Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Διευκρινίσεις επί άρθρων του νέου νόμου 2459-1997

Διευκρινίσεις επί άρθρων του νέου νόμου 2459/1997

Κοινοποιούμε κατωτέρω τις αναφερόμενες στο θέμα διατάξεις του ν. 2459/97, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Αύ 17/18-2-1997) και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

I. Γενικά

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις :

α) στα πλαίσια του περιορισμού των φορολογικών απαλλαγών καταργούνται ορισμένες απαλλαγές από τα τέλη χαρτοσήμου και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων.

β) Αναπροσαρμόζονται τα πάγια τέλη χαρτοσήμου.

γ) Καθιερώνονται τέλη κυκλοφορίας και για τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και μοτοσυκλέττες.

δ) Γίνονται ορισμένες ειδικές ρυθμίσεις ως προς τον ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών και τα τέλη χαρτοσήμου.

II. Ειδικά

Για κάθε μία από τις κοινοποιούμενες διατάξεις διευκρινίζουμε τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Φορολογία χαρτοσήμου και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών

Αρθρο 4

Κατάργηση απαλλαγών από τέλη χαρτοσήμου

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργούνται, για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης ορισμένες απαλλαγές μόνο από τέλη χαρτοσήμου που είχαν θεσπιστεί κατά καιρούς υπέρ ορισμένων προσώπων ή για ορισμένες συμβάσεις, πράξεις και συναλλαγές. Οπως θα παρατηρήσετε ορισμένες από τις καταργούμενες απαλλαγές ή έχουν καταστεί συνενεργείς ή έχει περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής τους μετά την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και του φόρου τραπεζικών εργασιών ή έχουν γίνει διαφορετικές ρυθμίσεις με διατάξεις νεότερων νόμων. Η ρητή όμως κατάργηση των διατάξεων αυτών κρίθηκε αναγκαία για να εκκαθαριστεί το πεδίο των ισχυουσών απαλλαγών από τέλη χαρτοσήμου και να μη δημιουργούνται αμφισβητήσεις. Σημειώνεται ότι η κατάργηση των απαλλαγών αφορά τόσο τα αναλογικά, όσο και τα πάγια τέλη χαρτοσήμου. Διευκρινίζεται ότι, αν κάποια από τις καταργούμενες απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου προβλέπεται παράλληλα και από άλλη διάταξη νόμου γενική ή ειδική, η οποία δεν καταργείται με τις διατάξεις του κοινοποιούμενου άρθρου 4, θα εξακολουθεί να ισχύει. Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργούνται μόνο απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου και όχι και απαλλαγές από άλλους φόρους.

Ειδικότερα :

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 1 καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν. 2289/1952 που αφορά την απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου των αιτήσεων για συζήτηση και εξέταση αντιρρήσεων κατά φορολογικών πράξεων ή προστίμων στις φορολογίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ως άνω νόμου 2289/1952.

Η ανωτέρω απαλλαγή των αιτήσεων αυτών κατέστη συνενεργός μετά την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας (ν. 4125/1960), καθόσον δεν υποβάλλονται πλέον τέτοιες αιτήσεις, αλλά προβλέπονται διαφορετικά ένδικα μέσα (προσφυγές κ.λπ.), τα οποία εξακολουθούν να χαρτοσημαίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου εικοστού πρώτου του ανωτέρω ν. 4125/1960 όπως ισχύει.

2. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 2, καταργείται η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου που προβλεπόταν από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.δ. 3874/1958 για τις πράξεις σύστασης κοινοπρακτικών επιχειρήσεων από την Αγροτική Τράπεζα σε συνεργασία με παντός βαθμού γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ή με άλλους οργανισμούς ή οργανώσεις με παρεμφερείς σκοπούς.

Επίσης καταργείται η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου της πώλησης μέρους ή του όλου της μερίδας των κοινοπρακτούντων. Οι κατά τα ανωτέρω καταργούμενες απαλλαγές είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος χωρίς αντικείμενο μετά την επιβολή από 1-1-1987 του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (ν. 1676/1986 άρθρα 17-31).

3. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 3, καταργείται η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου, που προβλεπόταν από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.δ. 4014/1959, των εγγράφων σύστασης, των πράξεων αυξήσεως του κεφαλαίου, των πράξεων παράτασης, των μετοχών, των εισοδημάτων από κινητές αξίες των ανωνύμων εταιρειών βιομηχανικής ανάπτυξης, καθώς και των εταιρειών που συστήνονται τόσο μόνο από αυτές, όσο και αυτών που συστήνονται μαζί με άλλες εταιρείες για τον ίδιο σκοπό. Ορισμένες όμως από τις καταργούμενες αυτές απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου καλύπτονται από τις διατάξεις του α.ν. 148/1967 και άλλες έπαψαν να είναι αντικείμενο της φορολογίας χαρτοσήμου μετά την επιβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (ν. 1676/1986).

4. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 4, καταργείται η απαλλαγή που προβλεπόταν από τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4087/1960 (με το οποίο προστέθηκε παράγραφος 6 στο άρθρο 8 του ν.δ. 3874/1958) για τα έγγραφα σύστασης εταιρειών εξαγωγής νωπών γεωργικών προϊόντων από την Αγροτική Τράπεζα, γεωργικούς συνεταιρισμούς κ.λπ και για τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων και βιομηχανικών ή άλλων εγκαταστάσεων κατά τη σύσταση ή συγχώνευση κοινοπραξιών της Αγροτικής Τράπεζας κ.λπ. που συστάθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3874/1958. Επίσης καταργούνται οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυαν για τις συστάσεις ή συγχωνεύσεις οποιουδήποτε τύπου εταιρειών της ΑΤΕ, σε συνεργασία με γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

5. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 5, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 4171/1961, όπως αντιταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 1262/1982, για τις αλλοδαπές και ημεδαπές τεχνικές επιχειρήσεις των οποίων το αντικείμενο εργασιών ευρίσκεται εκτός Ελλάδος.

6. Με τις διατάξεις της περίπτωση 6, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.δ. 4237/1962, για τα έγγραφα που συντάσσονται εντός έξι μηνών για τη μετατροπή ομορρύθμων εταιρειών ή ετερορρύθμων εταιρειών σε ανώνυμες εταιρείες και των εγγράφων αύξησης του κεφαλαίου αυτών, εφόσον έγιναν με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις αυτές. Η διάταξη αυτή εκτός του ότι ήταν μεταβατική, μετά την εφαρμογή από 1-1-1987 του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων δεν έχει πεδίον εφαρμογής.

7. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 7, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν.δ. 4242/1962, της Ενωσης Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών.

8. Με τις διατάξεις της περίπτωση 8, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4467/1965 για το ίδρυμα του Μουσείου Ευρωπαϊκής και Ανατολικής Τέχνης.

9. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 9, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του α.ν. 118/1967 για τις πωλήσεις σιγαρέττων ημεδαπής προέλευσης από πρατηριούχους σε επιτηδευματίες και των πωλήσεων μονοπωλιακών ειδών από την εταιρεία Διαχείρισης ειδών Μονοπωλίου του Ελληνικού Δημοσίου (Ε.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.). Μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ η ανωτέρω απαλλαγή δεν είχε πεδίο εφαρμογή ως προς τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου.

10. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 10, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 5 του ν.δ. 43/1968, για την εισαγωγή δημητριακών, αναπαραγωγών ζώων, αυτοκινήτων ψυγείων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων από χοιροτροφικές επιχειρήσεις και με τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στις διατάξεις αυτές. Μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ η ανωτέρω απαλλαγή δεν είχε πεδίο εφαρμογής ως προς τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου.

11. Με τις διατάξεις της παρίπτωσης 11, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του α.ν. 465/1968 για τις μεταβιβάσεις ολοκλήρου ή ιδανικού μεριδίου πλοίων πρώτης κατηγορίας με Ελληνική σημαία. Η κατάργηση αυτή αφορά πάγια τέλη χαρτοσήμου, δεδομένου ότι οι μεταβιβάσεις πλοίων με ελληνική σημαία δεν υπάγονται σε αναλογικά τέλη χαρτοσήμου. Ετσι στις μεταβιβάσεις και στις μεταγραφές των πράξεων αυτών θα επιβάλλονται πλέον πάγια τέλη χαρτοσήμου.

12. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 12, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 του α.ν. 470/1968, η πράξη αύξησης εταιρικού κεφαλαίου εμπορικών εταιρειών, με κεφαλαιοποίηση κερδών μη αναληφθέντων και δανείων προς τις εταιρείες αυτές. Οι ανωτέρω πράξεις μετά την 1-1-1987 υπάγονται στη ρύθμιση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (ν. 1676/1986 άρθρα 17-31). Ειδικότερα η αύξηση κεφαλαίου των εμπορικών εταιρειών που γίνεται με κεφαλαιοποίηση κερδών μη αναληφθέντων απαλλάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1676/86 από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Επίσης απαλλάσσεται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4β του άρθρου 19 του ν. 1676/1986 η πράξη αύξησης κεφαλαίων εμπορικών εταιρειών που γίνεται με κεφαλαιοποίηση δανείων που υπήχθησαν στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις εύ και στύ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ιδίου ως άνω νόμου 1676/1986.

13. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 13, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του α.ν. 597/1968 για τις συμβάσεις δανείων της Κτηματικής Τράπεζας προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης. Η απαλλαγή αυτή από τέλη χαρτοσήμου μετά την εφαρμογή του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών είχε καταστεί ανενεργός.

14. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 14, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 274/1969 στις συμβάσεις και τα έσοδα των τραπεζών (τόκοι προμήθειες) από χρηματοδοτήσεις αυτών προς τις εταιρείες ΕΔΟΚ ΑΕ - ΕΤΕΡ ΑΕ για την κατασκευή από αυτές των έργων Αρδευτικών Ιωαννίνων, Αξιοποίησης πεδιάδας Αχελώου και Αρδευτικών Αλφειού. Η απαλλαγή αυτή από τέλη χαρτοσήμου μετά την εφαρμογή του ΕΦΤΕ είχε καταστεί ανενεργός.

15. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 15, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.δ. 306/1969, για το κεφάλαιο δανείων, τους τόκους και γενικά για όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τις χρηματοδοτήσεις που περιγράφονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου 1 του διατάγματος αυτού, δηλαδή τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν την ανάθεση εκτέλεσης έργων του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων με τον όρο της μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των έργων αυτών από τους εργολήπτες με κεφάλαια εξευρισκόμενα από τους αναδόχους διά δανεισμού σε ελεύθερη και μετατρέψιμο συνάλλαγμα από αλλοδαπές τράπεζες ή οικονομικούς οργανισμούς. Ορίζεται όμως με τις διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν θίγονται οι απαλλαγές που αφορούν πρόσωπα του άρθρου 304 του π.δ. 410/1995 και του άρθρου 38 του ν. 2218/1994. Επομένως εξακολουθούν να απαλλάσσονται τυχόν χρηματοδοτήσεις που γίνονται κατύ εφαρμογή του διατάγματος αυτού προς Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δημοτικά, κοινοτικά και νομαρχιακά πρόσωπα και ιδρύματα.

16. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 16, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από το άρθρο μόνο του ν.δ. 322/1969 των συμβάσεων δανείων ή πιστώσεων που χορηγούνται από τις Ανώνυμες Τραπεζικές Εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά ως Τράπεζες Επενδύσεων ή από την ΕΤΒΑ, την Εθνική Κτηματική Τράπεζα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε βιομηχανικές, μεταλλευτικές ή τουριστικές επιχειρήσεις.

17. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 17, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.δ. 509/1970 για την εκποίηση ολοκλήρου ή ιδανικού μεριδίου επιβατηγών πλοίων με Ελληνική σημαία, φορτηγών ψυγείων που εκτελούν πλόες εξωτερικού, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 1 του διατάγματος αυτού. Η κατάργηση αυτή αφορά πάγια τέλη χαρτοσήμου δεδομένου ότι οι μεταβιβάσεις πλοίων με ελληνική σημαία δεν υπάγονται στα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου. Ετσι, στις μεταβιβάσεις και στις μεταγραφές των πράξεων αυτών θα επιβάλλονται πλέον πάγια τέλη χαρτοσήμου.

18. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 18, καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.δ. 1003/1971 των μεταβιβάσεων, ακινήτων, και των αποζημιώσεων στα δάνεια κ.λπ που περιγράφονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.

19. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 19, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του άρθρου 7 και της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.δ. 116/1973 και αφορούν συμβάσεις, πράξεις και συναλλαγές των τραπεζών εξωτερικού εμπορίου.

20. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 20, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 75/1975 για την εισαγωγή αθλητικών και γυμναστικών ειδών, καθώς και των επάθλων ή βραβείων που χορηγούνται από αλλοδαπές αθλητικές αρχές. Επίσης με την ίδια ως άνω διάταξη καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 52 του ν. 75/75 για τις δωρεές προς αθλητικά σωματεία που έχουν συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

21. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 21, καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πέμπτου του ν. 96/1975 υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των θυγατρικών εταιρειών αυτής κατά το μέρος που ίσχυαν.

22. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 22, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 251/1976 υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ).

23. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 23, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του ν. 272/1976 υπέρ του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

24. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 24, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 289/1976 των συμβάσεων ενυποθήκων δανείων, που χορηγούνται από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος, η εξόφληση των δόσεων και των εξ αυτών απορρεόντων τόκων, εφόσον τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν μέχρι 31-12-1977 και χρησιμοποιήθηκαν αποδεδειγμένα είτε για την ανέγερση οικοδομών, επί ακινήτων κειμένων στην περιοχή Εύ (παραμεθόριες περιοχές) απύ ευθείας από τους ιδιοκτήτες αυτών ή από τρίτους με το σύστημα της αντιπαροχής, είτε για την αγορά διαμερισμάτων στις περιχές αυτές για στέγαση. Μετά τον ΕΦΤΕ η διάταξη είχε καταστεί ανενεργός.

25. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 25, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 349/1976, των αιτήσεων υποψηφιοτήτων, που υποβάλλονται στον ειρηνοδίκη Τήνου, για την εκλογή των αιρετών μελών του ΔΣ του ΝΠΔΔ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Οι αιτήσεις όμως αυτές και μετά την κατάργηση της ανωτέρω απαλλακτικής διάταξης εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του ν. 1882/1990.

26. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 26, καταργείται η ατέλεια, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου δεύτερου του ν. 352/1976, για τα έγγραφα που αφορούν δίκες των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).

27. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 27, καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 423/1976 για τα Ολυμπιακά, Εθνικά, Δημοτικά και Κοινοτικά Γυμναστήρια. Με την ανωτέρω καταργούμενη απαλλαγή τα Γυμναστήρα είχαν τις απαλλαγές που προβλέπονταν για τα Κοινωφελή Ιδρύματα. Τυχόν άλλες απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου των Γυμναστηρίων αυτών ως ΝΠΔΔ ή ως Δημοσίων Υπηρεσιών εξακολουθούν να ισχύουν.

28. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 28, καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τα άρθρα 29 και 42 του ν. 468/1976 και αφορούν συμβάσεις, δάνεια και συναλλαγές για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η ανωτέρω κατάργηση δεν έχει πρακτική σημασία δεδομένου ότι όλες οι διατάξεις του ν. 468/1976 καταργήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 21 παραγρ. 2 του ν. 2289/1995 και οι απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου επαναλήφθηκαν στο νόμο αυτό. Εξακολουθούν βεβαίως να ισχύουν όσες απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου του ν. 2289/1995 δεν καταργούνται με το κοινοποιούμενο άρθρο 4 (κατωτέρω περίπτωση 93).

29. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 29, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 58 του ν. 542/1977 για τις συμβάσεις εκχώρησης από ημεδαπές εταιρείες ή οργανισμούς προς αλλοδαπούς οίκους του δικαιώματος χρήσης (IRU) συστημάτων τηλεπικοινωνιών διύ υποβρυχίων καλωδίων. Με τις ίδιες διατάξεις καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του ίδιου άρθρου 58 για τα καταστατικά των παντός είδους γεωργικών συνεταιρισμών καθώς και οι παρεπόμενες συμβάσεις, η πράξη αύξησης κεφαλαίου, οι εισφορές, η διανομή κερδών ή η μεταφορά αυτών στα αποθεματικά. Επίσης καταργείται και η απαλλαγή που προβλεπόταν για τέλη χαρτοσήμου κερδών των γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων και καταλαμβάνει κέρδη για τα οποία η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε με την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού (δηλδή μετά την 1-4-1997). Ετσι κέρδη χρήσεων των οποίων κλείνει η διαχείριση μέχρι και 31-3-1997 δεν υπάγονται σε τέλη χαρτοσήμου. Αντίθετα οι καταργούμενες απαλλαγές των καταστατικών δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι ίδιες απαλλαγές ισχύουν με τις νεότερες διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 2169/1993 και πολλές από τις πράξεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο του άρθρου 58 είναι αντικείμενο του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (ν. 1676/1986 άρθρα 17-31).

30. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 30, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του ν. 641/1977 για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά, καθώς και τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα στα οποία εγκαθίστανται και λειτουργούν Εκπαιδευτικά Παραρτήματα.

31. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 31, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 645/1977 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον ΕΟΤ προς το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ) καθώς και η εισαγωγή υλικών που προορίζονται για την οργάνωση και λειτουργία του κέντρου αυτού.

32. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 32, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 76 και 142 του ν. 670/1977 για τα αντίγραφα εγγράφων που κατέχονται από ιδιώτες και κατατίθενται στον ανακριτή από αυτούς λόγω του ότι αφορούν πειθαρχική δίκη συμβολαιογράφου καθώς και των πράξεων και αντιγράφων αυτών που συντάσσονται από Στρατιωτικούς Συμβολαιογράφους.

33. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 33, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 687/1977 υπέρ της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη UNISEF.

34. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 34, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπει από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του ν. 735/1977 για τα τέλη μεταγραφής ακινήτων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ.

35. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 35, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 736/1977 υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

36. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 36, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 3 της από 28-7-1978 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 859/1979, για τη διαδικασία επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς, που ανακύπτει από τις μισθώσεις αστικών ακινήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης.

37. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 37, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του εδαφίου δύ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 973/1979, το οποίο προστέθηκε με την παραγρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 1947/1991, στις μεταβιβάσεις στους κατόχους κληρουμένων λαχνών ακινήτων του Δημοσίου, που προορίζονται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ή από άλλους φορείς διαχείρισής τους για την εξυπηρέτηση του Στεγαστικού Κρατικού Λαχείου.

38. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 38, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 973/1979 υπέρ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

39. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 39, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 1041/1980 για τις αποδοχές των εργατοϋπαλλήλων που εργάζονται σε τεχνικές εταιρείες στο εξωτερικό.

40. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 40, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 1076/1980 για τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ν.δ. 2592/1953.

41. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 41, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981, για τα τιμολόγια και τα χρεωστικά έγγραφα που εκδίδονται ή λαμβάνονται από τα γραφεία Γενικού Τουρισμού. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω απαλλαγή μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ δεν είχε πεδίο εφαρμογής για την επιβολή αναλογικών τελών χαρτοσήμου.

42. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 42, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 1194/1981, για τις συμβάσεις μεταβίβασης, τα τιμολόγια κ.λπ. πράξεις της ΑΕ, που συστήθηκε μεταξύ της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, συνεταιριστικών οργανώσεων γαλακτοπαραγωγών και ομάδων γαλακτοπαραγωγών.

43. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 43, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 1362/1983 για τα τιμολόγια ή άλλα έγγραφα που εκδίδονται για τις πωλήσεις καπνοβιομηχανικών προϊόντων ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από πρατηριούχους σε επιτηδευματίες λιανοπωλητές. Η απαλλαγή μετά το ΦΠΑ δεν έχει εφαρμογή ως προς τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου.

44. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 44, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 1416/1984 για τα έσοδα των προσώπων του άρθρου 304 του π.δ. 410/1995, εκτός από τα έσοδα των δήμων, κοινοτήτων των συνδέσμων και ενώσεων αυτών, δηλαδή καταργείται η απαλλαγή για τα έσοδα των λοιπών προσώπων (δημοτικών καικοινοτικών ιδρυμάτων και νομικών προσώπων, και τα έσοδα των αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων). Σύμφωνα όμως με τη διάταξη του προτελευταίου εδαφίου του κοινοποιούμενου άρθρου 4 από την κατά τα ανωτέρω κατάργηση εξαιρούνται τα έσοδα και των προσώπων αυτών που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές και εισφορές.

45. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 45, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 9 του άρθρου 20 του ν. 1473/1984, υπέρ των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

46. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 46, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1545/1985, υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται ότι απαλλαγή που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 14 του ιδίου ως άνω ν. 1545/1985 (παροχές κ.τλ) εξακολουθεί να ισχύει.

47. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 47, καταργείται η απλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 19 του ν. 1563/1985 για τις συμβάσεις και τα σε εκτέλεση αυτών τιμολόγια και αποδείξεις ή άλλα έγγραφα προμηθειών λιπασμάτων, σπόρων, μηχανημάτων, ζώων και άλλων γεωργικών εφοδίων, που ενεργούνται από το Δημόσιο και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) με σκοπό τη διανομή αυτών σε αγρότες. Επίσης καταργείται η απαλλαγή των εγγράφων διανομής στα ανωτέρω πρόσωπα και των αποδείξεων πληρωμής του τιμήματος αυτών, έστω και αν οι πιο πάνω συμβάσεις ενεργούνται από αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Τέλος, με την ίδια ως άνω περίπτωση καταργείται η απαλλαγή των τιμολογίων, αποδείξεων ή άλλων εγγράφων που εκδίδονται για αμοιβές που καταβάλλονται σε τρίτους από το Δημόσιο για τη μεταφορά μαθητών. Οι ανωτέρω απαλλαγές μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ δεν είχαν εφαρμογή ως προς τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου, καθόσον οι περισσότερες από τις συναλλαγές υπάγονται στο καθεστώς του φόρου αυτού.

48. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 48, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 40 του ν. 1566/1985 για τις σχολικές εφορείες.

Σημειώνεται ότι οι σχολικές εφορίες έχουν καταργηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 5 παραγρ. 1 του ν. 1894/1990 και της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2009/1992.

49. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 49, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 3 και 5 του άρθρου 12 του ν. 1610/1986 για το Κοινωφελές Ιδρυμα Προϊστορικής και Κλασσικής Τέχνης, τα έσοδά του και στις συμβολαιογραφικές πράξεις που καταρτίζονται από το ίδρυμα αυτό.

50. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 50, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 υπέρ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

51. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 51, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1731/1987 για το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με τη μορφή μετοχών και το οποίο προέρχεται από τη διανομή κερδών Α.Ε.

52. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 52, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 6 και 12 του ν. 1746/1988 για τις προσφυγές των επιμελητηρίων στο Πρωτοδικείο και των εγγράφων αυτών που απευθύνονται σε δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές αρχές, δημόσιους οργανισμούς κ.λπ.

53. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 53, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 1790/1988 υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

54. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 54, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1790/1988 για τα ασφαλιστήρια που συνάπτει ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, τα ασφάλιστρα και τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις που εισπράττει ο ανωτέρω Οργανισμός. Επίσης καταργείται η απαλλαγή των εισφορών και των κάθε είδους παροχών τρίτων προς τον προαναφερθέντα οργανισμό.

55. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 55, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 1845/1989, υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ).

56. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 56, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 του ν. 1862/1989, υπέρ του Οργανισμού Υποψηφιότητας Ολυμπιακών Αγώνων.

57. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 57, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 33 του ν. 1882/1990 υπέρ του κοινωφελούς ιδρύματος "Κων/νος Γ. Καραμανλής".

58. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 58, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 33 του ν. 1862/1990 υπέρ του κοινωφελούς ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου.

59. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 59, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 1882/1990, για την ατελή καταχώρηση στα υποθηκοφυλακεία της δήλωσης περιγραφής ακινήτων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 παραγρ. 2 του ν.δ. 3562/1956.

60. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 60, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 103 του ν. 1892/1990 για τις μεταβιβάσεις κυριότητας ακινήτων χωρίς αντάλλαγμα (δωρεές) σε ΠΑΕ, αθλητικά σωματεία ή ανώνυμες εταιρείες που έχουν επιδίωξη την επίτευξη αθλητικών σκοπών.

61. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 61, καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 για τις αποφάσεις μεταγραφής ακινήτων, για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων των καταργουμένων ακινήτων, των καταργουμένων σχολικών εφορειών στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

62. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 62, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 51 του ν. 1947/1991 υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Παροχής και Αποκατάστασης Αποδήμων Παλλινοστούντων Ομογενών Ελλήνων.

63. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 63, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ν. 1967/1991 υπέρ του Ιδρύματος Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας.

64. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 64, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2008/1992 υπέρ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

65. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 65, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2008/1992 υπέρ του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη.

66. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 66, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2009/1992 υπέρ του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

67. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 67, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2012/1992 υπέρ του Ωνασείου Καρδιοχειρουγικού Κέντρου.

68. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 68, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του ν. 2026/1992 υπέρ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

69. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 69, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 2042/1992 των δανείων που χορηγούνται από το ΝΑΤ προς τα Ταμεία Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΕΝ).

70. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 70, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 5 και 9 του ν. 2052/1992 για την εγγραφή υποθήκης, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 5/1996 η οποία ασφαλίζει την καταβολή σε δόσεις της εισφοράς σε γη ή σε χρήμα υπέρ των δήμων και κοινοτήτων και για τις συμβάσεις μεταβίβασης οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών ή παραχώρησης των πιο πάνω δικαιωμάτων επύ αυτών στον ανάδοχο και γενικά όλες οι συμβάσεις που σχετίζονται με αυτές.

71. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 71, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 2065/1992 υπέρ του κοινωφελούς Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

72. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 72, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 2065/1992 υπέρ του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας".

73. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 73, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 49 του ν. 2082/1992, με την οποία κυρώθηκε το άρθρο 14 της πράξης σύστασης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, υπέρ του Ιδρύματος αυτού.

74. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 74, καταργείται η απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2093/1992, των συμβάσεων δανείων ή πιστώσεων που χορηγούνται από πιστωτικά ιδρύματα πλην Τραπεζών σε Α.Ε. που αναλαμβάνουν από το Δημόσιο την κατασκευή αεροδρομίων. Επισημαίνεται ότι στην κατάργηση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι Α.Ε. που αναλαμβάνουν την κατασκευή του Αεροδρομίου των Σπάτων, καθόσον η απαλλαγή αυτή έχει περιληφθεί στη σχετική σύμβαση η οποία κυρώθηκε με το ν. 2338/1995.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω δάνεια ή πιστώσεις εφόσον χορηγούνται από τράπεζες ή υποκαταστήματα τραπεζών στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών.

75. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 75, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2120/1993 υπέρ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.

76. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 76, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2120/1993 υπέρ του Ιδρύματος Εγνατίας Ηπείρου.

77. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 77, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2120/1993 υπέρ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κλεόβουλος ο Λίνδιος - Μνήμη Γεωργίου και Χρυσάνθης Παπαϊωάννου - Ζίγδη.

78. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 78 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 2121/1993 υπέρ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ειδικότερα οι απαλλαγές που ορίζονται στις παραγράφους 1, 4 και 5 του άρθρου 12Α της σύμβασης σύστασης του Οργανισμού αυτού.

79. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 79 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 49 του Ν. 2127/1993 για τα έγγραφα που συντάσσονται για την πίστωση του φόρου κατανάλωσης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

80. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 80 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Ν. 2161/1993 υπέρ του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

81. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 81 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 2169/1993 υπέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και ειδικότερα οι απαλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 5 του οργανισμού του Ιδρύματος αυτού.

82. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 82 καταργούνται οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2175/1993 για τις μεταβιβάσεις προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών κάθε περιουσιακού στοιχείου των συστατικών πράξεων των εταιρειών που ιδρύει ο ΟΑΣΑ και λοιπών συμβάσεων και πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του ανωτέρω άρθρου 5 του νόμου αυτού.

83. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 83 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 98 του Π.Δ. 92/1994 για τις συμβολαιογραφικές πράξεις διορισμού πληρεξουσίου, τα έγγραφα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία και όλα τα έγγραφα της διαδικασίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

84. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 84 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 38 του Ν. 2214/1994 υπέρ του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

85. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 85, καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 38 του Ν. 2214/1994 υπέρ του Μουσείου Βορρέ.

86. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 86 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 2218/1994 για τα ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και λοιπά πρόσωπα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων εξακολουθεί να ισχύει.

87. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 87 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Ν. 2224/1994 υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

88. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 88 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Ν. 2224/1994 υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

89. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 89 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν. 2231/1994 υπέρ του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας.

90. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 90 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου πρώτου του Ν. 2260/1994 υπέρ του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθώς και των συμβάσεων δωρεών, των επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων, χορηγήσεων και χρηματικών παροχών προς τον οργανισμό.

91. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 91 καταργείται η υποκειμενική απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου δεύτερου του Ν. 2260/1994 υπέρ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και των συμβάσεων δωρεών, των επιχορηγήσεων, των χορηγιών, επιδοτήσεων και χρηματικών παροχών προς το Μουσείο αυτό.

92. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 92 καταργείται η απαλλαγή των προσώπων του άρθρου 304 του Π.Δ. 410/1995, δηλαδή των Δημοτικών και Κοινοτικών επιχειρήσεων και Ιδρυμάτων. Ρητά ορίζεται ότι οι απαλλαγές των Δήμων, Κοινοτήτων και Ενώσεων και συνδέσμων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν.

93. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 93 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 11 του Ν. 2289/1995 των συμβάσεων μεταβίβασης μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου - Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ - ΕΚΥ) και των θυγατρικών της εταιρειών που έχουν κύριο σκοπό την αναζήτηση και έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

94. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 94 καταργείται η απαλλαγή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του Ν. 2324/1995 για το αρχικό κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Α.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!