Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: Σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν νομίμως να μετατεθεί η προθεσμία των δηλώσεων.

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 34
ΤΗΛ.: 210 8224111-210 8834483 FAX: 210 8834484
http://www.efeea.gr
Αθήνα 20 Αυγούστου 2015

Προς:

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων: κα. Αικατερίνη. Σαββαϊδου

Κοινοποίηση:

  • Υπουργό Οικονομικών: κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
  • Αναπληρωτή Υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα
  • Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
  • Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
  • Ο.Ε.Ε

ΘΕΜΑ:  Σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν νομίμως να μετατεθεί η προθεσμία των  δηλώσεων.

Άλλη μια ημέρα χαμένη η χθεσινή για τους Λογιστές, οι οποίοι μετά από φιλότιμες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αλλά και να φέρουν  έσοδα στο δημόσιο κορβανά, έβλεπαν με έκπληξη το σχετικό μήνυμα της ΓΓΠΣ για τη μη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων στη οθόνη του υπολογιστή τους.

Και φέτος δυστυχώς φάνηκε από την αρχή ο  «εκτροχιασμός» της εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι λόγοι για άλλη μια χρονιά πολλοί.

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α., καθ’ όλη τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία άρχισε με καθυστέρηση 104 ημερών, για να συνεχισθεί μέχρι και σήμερα, (δυστυχώς χωρίς την απουσία των γνωστών τεχνικών προβλημάτων), ζήτησε με έμφαση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και την ηγεσία της Γ.Γ.Δ.Ε., αντί παρατάσεων, να τηρηθεί  αυστηρά ο χρόνος των πέντε μηνών που ορίζει ο νόμος και να λειτουργεί το σύστημα των εφαρμογών χωρίς προβλήματα.

Συνεπώς τα προβλήματα του συστήματος υποβολής των δηλώσεων, η μη τήρηση των προθεσμιών από πλευράς του υπ. Οικονομικών, καθώς και μια σειρά ακόμη προβλημάτων «καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες», κλπ, έχουν επισημανθεί τόσο από την Ένωσή μας, όσο και από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

«Αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Η δήλωση αυτή ασφαλώς τιμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κο Τρύφωνα Αλεξιάδη, όχι γιατί μπορεί να ερμηνευθεί ότι «χαϊδεύει αυτιά», αλλά γιατί δείχνει την πολιτική υπευθυνότητα να αναλάβει για λογαριασμό του Υπουργείου την ευθύνη του παραπάνω «εκτροχιασμού» του χρονοδιαγράμματος. 

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακόμα και τεχνικά.

Δεν έχει νόημα. Σημασία έχει ότι οι εργαζόμενοι στη Γ.Γ.Δ.Ε. με κέφι και αγόγγυστα επιλύουν καθημερινά χιλιάδες προβλήματα των φορολογουμένων.

Ωστόσο τρία εκατομμύρια περίπου δηλώσεις δεν υποβάλλονται σε ένα μήνα, που απέμενε στο τέλος Ιουλίου.

Κύριε Υπουργέ,

Θα μιλήσουμε γενικά, (πλην όμως με το χέρι στην καρδιά).  Όχι προσωπικά. Εσείς κάνατε ότι μπορούσατε αφότου αναλάβατε.

Άλλωστε ο κλάδος τω Λ/Φ, μέσα από την ομοιοεπαγγελματική διαδρομή σας, και τη θητεία σας στο ΟΕΕ, γνωρίζει καλά την αντίληψή σας και τις θέσεις σας, για τον αναγκαίο (πλην κακοποιημένο λόγω μη νομοθετικής αξιοποίησης),  ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού, το επάγγελμα του οποίου ανήκει στην πρώτη γραμμή της κατηγορίας των επαγγελμάτων που υπηρετούν πρώτα από όλα το δημόσιο συμφέρον και ύστερα το συμφέρον του πελάτη φορολογούμενου.

Επί πλέον όπως είναι γνωστό (σχ. δελτίο τύπου της ΠΟΦΕΕ), προκαλέσαμε μαζί τη συνάντηση στις 30/7/2015, όπου συζητήσαμε μεταξύ των άλλων κρίσιμων θεμάτων της αρμοδιότητας και των δύο πλευρών, (υμών του Υπουργείου σας και ημών του κλάδου των Λ/Φ), το επιτακτικό ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των δηλώσεων.

Και βέβαια για αυτά και για όλα τα άλλα σας εγχειρήσαμε  αναλυτικό υπόμνημα που έλαβε και δημοσιότητα για να ενημερωθεί ο κλάδος.

Είναι συνεπώς κοινός τόπος που επιβάλει  να σεβαστούμε όλες οι πλευρές τις επιταγές του νόμου, που προβλέπει χρόνο υποβολής των δηλώσεων πέντε μηνών.

Το σύστημα «άνοιξε και μας περίμενε», στις 15 Μαΐου , δηλαδή 104 ημέρες μετά την νόμιμη προθεσμία έναρξης υποβολής τους.

Ουσιαστικά, όσοι ήθελαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν αφού το σύστημα δεν ήταν ανοιχτό.

Συνεπώς, η πολιτεία δεν τήρησε το νόμο που η ίδια θέσπισε και τώρα μας καλεί με το Δελτίο Τύπου της 19/8/2015, να υποβάλλουμε τις εναπομείνασες δηλώσεις έως 26-08-2015, απειλώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, υπενθυμίζοντας μας όμως παράλληλα, τις κυρώσεις από τη μη εμπρόθεσμη υποβολή .

Και δεν αρκείται βέβαια σ’ αυτό. Αντίθετα συμβαίνει το οξύμωρο:

Οι μεν πολίτες να τιμωρούνται όταν δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η δε πολιτεία να παραμένει στο απυρόβλητο για την μη συμμόρφωσή της στις επιταγές του νόμου.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η Φορολογική Διοίκηση αγνοεί ή προσπερνά ότι οι Λογιστές έχουν και προσωπική ζωή, και ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν με το καθημερινό άγχος της φορολογικής δήλωσης.

Θα μπορούσε να επικαλεσθεί κανείς, ότι χρόνια τώρα οι δικηγόροι έχουν καθιερώσει  και η πολιτεία έχει νομοθετήσει την αργία της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας  για ολόκληρο τον Αύγουστο, την ίδια στιγμή που οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος, ξενυχτούν με αντίξοες συνθήκες και απαρνούμενοι τις θεμελιώδεις οικογενειακές υποχρεώσεις τους. (Σημ. στο λεξιλόγιο του κλάδου δεν υπάρχει «τα μπάνια του λαού»).

Συνεπώς πρέπει και μπορεί το κράτος μέσω του Υπουργείου σας, να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του και προς τον πολίτη και προς τον Λ/Φ.

Κε Υπουργέ,

Το να ζητά το Υπουργείο από μια μερίδα ανθρώπων (τον κλάδο μας) που είναι το βασικό του εργαλείο για την συλλογή των φόρων να βάλουν για άλλη μια φορά πλάτη και να βοηθήσουν είναι πέρα για πέρα θεμιτό.

Το να μην τους δίνει όμως καμία βοήθεια και απεναντίας να τους απειλεί με δυσβάσταχτα πρόστιμα είναι αθέμιτο και έξω από τη θεμελιώδη αρχή της «χρηστής διοίκησης».

Πράγματι οι συνθήκες της χώρας, μας καλούν για μια ακόμη φορά να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό λίγο πολύ λέτε- εύλογα- στο δελτίο τύπου (άλλο αν δυστυχώς από μερίδα συνδικαλιστών του κλάδου μας είτε από παραδρομή είτε από σκοπιμότητα παρερμηνεύθηκε).

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα, για να μη δίνεται το μήνυμα ότι ο κλάδος μας είναι μέρος του προβλήματος .

Το ότι και την τελευταία στιγμή λέτε ότι δεν θα υπάρξει παράταση και μάλιστα όταν χθες αλλά και σήμερα δεν δουλεύουν τα συστήματα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι δεν είναι ευθύνη δική μας.

Ωστόσο το μήνυμα στη δήλωση σας  μέσω του δελτίου τύπου είναι ξεκάθαρο.

Δηλαδή εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τα πρόστιμα και έμμεσα οι φορολογούμενοι.

Κύριε Υπουργέ,

Οι στιγμές δεν επιτρέπουν να μακρηγορήσουμε περισσότερο. Αν  λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και επί πλέον τις χθεσινές και σημερινές  πολύωρες διακοπές του συστήματος στην Γ.Γ.Π.Σ,

επιβάλλεται και νομιμοποιεί

από κάθε άποψη την πρωτοβουλία και τη δική σας και της κας Σαβαϊδου, να δώσετε μία εύλογη  παράταση της προθεσμίας, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Άλλωστε τα νομικά πρόσωπα αν πάνε 30/8 πάλι εντός του Αυγούστου γίνεται η βεβαίωση. Στα φυσικά πρόσωπα αν δώσετε έως 15/9 οι δόσεις δεν φεύγουν πάλι πέραν του έτους απλά η μια δόση αντί διμήνου θα γίνει μήνας.

Είμαστε βέβαιοι ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι οι αντοχές του ανθρώπινου παράγοντα του κλάδου μας ξεπερνούν (χάριν και του δημοσίου συμφέροντος) τα όρια και αποτελούν παράγοντα που πρέπει να συνυπολογιστεί στο παραπάνω νόμιμο αίτημα του κλάδου και της Ένωσης μας.

Εν αναμονή ενεργειών σας,

Με εκτίμηση

Για το  Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτρης Τσαμόπουλος                                           Γιώργος Χριστόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!