Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1071/26-2-1997 Πληρωμή δαπανών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

YΠOIK 1024370/2065/0016/ΠOΛ. 1071/26.2.1997

Πληρωμή δαπανών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

Μετά την εφαρμογή του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την εκκαθάριση, τον έλεγχο νομιμότητας και την εντολή πληρωμής των εξόδων αυτής ενεργούν οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, οι οποίες υπάγονται στο Υπουργείο Oικονομικών (Γ.Λ.K.) και λειτουργούν σε κάθε νομό, ενώ την πληρωμή την ενεργεί η ταμειακή υπηρεσία των N.A. (κρθρο 23 και 24 του ν. 2218/94).

Παρ` όλα αυτά, πολλές N.A. αντί να εξοφλούν τους τίτλους απ` ευθείας στους δικαούχους, όπως υποχρεούνται, απευθύνονται στη Δ.O.Y. της έδρας των ζητώντας την έκδοση χρηματικών γραμματίων, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται υπηρεσιακά στις κατά τόπους Δ.O.Y., όπου κατοικούν ή εργάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Την ίδια διαδικασία εφαρμόζουν και όταν αποστέλλουν οικονομικές ενισχύσεις στους O.T.A. της περιφερείας των.

Τα χρηματικά αυτά γραμμάτια, σύμφωνα με το Δημόσιο Λογιστικό (ν. 2362/95) και το Π.Δ. 16/89 "κανονισμός Λειτουργίας των Δ.O.Y.", συνιστούν τίτλους πληρωμής και ως εκ τούτου εφαρμόζεται στη συνέχεια, για την εξόφλησή των, όλη η διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, με άλλα λόγια, επανέρχονται σε διαδικασίες, τις οποίες ο νόμος περί N.A. (ν.2218/94) καθώς και οι μετέπειτα διατάξεις έχουν καταργήσει και αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με την N.A. με μετρητά ή μέσω επιταγών σε διαταγή των δικαιούχων και σε βάρος λογαριασμών που τηρούν αυτές στις Τράπεζες (Π.Δ. 285/95).

Εξ` άλλου, με τις προαναφερθείσες διατάξεις (ν. 2362/95 και Π.Δ. 16/89), δεν επιτρέπεται η έκδοση χρηματικών γραμματίων από Δ.O.Y. σε Δ.O.Y. όταν δεν υπάρχει τίτλος πληρωμής (χρηματικό ένταλμα, κατάσταση μισθοδοσίας, κατάσταση μισθωμάτων κ.λπ.), για τον οποίο οι Δ.O.Y. είναι υποχρεωμένες να μεριμνήσουν για την εξόφλησή του.

Στην προκειμένη περίπτωση, η, εκ μέρους των N.A., κατάθεση του προϊόντος της επιταγής δικαιούχου με την έκδοση ισόποσου χρηματικού γραμματίου, εκτός του γεγονότος ότι δεν είναι σύννομη, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε χρηματοεφοδιασμούς και απασχολεί υπαλλήλους των Δ.O.Y. για τη διενέργεια εισπράξεων και πληρωμών για την εξυπηρέτηση τρίτων, με όλο το κόστος που η ενέργεια αυτή συνεπάγεται για το Δημόσιο (εργατώρες, χρηματεφοδιασμοί, ταχυδρομικά τέλη κ.λπ.) και η οποία τελικά αποβαίνει σε βάρος της είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων. κλλωστε, με την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στις Δ.O.Y., οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το τεράστιο και δύσκολο έργο της υλοποίησης του προϋπολογισμού, αυτές δεν είναι σε θέση να ικανοποιούν τέτοιου είδους αιτήματα αλλά και ούτε επιτρέπεται να ασχολούνται με εργασίες, οι οποίες εκτελούνται από τις Τράπεζες ή τα EΛ.TA.

O τρόπος με τον οποίο οι N.A. θα εξυπηρετούν τους συναλλασσόμενους μ` αυτές είναι δική των, αποκλειστικά, ευθύνη. H υπηρεσία μας όμως προτείνει, η πληρωμή των δαπανών των να γίνεται με την αποστολή (Με απόδειξη) επιταγών απ` ευθείας στους δικαιούχους, με τη μεταφορά των ποσών σε τραπεζιτικούς λογαριασμούς (που θα τους υποδείξουν οι ίδιοι) ή με μετρητά μέσω των EΛ.TA. (Ταχυδρομικές Επιταγές).

Οσον αφορά την αποστολή οικονομικών ενισχύσεων στους O.T.A. της αρμοδιότητάς των, που δεν έχουν δική των ταμειακή υπηρεσία, πρέπει να ακολουθούν, εναλλακτικά, έναν από τους κατωτέρω τρόπους:

1. Μέσω Τράπεζας της Ελλάδος

Θα συντάσσουν κατάσταση με τους O.T.A., που δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης, ανά Δ.O.Y. που αυτοί υπάγονται και θα καταθέτουν το ποσό, που αντιστοιχεί στο σύνολο της κατάστασης, στην Τράπεζα της Ελλάδος (Υποκατάστημα ή Πρακτορείο της περιοχής των) υπέρ του T.Π. & Δ. (λογ/σμός 270 - κεντρικό κατάστημα). Στη συνέχεια, την απόδειξη κατάθεσης μαζί με ένα αντίγραφο της ανωτέρω κατάστασης θα διαβιβάζουν στην αρμόδια Δ.O.Y. ώστε, μέσω του Γραφείου Παρακαταθηκών, να πιστωθούν οι λογαριασμοί των αντιστοίχων O.T.A.

2. Με τραπεζιτικές επιταγές

Θα εκδίδουν επιταγή, με το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο της ανωτέρω κατάστασης, σε διαταγή του Προϊσταμένου της Δ.O.Y. από την οποία εξυπηρετείται ο Δήμος ή η κοινότητα μαζί με αντίγραφο της κατάστασης προκειμένου μέσω του Γραφείου Παρακαταθηκών, να πιστωθούν οι λογαριασμοί των αντιστοίχων O.T.A.

Σημειώνεται ότι η πρώτη διαδικασία είναι λειτουργικά πιο πρόσφορη και ασφαλής και εφαρμοζόταν από τα πρώην Νομαρχιακά Ταμεία.

Τέλος τονίζουμε, ότι είμαστε πρόθυμοι για την επίλυση κάθε απορίας και για την παροχή βοήθειας σε κάθε πρόβλημα που τυχόν παρουσιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!