Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1179/6-6-1997 H έννοια του -πληθυσμού- για την απαλλαγή από το φ.μ.α. κατά την αγορά πρώτης κατοικίας κ.λπ.

YΠOIK 1061738/396/B0013/ΠOΛ. 1179/6.6.1997

H έννοια του "πληθυσμού" για την απαλλαγή από το φ.μ.α. κατά την αγορά πρώτης κατοικίας κ.λπ.

1. Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1078/80 όπως ισχύει, παρέχεται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά οικίας, διαμερίσματος ή οικοπέδου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση μεταξύ άλλων είναι ο αγοραστής να μην έχει στην κυριότητά του άλλο σπίτι ή οικόπεδο που να πληρεί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων ή σε τουριστική περιοχή.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950 όπως ισχύει, δεν οφείλεται φόρος μεταβίβασης στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων ή εμπραγμάτων επ` αυτών δικαιωμάτων όταν από τον μεταβιβάζοντα γίνεται επίκληση δικαιώματος χρησικτησίας, καθώς επίσης και κατά τη μεταγραφή δικαστικών αποφάσεων αναγνωριστικών του δικαιώματος αυτού, λόγω συμπλήρωσης των όρων της τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας, εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές δήμων ή κοινοτήτων μέχρι 2.000 κατοίκων.

4. H Διοίκηση με την αριθ. 1055789/230/17.5.94 ΠOΛ. 1118 εγκύκλιο έκρινε ότι θε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις παραπάνω περιπτώσεις ο "νόμιμος" πληθυσμός της τελευταίας απογραφής, δηλαδή ο πληθυσμός των εγγεγραμμένων δημοτών που δημοσιεύθηκε στο ΦEK 883 τ. B`.

κατά την εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής, διαπιστώθηκε ότι μια μερίδα πολιτών στερείται του δικαιώματος της απαλλαγής από το φ.μ.α. ως πρώτης κατοικίας και του ευεργετήματος της απαλλαγής από το φ.μ.α., στις περιπτώσεις της χρησικτησίας, επειδή ο νόμιμος πληθυσμός είναι γενικά μεγαλύτερος του πραγματικού στις κοινότητες και τους μικρούς δήμους γιατί τυγχάνει να είναι περισσότεροι εγγεγραμμένοι απ` όσους πραγματικά κατοικούν ή απογράφονται.

5. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση κρίνει ότι στις περιπτώσεις απαλλαγής λόγω πρώτης κατοικίας και χρησικτησίας ως πληθυσμός θα λαμβάνεται υπόψη ο "πραγματικός" της τελευταίας απογραφής, που δημοσιεύθηκε στο ΦEK 882 τ. B`/6.12.1993 συνεπώς κάθε προγενέστερη διαταγή αντιθέτου περιεχομένου καταργείται.

Oι κ.κ. Επιθεωρητές στους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!