Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. : Αίτημα για την αναστολή της έναρξης εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, από 1/1/2016

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.) 
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666    
www.efeeth.gr,  e-mail:  efeethe@otenet.gr, efeeth@efeeth.gr      

ΠΡΟΣ  
ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
Κο Τρ. Αλεξιάδη
 

Θεσσαλονίκη 18/11/2015 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:   
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ        
κ. Ευκλ. Τσακαλώτο   
2) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ.Δ.Ε.        
Κο Ι. Μπάκα   
3) ΕΛΤΕ   
4) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΘΡΟΥ 39 Ν. 4308/14   
5) Π.Ο.Φ.Ε.Ε   
6) ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.   
7) O.E.E.-Π.Τ.Κ.Μ.   
8) Ε.Ε.Θ.   
9) Β.Ε.Θ. 
10) Ε.Β.Ε.Θ. 
11) Ο.Ε.Ε.Θ 
12) Ο.Β.Σ.Θ. 

Θέμα: «Αίτημα για την αναστολή της έναρξης εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, από 1/1/2016» 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Με το Ν. 4308/2014  προβλέπεται η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.) από το φορολογικό έτος 2015. Επίσης με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε  ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, και η εφαρμογή του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. 

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των άρθρων 16 έως 37 των Ε.Λ.Π. (σύνταξη χρηματοοικονομικών καταστάσεων και λοιπές διατάξεις) , δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν από 01/01/2016, για τη σύνταξη χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ετών 2014 (έτος σύγκρισης) και 2015,  διότι η έκδοση της Λογιστικής Οδηγίας από την ΕΛΤΕ έγινε με μεγάλη καθυστέρηση (εκδόθηκε στις 16/10/2015), και διότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί θα πρέπει να προετοιμασθούν κατάλληλα, έγκαιρα και έγκυρα, να μελετήσουν και να εκπαιδευθούν επαρκώς οι ίδιοι, το προσωπικό των γραφείων τους και το προσωπικό των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, να οργανώσουν με τα νέα δεδομένα τα γραφεία τους και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων που επιβλέπουν και οι εταιρίες λογισμικών προγραμμάτων να  προσαρμόσουν αυτά σύμφωνα με τις νέες διατάξεις των ΕΛΠ. 

Επίσης ο χρόνος είναι ελάχιστος για μία τέτοια θεμελιώδη και ριζική αλλαγή των λογιστικών προτύπων στη χώρα μας και μετά από 35 χρόνια εφαρμογής του ΕΓΛΣ.  

Οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλες και οι ευθύνες που επωμίζονται οι λογιστές –φοροτεχνικοί είναι τεράστιες και δυσανάλογες του έργου που καλούνται να εκπληρώνουν από εδώ και πέρα, χωρίς ιδιαίτερη πείρα, εκπαίδευση και σε βάθος μελέτη. 

Τέλος το κόστος λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών κυρίως για τις μικρές και πολύ μικρές οντότητες θα είναι δυσβάστακτο και δεν θα το αντέξουν οι περισσότερες, σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας, το δε κόστος θα πέσει τελικά στις «πλάτες» των περισσότερων λογιστικών-φοροτεχνικών γραφείων, κάτι που είναι αδύνατον να το σηκώσουν, με αποτέλεσμα τη πλημμελή εφαρμογή των ΕΛΠ, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Παρακαλούμε λοιπόν για τους ανωτέρω λόγους, να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων 16 έως 37 του Ν.4308/2014 για ένα έτος  ή εναλλακτικά να εφαρμοσθούν για το 2016 υποχρεωτικά μόνο για τις μεσαίες και μεγάλες οντότητες και προαιρετικά  για τις πολύ μικρές και μικρές οντότητες. 

Με τιμή 

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             
ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!