Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1165/22-5-1997 Επιστροφή ΦΠA που αναλογεί στο ποσό της συνυπευθυνότητας που παρακρατείται από τους βαμβακοπαραγωγούς

YΠOIK 1055635/2373/726/0014/ΠOΛ. 1165/22.5.1997

Επιστροφή ΦΠA που αναλογεί στο ποσό της συνυπευθυνότητας που παρακρατείται από τους βαμβακοπαραγωγούς

1. Σχετικά με το παραπάνω θέμα και προκειμένου να τύχουν επιστροφής του ΦΠA οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος για τη χρήση του έτους 1995 εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 1060752/3305/898/0014/ΠOΛ. 1168/24.5.1996 εγκύκλιος.

2. Επειδή οι εκδότες των στοιχείων αγοράς συσπόρου βάμβακος για το έτος 1996 δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες που δόθηκαν με την παραπάνω εγκύκλιο για την αναγραφή στα στοιχεία αυτά του ποσού της προσωρινής συνυπευθυνότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες με τους κατ` αποκοπή συντελεστές και προκειμένου να τύχουν οι αγροτές αυτοί επιστροφής του φόρου γίνεται δεκτό η ρύθμιση που έγινε για τη χρήση του 1995 να επαναληφθεί και για τη χρήση του 1996.

Ειδικότερα, για να πραγματοποιηθεί κατά το οικονομικό έτος 1997 η επιστροφή του φόρου στους αγρότες και επί του ποσού της συνυπευθυνότητας για τη χρήση του 1996 θα πρέπει:

α) σε κάθε φορολογικό στοιχείο που υποβάλλεται στην αρμόδια ΔOY από το οποίο προκύπτει η αξία της παράδοσης του βαμβακιού να αναγράφεται πέραν των στοιχείων που απαιτούνται από τις διατάξεις του KBΣ και το ποσό της προσωρινής συνυπευθυνότητας ανά κιλό (που ίσχυε κατά την ημερομηνία παράδοσης του βαμβακιού), καθώς και το συνολικό ποσό της εισφοράς συνυπευθυνότητας που προκύπτει για το συγκεκριμένο στοιχείο, ήτοι: πωληθέντα κιλά βάμβακος επί ποσό προσωρινής συνυπευθυνότητας / κιλό = ποσό παρακρατηθείσας συνυπευθυνότητας.

β) στην περίπτωση που δεν έχει αναγραφεί στο φορολογικό στοιχείο το ποσό της παρακρατηθείσας συνυπευθυνότητας, όπως αναφέρεται παραπάνω, ο εκδότης του στοιχείου αυτού να αναγράψει σ` αυτό εκ των υστέρων το ποσό της προσωρινής συνυπευθυνότητας, καθώς επίσης να υπογράψει και να σφραγίσει την ένδειξη αυτή.

γ) στο πρωτότυπο φύλλο του ειδικού βιβλίου (συγκεντρωτική κατάσταση) το οποίο υποβάλλεται στην αρμόδια για την επιστροφή του φόρου ΔOY, να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση της Συνεταιριστικής λνωσης ότι: στο συνολικό ποσό της επιστροφής του φόρου που αναγράφεται για κάθε αγρότη συμπεριλαμβάνεται και το ποσό της συνυπευθυνότητας που αναλογεί.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η επιστροφή του φόρου θα ενεργείται επί του ποσού της αξίας πώλησης που αναγράφεται στο αρχικό φορολογικό στοιχείο αγοράς βάμβακος και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η αξία της παρακρατηθείσας προσωρινής συνυπευθυνότητας και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την επιστροφή του φόρου τυχόν συμπληρωματικά ή πιστωτικά στοιχεία που εκδίδονται ύστερα από τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου λόγω των τυχόν διαφορών που προκύπτουν από την οριστικοποίηση του ποσού της συνυπευθυνότητας.

H παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον τη χρήση του 1996 και δεν πρόκειται η ρύθμιση αυτή να επαναληφθεί για επόμενες χρήσεις. κατά συνέπεια θα πρέπει για τη χρήση 1997 και τις επόμενες στα φορολογικά στοιχεία να αναγράφονται από τους εκδότες των στοιχείων αυτών όλα τα αναγκαία δεδομένα σχετικά με την παρακρατηθείσα συνυπευθυνότητα, όπως αναφέρονται παραπάνω.

3. Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιστροφή του ΦΠA επί του ποσού της συνυπευθυνότητας για τη χρήση του 1995 με βάση πιστωτικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί το έτος 1996, ύστερα από την οριστικοποίηση του ποσού της συνυπευθυνότητας, στην περίπτωση που οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έτυχαν επιστροφής του φόρου και επί του ποσού αυτού, λόγω μη εφαρμογής των οδηγιών που δόθηκαν με την εγκύκλιο με αριθ. πρωτ. 1060752/3305/898/ ΠOΛ. 1168/24.5.96, καθόσον:

- έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έτους 1996 (χρήση 1995)

- δεν προβλέπεται από την AYO Π. 953/432/64/ΠOΛ. 41/3.2.1988 να γίνεται επιστροφή του φόρου με βάση πιστωτικά τιμολόγια αγοράς.

4. H ΠAΣEΓEΣ παρακαλείται να ενημερώσει τις Συνεταιριστικές Ενώσεις σχετικά με τα παραπάνω και οι αρμόδιες ΔOY παρακαλούνται για την ορθή εφαρμογή της επιστροφής του φόρου στους αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!