Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1009/8-1-1997 Κοινοποίηση απόφασης σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται από τους δικαιούχους για την εξόφληση τίτλων πληρωμής του Δημοσίου

YΠOIK 1002156/73/0016/ΠOΛ. 1009/8.1.1997 κοινοποίηση απόφασης

Σας κοινοποιούμε την αριθ. 1129800/10885/0016/2-12-1996, απόφαση του Υπουργού των Oικονομικών αναφορικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται από τους δικαιούχους για την εξόφληση τίτλων πληρωμής του Δημοσίου, η οποία δημοσιεύτηκε στο αριθ. 1127/B`/16-12- 1996 Φ.E.K. και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Αριθ. Πρωτ. 1129800/10885/0016/2.12.1996 ----------------------------------------

Δικαιολογητικά εξόφλησης τίτλων πληρωμής ----------------------------------------

AΠOΦAΣH

O YΠOYPΓOΣ OIKONOMIKΩN

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 28 και της παρ. 1 άρθρ. 29 του N. 2362/27-11-1995 (ΦEK 247/A`/95) _περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις_.

2. Τις διατάξεις των άρθρων 132 και 134 του Π.Δ. 16/89 _κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Oικονομικών Υπηρεσιών (Δ.O.Y.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών_.

3. Τις αποφάσεις μας με αριθ. 194903/69 και 2032601/5130/Δ-0016/15-5-91 _περί εξοφλήσεως τίτλων πληρωμής από δικαιούχους που δεν μπορούν να υπογράψουν_.

4. Τις εγκυκλίους μας με αριθ. 6858/224/24-1-1986 _Δικαιολογητικά εξόφλησης τίτλων πληρωμής_, 1076631/6117/0016/30-6-94 _Εξόφληση τίτλων πληρωμής σε δικαιούχους μονίμους κατοίκους εξωτερικού_ και 1135449/9182/0016/1-11-93 _εξόφληση τίτλων πληρωμής από κληρονόμους αποβιούντων δικαιούχων_.

5. Την απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Oικονομικών με αριθ. 1107147/1239/006A/4- 10-96, με την οποία αναθέτονται αρμοδιότητες του Υπουργού Oικονομικών στους Υφυπουργούς Oικονομικών.

Αποφασίζουμε

καθορίζουμε ως δικαιολογητικά νομιμοποίησης των δικαιούχων για την εξόφληση τίτλων πληρωμής κατά περίπτωση τα εξής:

1.- ANΩNYMEΣ ETAIPEIEΣ

Απόσπασμα πρακτικών συνεδριάσεως του διοικητικού συμβουλίου της A.E., από το οποίο προκύπτουν ποια πρόσωπα εκπροσωπούν την εταιρεία και δεσμεύουν αυτή με την υπογραφή τους. Τα πρακτικά πρέπει να είναι υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο ή το διευθύνοντα σύμβουλο της A.E.

2.- O.E., E.E., E.Π.E., AΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ (A.K. 741 και επομ.)

α) Το τελευταίο καταστατικό τους.

β) Βεβαίωση του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου ότι δεν έχει στο μεταξύ επέλθει μεταβολή στα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρεία.

Σε αντίθετη περίπτωση στη βεβαίωση αυτή αναφέρονται οι αριθμοί των πράξεων των μεταβολών, οι οποίες πρέπει να προσκομίζονται όλες θεωρημένες από το Πρωτοδικείο.

Για την εξόφληση τίτλου πληρωμής υπέρ O.E., E.E., E.Π.E. κ.λπ. δεν απαιτείται νέα θεώρηση από το Πρωτοδικείο, του καταστατικού και των τυχόν τροποποιήσεών του, που φέρουν παλαιότερη βεβαίωση από αυτό (Πρωτοδικείο), εφόσον προσκομίζεται βεβαίωση του Πρωτοδικείου, ότι δεν επήλθε άλλη μεταβολή.

κατ` εξαίρεση των παραπάνω επιτρέπεται για πληρωμές μέχρι 200.000 δρχ. για κάθε τίτλο πληρωμής, η εξόφληση να γίνεται αντί της προσκόμισης βεβαίωσης του Πρωτοδικείου, με απλή υπεύθυνη δήλωση. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν γίνει τροποποιήσεις του καταστατικού σε ό,τι αφορούν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρεία. Στην υπεύθυνη δήλωση (N. 1599/86) δηλώνεται ότι το προσκομιζόμενο καταστατικό είναι το τελευταίο, ότι δεν υπάρχουν τροποποιήσεις που αλλάζουν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρεία και ότι ο προσκομίζων είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

H θεώρηση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο μπορεί να φέρει και παλαιότερη ημερομηνία.

3.- NAYTIKEΣ ETAIPEIEΣ

α. Απόσπασμα πρακτικού συνεδριάσεως του διοικητικού συμβουλίου κατά την οποία ορίστηκαν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν και δεσμεύουν με την υπογραφή τους την εταιρεία ή σχετική βεβαίωση της Υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών_.

β. Αντίγραφο της εταιρικής συμβάσεως στο σώμα του οποίου βεβαιώνεται η μη λύση της εταιρείας.

4.- EKΠOΛITIΣTIKOI, MOPΦΩTIKOI, AΘΛHTIKOI, ΠATPIΩTIKOI ΣYΛΛOΓOI KAI ΣΩMATEIA

α. Το καταστατικό με βεβαίωση του Γραμματέα του Πρωτοδικείου ότι έχει εγγραφεί (καταχωρηθεί) στο βιβλίο Σωματείων.

β. Απόσπασμα πρακτικών συνεδριάσεως του Δ.Σ. του Συλλόγου, στο οποίο αναφέρονται τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν με την υπογραφή τους το Σύλλογο, εφόσον παρέχεται από το καταστατικό η δυνατότητα αυτή.

γ. Γραμμάτιο είσπραξης ανάλογα με τις καταστατικές διατάξεις, νόμιμα θεωρημένο, όπου αυτό επιβάλλεται.

5.- ΓEΩPΓIKOI - AΓPOTIKOI K.ΛΠ. ΣYNETAIPIΣMOI ή ENΩΣEIΣ AΓPOTIKΩN ΣYNETAIPIΣMΩN

α. Το καταστατικό με βεβαίωση για τυχόν τελευταία τροποποίηση και καταχώρησης αυτού στο ειδικό Μητρώο, θεωρημένο από το Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο κατά περίπτωση.

β. Απόσπασμα πρακτικού συνεδριάσεως του Δ.Σ. από το οποίο προκύπτει ποια μέλη δεσμεύουν με την υπογραφή τους το συνεταιρισμό ή την λνωση.

γ. Βεβαίωση του Γραμματέα Πρωτοδικών, ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση κήρυξης του Συναιτερισμού ή της λνωσης σε πτώχευση.

6.- NOMIKA ΠPOΣΩΠA ΔHMOΣIOY ΔIKAIOY - ΔHMOΣIEΣ YΠHPEΣIEΣ - EIΔIKA TAMEIA

α. H απόφαση με την οποία ορίζεται ο Προϊστάμενος του N.Π.Δ.Δ. ή της Yπηρεσίας.

β. Εξουσιοδότηση σε υπάλληλο του N.Π.Δ.Δ. ή της Υπηρεσίας, του Προϊσταμένου αυτής, όταν δεν προσέρχεται ο ίδιος.

γ. Γραμμάτιο είσπραξης του αντίστοιχου ποσού, από διπλότυπο βιβλίο το οποίο είναι σφραγισμένο, θεωρημένο και αριθμημένο από την Αρχή που εποπτεύει τα N.Π.Δ.Δ., τα ειδικά Ταμεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και από Δημόσιες Yπηρεσίες, όταν αυτό προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

7.- KOINOΠPAΞIEΣ - KOINΩNIEΣ

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν καταθέσει στη Δ.O.Y. θεωρημένο από το αρμόδιο τμήμα αυτής, όπου φαίνονται τα μέλη και οι εκπρόσωποι.

Αν δεν δηλώνεται εκπρόσωπος προσέρχονται όλα τα μέλη για την εξόφληση του τίτλου ή εξουσιοδοτούν - πληρεξουσιοδοτούν, ανάλογα με το ύψος του ποσού, προσωπικά ο καθένας τρίτον ή τρίτους.

8.- ETAIPEIEΣ ΣE KATAΣTAΣH ΛYΣHΣ

Το διαλυτικό όπου φαίνεται ο εκκαθαριστής, θεωρημένο από το Πρωτοδικείο ή την αρμόδια Νομαρχία κατά περίπτωση, ο οποίος και νομιμοποιείται να εισπράξει.

Αν δεν ορίζεται εκκαθαριστής στο διαλυτικό, απαιτείται το καταστατικό και οι τυχόν τροποποιήσεις θεωρημένα κατά τα γνωστά, προκειμένου να αναζητηθεί αν έχει προβλεφθεί εκκαθαριστής σε περίπτωση λύσης της εταιρείας.

Αν δεν ορίζεται ούτε σ` αυτά, ο τίτλος εξοφλείται σε όλους τους εταίρους (ή εξουσιοδοτούν - πληρεξουσιοδοτούν τρίτους ανάλογα με το ύψος του ποσού), οι οποίοι υπογράφουν στο σώμα του τίτλου. Αν κάποιος από τους εταίρους διαφωνεί προσφεύγει ο ίδιος ή όποιος έχει έννομο συμφέρον στο δικαστήριο, το οποίο ορίζει με απόφασή του εκκαθαριστή.

9.- ΦYΣIKA ΠPOΣΩΠA

Απαιτείται η επίδειξη του δελτίου της ταυτότητάς τους ή του διαβατηρίου τους αν πρόκειται για Ελληνες της αλλοδαπής ή του διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς ή άλλου εγγράφου βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός τους στη χώρα ή της άδειας παραμονής τους στην Ελλάδα.

O αριθμός της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, η υπηρεσία έκδοσής τους, και η ημερομηνία, πρέπει να αναγράφονται στο σώμα του τίτλου πληρωμής και να υπογράφεται από τον δικαιούχο η πράξη εξοφλήσεως (ο λαβών) καθώς και το όνομά του ολογράφως.

10.- ΓENIKA ΠEPI ΔIKAIOΛOΓHTIKΩN

α. Είναι δυνατή η εξόφληση τίτλου πληρωμής με μεταφορά του εντελλόμενου χρηματικού ποσού σε λογαριασμό του δικαιούχου, που τηρείται σε οποιαδήποτε Τράπεζα, που συμμετέχει στο συμψηφιστικό γραφείο της Τράπεζας Ελλάδος, χωρίς τη προσκόμιση των προαναφερομένων δικαιολογητικών με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου. Στις περιπτώσεις αυτές ως δικαιούχος στην εντολή αναφέρεται ο δικαιούχος του τίτλου και σε καμία περίπτωση τυχόν αντιπρόσωποί του.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατασχέσεων, εκχωρίσεων κ.λπ.

Διευκρινίζουμε ότι η προσκόμιση A.Φ.E. και η ενημερότητα I.K.A. δεν αποτελούν δικαιολογητικά νομιμοποίησης των δικαιούχων, αλλά υποχρέωσή τους που πηγάζει από άλλες διατάξεις.

β. Ολα τα δικαιολογητικά μπορούν να προσκομίζονται στις Δ.O.Y. μόνο μία φορά το χρόνο κατά την πρώτη πληρωμή. Στις υπόλοιπες πληρωμές του ιδίου έτους και για τους ίδιους δικαιούχους θα γίνεται μνεία ότι _τα δικαιολογητικά έχουν επισυναφθεί στον αριθ. __ τίτλο, που στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τα λογιστικά στοιχεία του μηνός __ (ο προϊστάμενος του τμήματος κρατά επικυρωμένα από τον προϊστάμενο της Δ.O.Y., αντίγραφα των δικαιολογητικών αυτών σε σχετικό φάκελλο).

γ. ξλα τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση υποβάλλονται στις Δ.O.Y. για την εξόφληση τίτλων πληρωμής, πρέπει να έχουν εκδοθεί ή όπως ορίζεται θεωρηθεί, μέσα στο έτος που γίνεται και η πληρωμή του τίτλου. Διευκρινίζεται ότι αν εξοφλείται τίτλος πληρωμής τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο και τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά φέρουν ημερομηνία έκδοσης ή θεώρησης, τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, θα γίνονται δεκτά.

H ρύθμιση αυτή δεν αφορά το πληρεξούσιο το οποίο εκ του νόμου, ισχύει μέχρι την ανάκλησή του.

δ. Ολα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα από την αρχή που τα εξέδωσε ή φυλάσσει το πρωτότυπο. Αντίγραφα επικυρωμένα από τρίτες υπηρεσίες ή δικηγόρους δε γίνονται δεκτά.

Τα ξενόγλωσσα έγγραφα πρέπει να προσκομίζονται μεταφρασμένα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή της Νομαρχίας. Μεταφράσεις από τρίτες Υπηρεσίες ή δικηγόρους δεν γίνονται δεκτές.

ε. H εξόφληση των τίτλων πληρωμής ολοκληρώνεται με την παράδοση των χρημάτων ή της επιταγής, με ταυτόχρονη υπογραφή του δικαιούχου της πράξης εξοφλήσεως, όπου, αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του είτε είναι φυσικό πρόσωπο, είτε εκπρόσωπος εταιρείας κ.λπ.

11.- EΞOΦΛHΣH TITΛOY ΣE ANTIΠPOΣΩΠO TOY ΔIKAIOYXOY

H πληρωμή σε αντιπρόσωπο του δικαιούχου, γίνεται με εξουσιοδότηση ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Με απλή εξουσιοδότηση, όπου στο σώμα της θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε υπηρεσία, N.Π.Δ.Δ., Αστυνομική, Δημοτική ή κοινοτική Αρχή, εξοφλούνται οι τίτλοι πληρωμής το ποσό των οποίων για κάθε ένα ανέρχεται στις 300.000 δρχ., όπως ορίζεται στο άρθρο 132 του Π.Δ. 16/89 και το Π.Δ. 415/91. κνω του ποσού αυτού απαιτείται η προσκόμιση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου, το οποίο εκδίδεται από συμβολαιογράφους του εσωτερικού και εξωτερικού, Πρεσβείες, Προξενεία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις από τον καπετάνιο πλοίου. Αν το πληρεξούσιο είναι ξενόγλωσσο μαζί με το θεωρημένο αντίγραφο πρέπει να προσκομίζεται επίσημη μετάφρασή του από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας.

Το αντίγραφο πληρεξουσίου δεν μπορεί να θεωρηθεί από καμιά άλλη αρχή πλην αυτού που το εξέδωσε.

Το πληρεξούσιο ισχύει εκ του νόμου μέχρι ανακλήσεώς του και ως εκ τούτου η ημερομηνία θεώρησής του μπορεί να είναι και παλαιά. Για το λόγο αυτό οι Δ.O.Y. πρέπει να τηρούν σχετικό βιβλίο ανακλημένων πληρεξουσίων.

Αντίθετα η εξουσιοδότηση πρέπει να εκδοθεί μέσα στο έτος που εξοφλείται ο τίτλος, με την ευχέρεια που παρέχεται για τα λοιπά δικαιολογητικά που εκδίδονται Νοέμβριο - Δεκέμβριο, του προηγούμενου έτους.

H εξουσιοδότηση εκδίδεται για μια αιτία και δεν γίνονται δεκτά θεωρημένα αντίγραφά της.

Για τα ξενόγλωσσα πληρεξούσια ισχύουν τα αναφερόμενα στο εδαφ. δ` της προηγούμενης παραγράφου.

H πληρεξουσιοδότητα δεν μεταβιβάζεται σε άλλον από τον πληρεξουσιοδοτούμενο αν δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα ο εντολέας (μετεπληρεξουσιοδότητα).

12.- ΔIKAIOYXOI ΠOY ΔEN MΠOPOYN NA YΠOΓPAΨOYN

Προκειμένου να εξοφληθούν τίτλοι πληρωμής σε δικαιούχους που δεν μπορούν να υπογράψουν, μέχρι του ποσού των 300.000 δραχμών, απαιτείται η συνυπογραφή της πράξης εξοφλήσεως από δύο μάρτυρες, καθώς και η αναγραφή των στοιχείων της ταυτότητάς τους, στο σώμα του τίτλου. κνω των 300.000 δραχμών απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Εξαιρούνται του ποσού αυτού και μπορεί η εξόφληση να γίνεται με δύο μάρτυρες, μέχρι του ορίου των αποδοχών ενός μηνός για τους υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι πάσης φύσεως αμοιβές από μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη, επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου των 300.000 δρχ. και μέχρι του συνόλου των αποδοχών τριών μηνών, για τις χορηγήσεις δανείων από το M.T.Π.Y. και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, για κάθε δανειολήπτη.

13.- KATOIKOI EΞΩTEPIKOY

H εξόφληση γίνεται ελεύθερα στους ίδιους ή τους αντιπροσώπους τους, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Επίσης, με εντολή μεταφοράς του ποσού σε λογαριασμούς τους σε Τράπεζα του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού, αφού στην αίτηση του δικαιούχου δηλωθεί ο λογαριασμός και η Τράπεζα του Εσωτερικού ή Εξωτερικού καθώς και η μεσολαβούσα τράπεζα στην Ελλάδα, στη δεύτερη περίπτωση.

Αν ο δικαιούχος είναι Νομικό Πρόσωπο (εταιρεία κ.λπ.) ο τίτλος εξοφλείται υποχρεωτικά με εντολή μεταφοράς του ποσού σε λογαριασμό, που τηρείται σε τράπεζα του εσωτερικού ή του εξωτερικού και ενημερώνονται οι δικαιούχοι ή οι αντιπρόσωποί τους.

Tυχόν πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό ή άλλα στοιχεία που καταθέτονται στις Δ.O.Y. (ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών), επισυνάπτονται στην εντολή μεταφοράς.

Στην εντολή επίσης αναφέρεται η αιτία πληρωμής αναλυτικά (π.χ. επιστροφή φόρου εισοδήματος από αμοιβές συμβούλων, επιστροφή Φ.Π.A., επιστροφή φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μισθώματα ακινήτου κ.λπ.). Ακόμη ο A.Φ.M. του δικαιούχου.

14.- KΛHPONOMOI AΠOBIOYNTΩN ΔIKAIOYXΩN

Μέχρι του ποσού των 150.000 δραχμών, η εξόφληση γίνεται με την προσκόμιση _υπεύθυνης δήλωσης_ του άρθρου 8 του N. 1599/86. Σ` αυτή, δηλώνεται το ονοματεπώνυμο, ο τόπος και η χρονολογία αποβιώσεως του κληρονομουμένου και ότι ο δηλών είναι ο μοναδικός κληρονόμος του αποβιώσαντος δικαιούχου. Αν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι του ενός, σε ξεχωριστή δήλωση ο κάθε ένας αναφέρει και τους λοιπούς κληρονόμους.

H Δ.O.Y. που εξοφλεί τον τίτλο υποχρεούται να ενημερώνει τη Δ.O.Y. που φορολογούνται οι κληρονόμοι για τα ποσά που τους καταβάλλονται.

Από του ποσού των 150.000 δραχμών μέχρι 3.000.000, η εξόφληση γίνεται με την προσκόμιση του κατά το άρθρο 105 του N.Δ. 118/73 πιστοποιητικού του αρμόδιου Προϊσταμένου Δ.O.Y., στο οποίο βεβαιώνεται ότι κατατέθηκε η κατά το νόμο δήλωση φόρου κληρονομίας, με τα επισυναπτόμενα και μνημονευόμενα έγγραφα νομιμοποίησης του δηλούντος, ότι, περιλαμβάνεται στη δήλωση και η προς είσπραξη απαίτηση, καθώς και ότι καταβλήθηκε ο απαιτούμενος φόρος.

Από του ποσού των 3.000.001 και άνω, εκτός του ανωτέρω πιστοποιητικού, απαιτείται και η προσκόμιση κληρονομητηρίου.

Εάν υπάρχει τίτλος πληρωμής μέχρι 3.000.000 δραχμές και επιμεριζόμενο το ποσό στους κληρονόμους δίνει κατά κληρονόμο μέχρι 150.000 δραχμές τότε η εξόφληση γίνεται με τη διαδικασία της υπεύθυνης δήλωσης.

Τίτλος άνω των 3.000.000 δραχμών δεν επιμερίζεται, ανεξάρτητα του αριθμού των κληρονόμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιστροφής από φόρο εισοδήματος απεβίωσε και το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται ολόκληρο ή μέρος αυτού, από εισοδήματα της συζύγου του, η επιστροφή γίνεται σ` αυτήν, κατόπιν εγγράφου του αρμόδιου Προϊστάμενου Δ.O.Y., από το οποίο προκύπτει ότι πράγματι ολόκληρο ή μέρος του επιστρεφόμενου ποσού, προέρχεται από εισοδήματα της συζύγου. Δεν απαιτείται δηλαδή η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών νομιμοποίησής της ως κληρονόμου, γιατί το επιστρεφόμενο ποσό δεν αποτελεί κληρονομιαία περιουσία.

15.- ANHΛIKOI

H εξόφληση τίτλων πληρωμής σε ανήλικο δικαιούχο (όποιος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, όπως ισχύει μέχρι σήμερα), γίνεται σ` αυτούς που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του ανηλίκου.

Για την εξόφληση απαιτείται πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών από το Δήμο ή την κοινότητα και υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86, στην οποία οι γονείς του ανήλικου (ή ο ένας απ` τους δύο), δηλώνουν ότι ασκούν τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια του ανηλίκου και ότι αυτή δεν τους έχει αφαιρεθεί με δικαστική απόφαση.

Σε περιπτώσεις διαφωνιών των γονέων, διάστασης, διαζυγίου και λοιπές περιπτώσεις που περιγράφονται στα άρθρα 1510 έως 1541 του A.K., το δικαστήριο αποφασίζει για την ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε έναν από τους γονείς ή τρίτο πρόσωπο ή ορίζει επίτροπο, οπότε απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής απόφασης θεωρημένη από το δικαστήριο.

16.- EΛEYΘEPOI EΠAΓΓEΛMATIEΣ

Ισχύουν όσα για τα φυσικά πρόσωπα και επιπλέον προσκομίζουν δελτίο παροχής υπηρεσιών νόμιμα θεωρημένο.

Στις περιπτώσεις εξόφλησης X.E.Π., το δελτίο παροχής υπηρεσιών κατατίθεται στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Y.Δ.E.), οι οποίες πιστοποιούν την υποβολή του δελτίου πάνω στο σώμα του τίτλου με την ένδειξη _κατατέθηκε δελτίο παροχής υπηρεσιών_ ή _να πληρωθεί χωρίς δελτίο παροχής υπηρεσιών_. Αν στο X.E.Π. δεν αναγράφεται μια από τις ενδείξεις αυτές, το δελτίο παροχής υπηρεσιών υποβάλλεται από τον υπόχρεο στη Δ.O.Y. κατά την εξόφληση. Το παραπάνω δελτίο προσκομίζεται και στην περίπτωση εξόφλησης με εντολή μεταφοράς.

Οταν ο ελεύθερος επαγγελματίας συνταξιοδοτηθεί, προσληφθεί στο Δημόσιο ή για οποιοδήποτε λόγο κάνει παύση δραστηριοτήτων, προσκομίζει σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού του φορέα, υπηρεσίας κ.λπ. καθώς και αντίγραφο της βεβαίωσης παύσης δραστηριοτήτων που του χορηγεί η αρμόδια Δ.O.Y.

17.- EΞOΦΛHΣH TITΛΩN ΠΛHPΩMHΣ ME XPHMATIKA ΓPAMMATIA

Oι Δ.O.Y. μπορούν μετά από αίτηση του δικαιούχου να εξοφλούν τίτλους πληρωμής με την έκδοση χρηματικών γραμματίων προς άλλη Δ.O.Y., στην οποία λειτουργεί τμήμα εξόδων.

H αποστέλλουσα Δ.O.Y. εφόσον κατατεθούν σ` αυτή τα δικαιολογητικά νομιμοποίησης τα επισυνάπτει στο γραμμάτιο μετρητοίς που στέλνει στην άλλη Δ.O.Y., η οποία φέρει και την ευθύνη συγκέντρωσης όλων των δικαιολογητικών νομιμοποίησης του δικαιούχου.

Στο γραμμάτιο αναγράφεται το όνομα ή η επωνυμία του δικαιούχου όπως αναφέρεται στον τίτλο πληρωμής.

18.- EIΔIKA ΘEMATA

Απαγορεύεται, στους προϊσταμένους εσόδων και εξόδων να προέρχονται οι ίδιοι στην είσπραξη του προϊόντος των προς εξόφληση τίτλων πληρωμής, προκειμένου να εξυπηρετήσουν φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Απαγορεύεται, μετά την εξόφληση τίτλου πληρωμής από το διαχειριστή της Δ.O.Y. ή τον πράκτορα της Τράπεζας της Ελλάδος, η διόρθωση ή αντικατάσταση παραστατικού στοιχείου της πληρωμής.

H εν λόγω απόφαση ουδεμία δαπάνη προκαλεί στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!