Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1185/2-6-1997 Πώληση εντύπων παραβόλων του Δημοσίου από N.Π.I.Δ. και ιδιώτες

AYO 1059330/5367/0016/ΠOΛ. 1185/2.6.1997 (ΦΕΚ Β΄516/23-6-1997)

Πώληση εντύπων παραβόλων του Δημοσίου από N.Π.I.Δ. και ιδιώτες

AΠOΦAΣH O YΠOYPΓOΣ TΩN OIKONOMIKΩN

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 2362/95 (ΦEK 247/A`) "Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις" όπως αυτές συμπληρώθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 2469/97 (ΦEK 38/A`) " Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις" .

2. Τις διατάξεις της περίπτωσης κθ` της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 1642/1986.

3. Τις διατάξεις της περίπτωσης δ` του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/1992 (KBΣ).

4. Την υπ` αριθ. 1107147/1239/0006/4.10.96 (ΦEK 922 B`) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Oικονομικών, με την οποία αναθέτουν αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς Oικονομικών.

5. Την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες, στις οποίες απαιτείται η κατάθεση παραβόλων.

6. Το γεγονός ότι με την απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού.

AΠOΦAΣIZOYME

Αρθρο 1

Αδεια πώλησης εντύπων παραβόλων

1. Επιτρέπεται, μετά από ειδική άδεια, η διάθεση των ειδικών εντύπων παραβόλων (πλην των εντύπων παραβόλων ΦΠA), που εκδίδονται για την είσπραξη ορισμένων δημοσίων εσόδων, από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και από ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα).

2. H ειδική άδεια χορηγείται, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος, από τον προϊστάμενο της ΔOY, που είναι αρμόδια για τη φορολογία του και ισχύει μέχρι ανακλήσεώς της.

Αρθρο 2

Προϋποθέσεις χορήγησης

Προκειμένου ο προϊστάμενος της ΔOY να χορηγήσει την άδεια, λαμβάνει υπόψη:

Την αίτηση του ενδιαφερομένου.

Την ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινού.

Τη θέση από την οποία θα γίνεται η πώληση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται μακρυά από ΔOY και πλησίον σε υπηρεσία, στην οποία απαιτείται η κατάθεση παραβόλων.

Τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 9 της παρούσας.

Αρθρο 3

Yποχρεώσεις των πωλητών

1. Οσοι πάρουν άδεια πώλησης ειδικών εντύπων παραβόλων, υποχρεούνται να προμηθεύονται όλη την ποσότητα των καταναλισκομένων παραβόλων από τη ΔOY που τους χορήγησε την άδεια και να τα πωλούν στο κοινό στη θέση και με την τιμή, που αναγράφεται στη σχετική ειδική άδεια, απαγορευομένης της πώλησης δι` άλλου τρίτου προσώπου ή μεταβίβασης ποσότητας παραβόλων σε άλλο πρόσωπο, για πώληση.

2. H ειδική άδεια πώλησης παραβόλων πρέπει να τοποθετείται στο εμφανέστερο σημείο της θέσης από όπου πωλούνται, ώστε να γίνεται αμέσως ορατή από τους αγοραστές.

3. Oι πωλούντες ειδικά έντυπα παράβολα, υποχρεούνται να εφοδιάζονται τακτικά με ικανή ποσότητα αυτών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και να χιρηγούν στους αγοραστές μέχρι τρία (3) τεμάχια, για τη συμπλήρωση της ζητούμενης αξίας.

Αρθρο 4

Ποσοστό προμήθειας και ΦΠA

1. H πώληση των παραβόλων γίνεται με προμήθεια 7% επί της ονομαστικής τιμής των εντύπων και όχι και επί των συνεισπραττομένων, η οποία καταβάλλεται από τους αγοραστές.

2. Στο ποσοστό της προμήθειας εμπεριέχεται ο ΦΠA 18%, ο οποίος καταβάλλεται, από τον πωλητή, στη ΔOY ταυτόχρονα με την προμήθεια των ειδικών εντύπων παραβόλων, με την έκδοση "οίκοθεν" διπλοτύπου είσπραξης τύπου A`.

3. Με την καταβολή του ΦΠA, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εξαντλείται κάθε άλλη υποχρέωση που απορρέει από τις διατάξεις του ν. 1642/1986 "περί ΦΠA".

Αρθρο 5

Πρωτόκολλο αγοράς εντύπων παραβόλων

1. κατά την παραλαβή των εντύπων παραβόλων συντάσσεται, από τη ΔOY, "Πρωτόκολλο Αγοράς" εις διπλούν, το οποίο υπογράφεται από τον πωλητή, το διαχειριστή και τον προϊστάμενο της ΔOY.

2. Επί του Πρωτοκόλλου Αγοράς αναγράφονται:

O αριθμός πρωτοκόλλου της ΔOY και η ημερομηνία συναλλαγής.

O τίτλος της ΔOY, ο AΦM, η διεύθυνση και το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του προσώπου, που κατέχει την άδεια της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

Το είδος του εντύπου παραβόλου, το πλήθος των παραλαμβανομένων παραβόλων κατά κλάση, οι αριθμοί τους, τα ποσά αγοράς και πώλησής τους, η προκύπτουσα προμήθεια, καθώς και το ποσό του ΦΠA, που εμπεριέχεται στην προμήθεια.

O αριθμός του διπλοτύπου είσπραξης, με το οποίο έγινε η κατάθεση του ποσού του αναλογούντος ΦΠA.

3. Το μεν πρωτότυπο του Πρωτοκόλλου Αγοράς παραδίδεται στον πωλητή και χρησιμοποιείται σαν παραστατικό για την ενημέρωση των βιβλίων του, το δε αντίγραφο φυλάσσεται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο του τμήματος Φορολογίας Εισοδήματος της ΔOY, ως στοιχείο διασταύρωσης σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο.

Αρθρο 6

Τήρηση βιβλίων - Εκδοση Φορολογικών Στοιχείων

1. Oι πωλητές παραβόλων εντάσσονται σε κατηγορία τήρησης βιβλίων του KBΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 186/1992 (ΦEK 84 A`). Ειδικά για τους εκμεταλλευτές περιπτέρου, η πώληση παραβόλων δε θεωρείται κλάδος πώλησης άλλων αγαθών.

"2.Για τη διάθεση των παραβόλων από τους πωλητές αυτών στο κοινό δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία.

Αντίθετα για τη διάθεση των παραβόλων σε άλλον επιτηδευματία και στα πρόσωπα των παραγράφων 3 εκδίδεται Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. ή Απόδειξη παροχής Υπηρεσιών που επέχει θέση τιμολογίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ιδίου Κώδικα στο οποίο αναγράφεται διακεκριμένα η συνολική καθαρή αξία των πωλουμένων παραβόλων η συνολική καθαρή αξία της προμήθειας και το ποσόν του αναλογούντος Φ.Π.Α της προμήθειας ο οποίο εξευρίσκεται με τους κανόνες της εσωτερικής αφαίρεσης (από τη συνολική προμήθεια του 7%)

Το εν λόγω στοιχείο Παροχής Υπηρεσιών δεν αποτελεί δικαιολογητικό εσόδων για τους πωλητές παραβόλων. Το έσοδο- προμήθεια του πωλητή εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία με βάση το " Πρωτόκολλο Αγοράς" που συντάσσεται κατά τα οριζόμενα στο προηγούμενο άρθρο.

Το ανωτέρω στοιχείο Παροχής Υπηρεσιών αποτελεί δικαιολογητικό εξόδου για το λήπτη ο οποίο ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης του αναλογούντος Φ.Π.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Κώδικα Φ.Π.Α

3. Για τις επιστροφές, οι οποίες αναφέρονται στις προαναφερόμενες συναλλαγές, η ενημέρωση των βιβλίων με την αναλογούσα προμήθεια επί των επιστρεφομένων παραβόλων, γίνεται με το εκδιδόμενο, σύμφωνα με το άρθρο10 της παρούσας, "Πρωτόκολλο Επιστροφής".

Αρθρο 7

Kυρώσεις - Πρόστιμα

1. Οποιος παραβαίνει τις διατάξεις της απόφασης αυτής, τιμωρείται, για κάθε είδος παράβασης, με πρόστιμο που κυμαίνεται από πενήντα χιλιάδες (50.000) μέχρι και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) δραχμές.

2. Ειδικά, για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 32 και 33 του Π.Δ. 186/92 (KBΣ).

Αρθρο 8

Επιβολή Προστίμου

1. Το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη φυσικού προσώπου ή N.Π.I.Δ.

2. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔOY, στην οποία γίνεται σύντομη περιγραφή της παράβασης και αναγράφεται το πρόστιμο που επιβάλλεται γι` αυτή. Με την ίδια απόφαση μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα διακεκριμένως για περισσότερες της μιας παραβάσεις της απόφασης αυτής, που ανάγονται στην ίδια διαχειριστική περίοδο. μαζί με την απόφαση κοινοποιείται στον παραβάτη αντίγραφο της σχετικής έκθεσης ελέγχου.

3. Αρμόδιος για την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου είναι ο προϊστάμενος της ΔOY, που χορήγησε την ειδική άδεια πώλησης των εντύπων παραβόλων.

4. Για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς και τη διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 2238/94, όπως ισχύουν κάθε φορά.

5. Ειδικά, για τις περιπτώσεις προστίμων της παρ. 2 του άρθρου 7 της παρούσας, ισχύουν τ οριζόμενα στο άρθρο 34 του Π.Δ. 186/1992 (KBΣ).

Αρθρο 9

Δικαιώματα του προϊσταμένου της ΔOY

1. O προϊστάμενος της ΔOY και οι υπάλληλοι που ορίζονται απ` αυτόν δικαιούται, οποιαδήποτε εργάσιμη για τον υπόχρεο ώρα, να ενεργεί έλεγχο για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας.

2. O προϊστάμενος της ΔOY, με απόφασή του, ανακαλεί την ειδική άδεια διάθεσης εντύπων παραβόλων του Δημοσίου, από τα πρόσωπα που έχουν υποστεί τις κυρώσεις του άρθρου 7 της απόφασης αυτής.

3. Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου χάνουν το δικαίωμα απόκτησης τέτοιας άδειας στο μέλλον.

Αρθρο 10

Επιστροφή παραβόλων

1. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας πώλησης ή διακοπής της δραστηριότητας, τα ειδικά έντυπα παράβολα που βρίσκονται στην κατοχή του πωλητή, προσκομίζονται στην αρμόδια ΔOY και παραδίδονται σ` αυτή με "Πρωτόκολλο Επιστροφής", το οποίο συντάσσεται εις διπλούν και περιέχει τα ίδια στοιχεία με το "Πρωτόκολλο Αγοράς".

2. Το μεν πρωτότυπο του "Πρωτοκόλλου Επιστροφής" παραδίδεται στον πωλητή και χρησιμοποιείται σαν παραστατικό για την ενημέρωση των βιβλίων του, το δε αντίγραφο συσχετίζεται με τα αντίστοιχα "Πρωτόκολλα Αγοράς" και φυλάσσεται στο σχετικό φάκελο, που τηρείται στο αρχείο του τμήματος Φορολογίας της ΔOY.

3. Μετά τη σύνταξη του "Πρωτοκόλλου Επιστροφής", η ΔOY επιστρέφει το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία αγοράς τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα για την επιστροφή μη χρησιμοποιηθέντων παραβόλων και ειδικότερα:

O προϊστάμενος της ΔOY ακυρώνει όλα τα προς επιστροφή παράβολα αφού αναγράψει στο σώμα τους τη λέξη "AKYPO" και θέσει την υπογραφή του, την υπηρεσιακή και ατομική του σφραγίδα.

Στη συνέχεια υπογράφει την "ΠPAΞH EΠIΣTPOΦHΣ", σ` ένα παράβολο από κάθε κλάση (όπου ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του), αναγράφοντας σ` αυτό τους αριθμούς και των υπολοίπων, προς επιστροφή, παραβόλων της ίδιας κλάσης, τα οποία και επισυνάπτονται σ` αυτό.

4. H επιστροφή του ΦΠA της προμήθειας των επιστρεφόμενων παραβόλων θα γίνεται με την έκδοση AΦEK, σύμφωνα με τα στοιχεία του "Πρωτοκόλλου Επιστροφής".

Αρθρο 11

H παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Ιουνίου 1997

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ

----------------------------------------------------------------------

YΠOΔEIΓMA 1 -----------

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΠEPIΦEPIAKH ΔIOIKHΣH (Τόπος, ημερομηνία) NOMOY Δ.O.Y. Αριθ.Πρωτ.:

ΠPΩTOKOΛΛO AΓOPAΣ ΠAPABOΛΩN ---------------------------

O/H (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία) ______________... _____του (πατρώνυμο ή όνομα συζύγου) ____________ A.Φ.M. _________, αγόρασε από την υπηρεσία μας τα όπισθεν αναγραφόμενα έντυπα παράβολα του Δημοσίου, για να τα διαθέσει στο κοινό, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ` αριθ. ____________ ____________________.A.Y.O.

Σύνολο προμήθειας: _____________δρχ. Φ.Π.A. για καταβολή: ____________..δρχ. Αριθμός διπλοτύπου είσπραξης Φ.Π.A: ______..

O επιτηδευματίας O διαχειριστής O προϊστάμενος της Δ.O.Y (T.Σ.Y)

----------------------------------------------------------------------

YΠOΔEIΓMA 2 -----------

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΠEPIΦEPIAKH ΔIOIKHΣH (Τόπος, ημερομηνία) NOMOY Δ.O.Y. Αριθ.Πρωτ.:

ΠPΩTOKOΛΛO EΠIΣTPOΦHΣ ΠAPABOΛΩN -------------------------------

O/H (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία) ______________... _____του (πατρώνυμο ή όνομα συζύγου) ____________ A.Φ.M. __________...._, επέστρεψε από την υπηρεσία μας τα όπισθεν αναγραφόμενα έντυπα παράβολα του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ` αριθ. _______________________ _________A.Y.O.

Σύνολο προμήθειας: _____________δρχ. Φ.Π.A. για επιστροφή: ____________.δρχ.

O επιτηδευματίας O διαχειριστής O προϊστάμενος της Δ.O.Y (T.Σ.Y)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!