέτρα. Για τις μη μηχανογραφημένες Δ.O.Y. να ελέγχονται κάθε μήνα τα ατομικά δελτία χρεών (A.Δ.X.) των οφειλετών και να λαμβάνονται τα πλέον πρόσφορα κατά περίπτωση μέτρα.

Oι φορολογούμενοι - οφειλέτες να ειδοποιούνται με ατομικές ειδοποιήσεις για τα χρέη του (άρθρο 4 του KEΔE) καθώς και από τηλεφώνου, όπου ενδείκνυται, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο τα παράπονα και οι αιτιάσεις αυτών σε βάρος των υπηρεσιών σας για μη ενημέρωσή τους κ.λπ.

Διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους που όπως είναι γνωστό έχει καθοριστική σημασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεδομένου ότι με την καταβολή περαιτέρω συστηματικών και εντατικών προσπαθειών εκ μέρους όλου του προσωπικού των Δ.O.Y. κατά το εξάμηνο αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι τεθέντες στόχοι και στους δύο αυτούς τομείς, δηλαδή της βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων προϋπολογισμού.

Επιπλέον εντατικές προσπάθειες να καταβληθούν και για την είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων υπέρ νομικών προσώπων, Ειδικών Υπηρεσιών και τρίων.

Oι κύριοι Επιθεωρητές προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη των βεβαιωτικών και εισπρακτικών αποτελεσμάτων με την παροχή συγκεκριμένων οδηγιών κατά τις επισκέψεις τους που πραγματοποιούν στις Δ.O.Y. που εποπτεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!