Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1177/6-6-1997 Χορήγηση πιστοποιητικών του άρθρου 105 ν.δ. 118-1973

YΠOIK 1036429/245/A0013/ΠOΛ. 1177/6.6.1997

Χορήγηση πιστοποιητικών του άρθρου 105 ν.δ. 118/1973

Με αφορμή αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου σχετικά με το πιο πάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών (άρθρα 105, 112 και 82 ν.δ. 118/1973), απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου που μεταβιβάζει την κυριότητα ή συνιστά εμπράγματα δικαιώματα επί των κινητών ή ακινήτων, που αποκτήθηκαν αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής, αν δεν προσαρτηθεί πιστοποιητικό της αρμόδιας ΔOY ότι υποβλήθηκε η οικεία δήλωση και εκπληρώθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις στο σύνολό τους ή μερικά κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή (μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου) το προηγούμενο πιστοποιητικό χορηγείται μετά την εξόφληση του ολόκληρου φόρου που επιμεριστικά αναλογεί σ` αυτό. ξποιος, κατά τη διενέργεια πράξεων του επαγγέλματος ή λειτουργήματός του, αρνείται ή παραλείπει να εφαρμόσει τις πιο πάνω διατάξεις, υπόκειται σε πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 δραχμές (άρθρο 117 ν.δ. 118/1973).

H διατύπωση των διατάξεων των πιο πάνω άρθρων έγκειται στην πρόνοια να διασφαλισθεί το φορολογικό δικαίωμα του Δημοσίου, με την απαγόρευση κατάρτισης συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης κληρονομιαίου ακινήτου πριν την έκδοση πιστοποιητικού κληρονομίας, προϋπόθεση της οποίας είναι η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του κληρονόμου.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1943/1991, για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης κ.λπ., καθορίζεται προθεσμία διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι τα πιστοποιητικά δίδονται αμέσως και πάντως δεν καθυστερούν πάνω από 10 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος στην υπηρεσία.

3. Εχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα αφενός οι συμβολαιογράφοι να συντάσσουν τα οικεία συμβόλαια με μόνο τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού και αφετέρου οι ΔOY να εκδίδουν αδικαιολόγητα εκ των υστέρων πιστοποιητικά με ημερομηνία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι την ημερομηνία σύνταξης και υπογραφής αυτών.

4. Ενόψη των ανωτέρω και προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά, παρακαλούμε στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας τόσο από τις ΔOY όσο και από τους συμβολαιογράφους. Τονίζουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά η αναγραφόμενη ημερομηνία θα πρέπει να συμπίπτει με την ημερομηνία σύνταξής τους (υπογραφής από τον αρμόδιο προϊστάμενο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Τετραδης. Διόνυσιος.
07/02/2022 13:59:06

TI ZEITATE GIA ΓΩNIKH ΠΑΡΩΧΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥς του 2003 και ολλη την γραφειοκρατια αφου οι μετωχες ειναι στο αποθετιριο τις γνωρειζει το αρμοδιο οιπουργειο ΑΦΟΥ ΕΩς 800000 ΧΙΛΙΑΔΕς ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΡΟς -----ΛΗΜΝΟΣ 40 ΕΡΓΑΣΙΜΕς ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ -----ΚΑΝΗς Φ ΔΕΝ ΞΕΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ --------ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ---ΑΙΣΧΟΣ