Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1098/18-3-1997 Κωδικογράφηση εντύπου E9

YΠOIK 1032747/172/B0013/ΠOΛ.1098/18.3.1997

κωδικογράφηση εντύπου E9

Για την κωδικόγραφηση του εντύπου E9 που συνοδεύει το έντυπο E1, σας παρέχουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

ΠPΩTH ΣEΛIΔA TOY ENTYΠOY E9 ---------------------------

Στο τετραγωνίδιο (α) θα αναγραφεί ο κωδικός οριθμός της ΔOY.

Τα τετραγωνίδια (β), (γ) και τα πλαίσια "EKΠPOΘEΣMH", "METABOΛH", "KEΠYO" δεν θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία.

Στο τετραγωνίδιο "APIΘMOΣ ΔHΛΩΣHΣ" θα μεταφερθεί ο αριθμός δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (E1).

Αν ο αριθμός δήλωσης που αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό δεν έχει αναγραφεί σωστά ή έχει παραληφθεί η αναγραφή του, η δήλωση θα επιστρέφεται στην αρμόδια ΔOY.

Αν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1) δεν έχει συνυποβληθεί και η δήλωση στοιχείων ακινήτων (E9) θα καλείται ο φορολογούμενος με πρόσκληση για τη συμπλήρωση του εντύπου αυτού.

O "αριθμός μητρώου" που αναγράφεται στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο θα πρέπει απαραίτητα να είναι ο ίδιος με αυτόν που έχει αναγραφεί στο E1.

Τα στοιχεία του υποχρέου θα πρέπει να είναι ταυτόσημα με αυτά του υποχρέου του εντύπου E1.

Στη θέση "OIKOΓENEIAKH KATAΣTAΣH YΠOXPEOY" συμπληρώνεται με X το αντίστοιχο τετραγωνίδιο.

Ειδικότερα:

α) Οταν πρόκειται για έγγαμο χωρίς τέκνα θα πρέπει να έχει αναγραφεί X στο τετραγωνίδιο "έγγαμος".

β) Οταν πρόκειται για έγγαμο με ανήλικα τέκνα μέχρι 18 ετών, στο τετραγωνίδιο "αριθμός τέκνων" θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ανήλικων άγαμων τέκνων των οποίων έχει τη γονική μέριμνα, ανεξάρτητα, αν αυτά έχουν ή δεν έχουν ακίνητη περιουσία και αν υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και κατ` επέκταση και E9 για τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει από κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά αιτία θανάτου και τα οποία αποφέρουν εισόδημα. Τα λοιπά ακίνητα των ανηλίκων άγαμων τέκνων που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη αιτία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ακίνητη περιουσία των γονέων τους οι οποίοι έχουν και την επιμέλειά τους.

γ) Οταν πρόκειται για άγαμο, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί X στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο.

δ) Οταν πρόκειται για διαζευγμένο ή εν χηρεία θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί X στο τετραγωνίδιο "εν χηρεία".

Αν ο άγαμος, ο διαζευγμένος ή ο εν χηρεία έχει την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων τότε θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το τετραγωνίδιο "αριθμός τέκνων" ως ανωτέρω.

EΣΩTEPIKO ENTYΠOY E9 -------------------- ΠINAKAΣ 1 ---------

Στη στήλη 1, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δηλώνει ακίνητα, για την καταχώρηση των οποίων απαιτείται συμπλήρωση δευτέρου και πλέον εντύπου E9, τότε θα πρέπει ο αύξων αριθμός (A/A) να είναι συνεχόμενος του πρώτου εντύπου (π.χ. 11, 12, 13 κ.λ.π. 21, 22 κλπ.).

Στην περίπτωση συμπλήρωσης δευτέρου ή τρίτου εντύπου E9 θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα τα αντίτυπα E9 ο "KΩΔIKOΣ THΣ ΔOY", ο "APIΘMOΣ MHTPΩOY" και ο "APIΘMOΣ ΔHΛΩΣHΣ" του φορολογουμένου.

Στη στήλη 2 θα πρέπει να αναγραφεί ο νομός στον οποίο ανήκει κάθε ακίνητο.

Oι στήλες 2, 3 και 4 θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες ευανάγνωστα.

Oι στήλες 5 και 6, εφόσον υπάρχει οδός και αριθμός θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε συμπληρωμένες.

Oι στήλες 10 και 11 πρέπει οπωσδήποτε να είναι συμπληρωμένες. ξταν πρόκειται για οικόπεδο είναι αυτονόητο ότι δεν συμπληρώνεται η στήλη 11.

Oι στήλες 12, 13, 14 και 15 θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες με ακέραιο αριθμό και όχι δεκαδικό. O ακέραιος αυτός αριθμός θα πρέπει να αναφέρεται σε τετραγωνικά μέτρα και όχι σε άλλη μονάδα μέτρησης (π.χ. στρέμματα, πήχεις κλπ.).

Στη στήλη 16 η παλαιότητα εκφράζεται με ακέραιο αριθμό με την επισήμανση ότι χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη ενώ μεγαλύτερο λαμβάνεται ως ένα έτος.

Το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αναφέρεται στις στήλες 17, 18 και 19 θα πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο ή δεκαδικό αριθμό και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.

H στήλη 20 θα πρέπει να είναι συμπληρωμένη μόνο όταν έχουν συμπληρωθεί οι στήλες 18 ή 19.

H ηλικία του επικαρπωτή θα πρέπει να είναι γραμμένη σε ακέραιο αριθμό.

H στήλη 21 πρέπει να είναι οπωσδήποτε συμπληρωμένη με τους κωδικούς 1, 2 ή 3 όπως αυτοί αναφέρονται στις οδηγίες του εντύπου E9.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου μεταξύ συζύγων ή των ανηλίκων τέκνων τους το ποσοστό συνιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου συμπληρώνεται ως άλλο ακίνητο σε ξεχωριστή σειρά.

Επισημαίνεται ότι οι οδηγίες που δίνονται για τη συμπλήρωση των στηλών 1 έως και 21 του πίνακα 1 ισχύουν και για τις αντίστοιχες στήλες του πίνακα 2.

Μετά την περάτωση της κωδικογράφησης του εντύπου E9 σε σχέση με το E1 και τον έλεγχο αυτών, θα διαχωρίσετε το ένα από τα έντυπα E9. Το άλλο έντυπο E9 θα παραμείνει με το αντίγραφο E1 της δήλωσης, στο αρχείο της ΔOY.

Είναι αυτονόητο ότι η συμπλήρωση των προαναφερομένων κωδικών θα γίνει και στα δύο αντίτυπα E9.

O τρόπος και ο χρόνος αποστολής του εντύπου E9 θα προσδιοριστεί με ιδιαίτερες οδηγίες που θα σας δοθούν το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!