Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1055/13-2-1997 Διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα δηλώσεων

YΠOIK 1017844/108/A0013/ΠOΛ. 1055/13.2.1997

Διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα δηλώσεων

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σχετικά με τη χρησιμοποίηση των νέων εντύπων δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών - γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, σας πληροφορούμε τα εξής:

I. ΔHΛΩΣH ΦOPOY KΛHPONOMIAΣ ------------------------ Στο νέο έντυπο δήλωσης φόρου κληρονομίας το οποίο έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο ώστε να χρησιμεύει για κάθε είδος ακινήτου, είτε αυτό βρίσκεται μέσα στο αντικειμενικό σύστημα είτε στο μικτό σύστημα είτε εκτός των συστημάτων αυτών, περιλαμβάνονται και στήλες (γ) _προσωρινή οικοπέδου_ και (ε) _αποδοχή προσωρινής αξίας οικοπέδου_.

Oι στήλες αυτές επί του παρόντος θα μένουν ασυμπλήρωτες, καθόσον ο θεσμός της προσωρινής αξίας του ν.δ. 329/1974 που σήμερα ισχύει στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων και δωρεών - γονικών παροχών, δεν έχει επεκταθεί ακόμη και στη φορολογία κληρονομιών, αλλά περιελήφθησαν με την προοπτική μελλοντικής επέκτασης του θεσμού αυτού, που ήδη μελετάται.

Oι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν στήλες που θα συμπληρώνονται κατά περίπτωση ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το κληρονομιαίο ακίνητο (εντός αντικειμενικού, εντός μικτού, εκτός αυτών).

Με τον τρόπο αυτό η νέα δήλωση θα χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, χωρίς να αναγκάζεσθε να αναζητείτε διαφορετική δήλωση για τα εντός αντικειμενικού και διαφορετικές για τα εντός μικτού και τα μεμονωμένα αγροτεμάχια.

Ακόμη, οι ίδιες νέες δηλώσεις θα χρησιμοποιούνται και για υποθέσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την 28.12.1996 και υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).

II. ΔHΛΩΣH ΦOPOY ΔΩPEAΣ - ΓONIKHΣ ΠAPOXHΣ -------------------------------------

Oι δηλώσεις δωρεών - γονικών παροχών που υπεβλήθησαν πριν την 28.12.1996 και αφορούσαν ακίνητα που υπάγονται στο μικτό σύστημα, για τα οποία έχει προσδιορισθεί η προσωρινή τιμή αλλά δεν συντάχθηκε συμβόλαιο μέχρι 28.12.1996, παύουν να ισχύουν και πρέπει να αντικατασταθούν, γιατί η προσωρινή τιμή που έχει προσδιορισθεί περιλαμβάνει τόσο την αξία του οικοπέδου όσο και του κτίσματος που δεν ισχύει πλέον και πρέπει στη νέα δήλωση να τεθεί προσωρινή τιμή μόνο του οικοπέδου.

Απεναντίας οι δηλώσεις που αφορούν μόνο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, θεωρημένες από την αρμόδια ΔOY με προσωρινή αξία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συμβόλαια που θα συνταχθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία και αυτό για να μην υποχρεωθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν νέες δηλώσεις που θα πρέπει να διαβιβασθούν εκ νέου στις αρμόδιες ΔOY για προσωρινή αξία που θα είναι η ίδια με την προηγούμενη, αλλά σε διαφορετικό έντυπο, με συνέπεια η όλη διαδικασία να αποτελεί παρακώλυση των συναλλαγών και μόνο.

Ακόμη στις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φόρου δωρεάς - γονικής παροχής, στην παράγραφο 10 στην τρίτη σειρά στη φράση _συμπληρώνεται μόνο η στήλη ε_ να διορθωθεί το στοιχείο (ε) που τέθηκε από τυπογραφικό λάθος στοιχείο (ζ).

III. NEA ΔHΛΩΣH METABIBAΣHΣ --------------------------- Στη δεύτερη σελίδα της νέας δήλωσης ΦMA (θυρίδα Γ 41α) στην προτελευταία σειρά να μη συμπληρώνονται οι ενδείξεις _για αγροτεμάχιο χωρίς κτίσματα [1]_ και _για οικόπεδο χωρίς κτίσματα [3]_, που τέθηκαν από παραδρομή, επειδή για τα ακίνητα των κατηγοριών αυτών θα χρησιμοποιείται η παλαιά δήλωση.

........................................................................ ........................................................................ ........................................................................

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!