Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1105/16-4-1997 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και δικαιολογητικά έγγραφα που συνυποβάλλονται με αυτή

ΥΠΟΙΚ 1034912/179/Β0013/ΠΟΛ.1105/ΦΕΚ Β`308/16.4.97

Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και δικαιολογητικά έγγραφα που συνυποβάλλονται με αυτή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

`Εχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 27 του Ν. 2459/ 1997 (ΦΕΚ 17Α`/18.2.1997) "Κστάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις".

2) Την αριθμ. 1067780/82/Γ001 3/9.6.84/ΠΟΛ. 1149 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όπως ισχύει (ΦΕΚ 549 Β`).

3) Την αριθ. 11 29485/479/Γ0013/3.1 2.96/ΠΟΛ. 1310 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

4) Την αριθ. 1107147/1 239/006Α/4.10.1996 απόφαση του Υπουργού Οικονομικώι "Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών" (ΦΕΚ 922 Β`)

5) Το γεγονός ότι δεν δημιουργείται δαπάνη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:

1. Ορίζουμε όπως, για το οικονομικό έτος 1997, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, έχουν όπως το υπόδειγμα, που επισυνόπτεται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.

2. Η δήλωση αυτή, που θα υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, θα συνοδεύεται, κατά περίπτωση, με τα εξής δικαιολογητικά:

α) Τα αποδεικτικά έγγραφα της αντιπροσώπευσης ή πληρεξουσιότητας, άταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο ή πληρεξούσιο του υπόχρεου,

β) πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, που να αποδεικνύει την ηλικία του επικαρπωτή, όταν δηλώνονται ακίνητα στα οποίο ο φορολογούμενος έχει ισόβια ή αόριστου χρόνου επικαρπία ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα που εξομοιώνεται με την επικαρπία ή έχει ψιλή κυριότητα. Αντί του ως άνω πιστοποιητικού είναι δυνατή η προσκόμιση επικυρωμένου φωτοαντίγραφου της αστυνομικής ταυτότητας.

Δεν απαιτείται πιστοποιητικό όταν το εμπράγματο δικαίωμα είναι ορισμένου χρόνου,

γ) όταν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του υπόχρεου:

Στην περίπτωση της εκ διαθήκης διαδοχής, αντίγραφο της διαθήκης και πιστοποιητικό του Γραμματέα Πρωτοδικών, ότι δεν δημοσιεύθηκε νεότερη διαθήκη.

Στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής, πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινστικής αρχής, για το είδος και το βαθμό συγγένειάς τους με τον κληρονομούμενο ή κληρονομητήριο.

3. Επίσης, στη δήλωση πρέπει να επισυνάπτεται και:

α) όταν συντρέχει κατά το νόμο περίπτωση έκπτωσης ενυπόθηκου δανείου, βεβαίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ταμείου Παρακ. και Δανείων ή Τράπεζας για το δάνειο αυτό μαζί με κυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου παροχής υποθήκης,

β) όταν συντρέχει κατά το νόμο περίπτωση απαλλαγής της αξίας γεωργικής ή κτηνοτροφικής ή δασικής έκτασης, βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας ή του Δασαρχείου, ότι η έκταση που δηλώνεται είναι γεωργική ή κτηνοτροφική ή δασική, κατά περίπτωση.

Αν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης οι βεβαιώσεις της παραγράφου αυτής δεν έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η δήλωση υποβάλλεται χωρίς τις βεβαιώσεις αυτές, οι οποίες προσκομίζονται αμέσως μετά τη χορήγησή τους.

4. Η δήλωση θα συνοδεύεται από τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας ή τα ειδικά έντυπα όπως προβλέπονται αυτά στις προαναφερθείσες υπό στοιχεία 2 και 3 αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

5. Ο Προϊστάμενος ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού στοιχείου, όταν κατά τον έλεγχο της δήλωσης το κρίνει απαραίτητο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 1997

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!