Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1249/30-8-1996 Αποστολή Καταστάσεων

YΠOIK 1079884/4326/0014/ΠΟΛ. 1249/30.8.1996 Αποστολή Καταστάσεων

Ι. Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω μηχανογραφικές καταστάσεις με τις διαφορές που προέκυψαν μετά από μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων και παρακαλούμε να προβείτε στις αναφερόμενες κατά περίπτωση ελεγκτικές ενέργειες πέραν αυτών που σε κάθε περίπτωση προσωρινού ελέγχου συνήθως πραγματοποιούνται.

1) Μηχανογραφική κατάσταση για τη χρονική περίοδο από 1/1/1994 έως 30/9/1995 με τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των αξιών των ενδοκοινοτικών παραδόσεων που δηλώθηκαν τόσο στις προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις που τις πραγματοποίησαν όσο και στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών που οι ίδιες υπέβαλαν κατά την εν λόγω χρονική περίοδο.

2) Μηχανογραφική κατάσταση για τη χρονική περίοδο από 1/1/1994 έως 30/9/1995 των υποκειμένων εκείνων οι οποίοι βάσει των προσωρινών δηλώσεων τους εμφανίζουν ότι πραγματοποίησαν ενδοκοινοτικές παραδόσεις χωρίς να έχουν υποβάλλει αντίστοιχους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων αγαθών (Listing).

3) Μηχανογραφική κατάσταση έτους 1994 με τις Ελληνικές επιχειρήσεις που βάσει των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων αγαθών εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει ενδοκοινοτικές παραδόσεις σε επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών με εσφαλμένο ΑΦΜ.

Ειδικότερα:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1:

Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται:

Ο ΑΦΜ, η Επωνυμία, η Διεύθυνση, το έτος - τρίμηνο που αφορά, η Ημερομηνία Υποβολής Προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ, η Αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων που δηλώθηκε με κάθε προσωρινή δήλωση, η συνολική αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων του τριμήνου, όπως αυτή προκύπτει αθροιστικά από τις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις, η τριμηνιαία αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων, όπως αυτή δηλώθηκε στον αντίστοιχο ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών κάθε τριμήνου και η διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δύο αυτών συνολικών αξιών.

Σημειώνεται ότι, στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα οι εκπτώσεις - επιστροφές ενδοκοινοτικών παραδόσεων έχουν ληφθεί υπόψη αφαιρετικά.

Ενέργειες ελέγχου

Σκοπός του ελέγχου είναι η διαπίστωση αφενός της ορθής και πραγματικής απεικόνισης των στοιχείων των ενδοκοινοτικών παραδόσεων της επιχείρησης στον οικείο τριμηνιαίο ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων της και αφετέρου της σωστής αναγραφής, στον οικείο κωδικο της προσωρινής δήλωσης της αξίας των ενδοκοινοτικών παραδόσεων.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει έλεγχος των βιβλίων και των στοιχείων της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν και σε ποιά από τις υποβληθείσες δηλώσεις (προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ ή Τρίμηνους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Παραδόσεων αγαθών) υφίσταται το λάθος.

Σημειώνεται ότι, ορισμένες διαφορές μπορεί να μην οφείλονται σε λάθη αλλά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Κατά τη δήλωση της αξίας της ενδοκοινοτικής παράδοσης στην προσωρινή δήλωση της οικείας φορολογικής περιόδου, να μην έγινε η μετατροπή της αξίας του τιμολογίου, εφόσον έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα, σε δραχμές, βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 3 του ν. 1642/86 σε συνδυασμό και με το άρθρο 16 παράγραφος 3 του ίδιου νόμου, όπως ισχύει, δηλαδή με τη συναλλαγματική ισοτιμία της προτελευταίας Τετάρτης της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου και της ΠΟΛ. 1190/93, αλλά η αξία αυτή να προσδιορίστηκε βάσει της ισοτιμίας της ημέρας έκδοσης του τιμολογίου, δηλαδή, όπως αυτή λαμβάνεται για τη λογιστική απεικόνιση (πίστωση) των ενδοκοινοτικών πωλήσεων, ενώ αντίθετα κατά τη συμπλήρωση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα να ακολουθήθηκαν κανονικά οι ανωτέρω διατάξεις.

2) Οι επιστροφές ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών, μέχρι και 31-12- 1994, αναφέρονταν στους κωδ. 339, 303 και 328 στον Πίνακα Δ της περιοδικής εκκαθάρισης ΦΠΑ (έντυπο 004-ΦΠΑ έτους 1994) και εθεωρούντο οιονεί ενδοκοινοτικές αποκτήσεις με αποτέλεσμα η αξία τους να μεταφέρεται στις προσωρινές δηλώσεις και να συμπεριλαμβάνεται στην αξία των κωδ. 01 και 04 της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ (έντυπο 005 ΦΠΑ έτους 1994) μειώνοντας την αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων, με αποτέλεσμα, στην προσωρινή δήλωση, να εμφανίζεται η πραγματική αξία (μετά την αφαίρεση των επιστροφών) των ενδοκοινοτικών παραδόσεων και επομένως πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ προσωρινών δηλώσεων του τριμήνου και του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα.

Αντίθετα, η αξία των επιστροφών και εκπτώσεων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, μέχρι και 31-12-1994, προσαύξανε την αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων (κωδ. 309 περιοδικής εκκαθάρισης) και μεταφερόταν τελικά στην προσωρινή δήλωση σαν αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων (κωδ. 02 και 05) με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμφωνία στη δηλούμενη αξία, μεταξύ ενδοκοινοτικών παραδόσεων στην προσωρινή δήλωση (κωδ. 02) και στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων (Listing) κατά το ποσό των επιστροφών και εκπτώσεων των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων που πραγματοποιούνταν στην οικεία τρίμηνη χρονική περίοδο.

3) Ο κωδικός 311 της περιοδικής εκκαθάρισης της ίδιας ως άνω περιόδου μεταφέρεται στην προσωρινή δήλωση στον κωδ. 02 (ενδοκοινοτικών παραδόσεων), στον οποίο σημειωτέον περιλαμβάνονται και τυχόν πωλήσεις αγαθών υπαγομένων σε ΕΦΚ, καθώς και καινούργια μεταφορικά μέσα σε πρόσωπα που στερούνται ΑΦΜ/ΦΠΑ, για τα οποία δεν υποβάλλεται Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων για τις ενδοκοινοτικές πωλήσεις των καινούργιων αυτών μεταφορικών μέσων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά μεταξύ δηλούμενης αξίας ενδοκοινοτικών παραδόσεων (κωδ. 02) των προσωρινών δηλώσεων του τριμήνου και στον αντίστοιχο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, κατά το μέρος που στον κωδ. 02 περιλαμβάνεται η αξία παραδοθέντων καινούργιων μεταφορικών μέσων από πρόσωπα που στερούνται ΑΦΜ/ΦΠΑ και τα οποία υποχρεούνται στην υποβολή έκτακτης προσωρινής δήλωσης κατά την παραγρ. 8 του άρθρου 31 του ν. 1642/86.

Τέλος επισημαίνεται ότι, επειδή κατά τη σύνταξη των αποστελομένων μηχανογραφικών καταστάσεων, δεν λήφθηκαν υπόψη οι εκπρόθεσμες, καθώς και οι τροποποιητικές προσωρινές δηλώσεις, στην περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων δηλώσεων, θα πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση-αναπροσαρμογή του ποσού των ενδοκοινοτικών παραδόσεων, που αναγράφεται στις μηχανογραφικές καταστάσεις.

Υστερα από τα παραπάνω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, η συνολική αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων που δηλώθηκε από την επιχείρηση στον τριμηνιαίο ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων (listing) είναι η λανθασμένη, τότε θα υποβάλλεται διορθωτικός ανακεφαλαιωτικός Πίνακας με τα ορθά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, με την έκθεση ελέγχου που θα συνταχθεί, θα επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται από το άρθρο 48 παρ. 1 του ν. 1642/86, λόγω ανακρίβειας του πίνακα αυτού.

Διευκρινίζεται ότι, ο παραπάνω έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, εφόσον προκύπτει συνολική διαφορά, για όλα τα τρίμηνα του έτους 1994, πάνω από 1.000.000 δρχ.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2:

Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται:

Ο ΑΦΜ, η Επωνυμία, η Διεύθυνση, το έτος ή τρίμηνο, που αφορά, η Ημερομηνία Υποβολής Προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ, η Αξία Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων που δηλώθηκε με την προσωρινή δήλωση των αντίστοιχων φορολογικών περιόδων του οικείου τριμήνου, καθώς και η συνολική αξία αυτών μέσα στο ημερολογιακό τρίμηνο όπως αυτή προκύπτει (αθροιστικά) από τις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις.

Ενέργειες Ελέγχου

Σκοπός του ελέγχου είναι η διαπίστωση αφενός της ορθής αναγραφής, στον οικείο κωδικό της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ, (κωδ. 02) της αξίας των ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αφετέρου της υποβολής ή μη του αντίστοιχου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει έλεγχος των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν, και σε ποιά από τις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις, υφίσταται λάθος.

Σε περιπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι:

α) το λάθος στις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις πιθανόν να οφείλεται είτε στην καταχώρηση των στοιχείων των προσωρινών δηλώσεων από το ΚΕΠΥΟ είτε σε ασυμφωνία του δηλωθέντος ποσού στην πρωτότυπη προσωρινή δήλωση που απεστάλη στο ΚΕΠΥΟ και στο αντίγραφο αυτής που κατέχει ο φορολογούμενος.

Στην περίπτωση αυτή και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος να αποστέλλονται οι φωτοτυπίες των προσωρινών δηλώσεων στο Τμήμα Β ΦΠΑ Δ/νση 30η του ΚΕΠΥΟ, Αριστογείτονος 19 Καλλιθέα και να κοινοποιείται το γεγονός στη 14η Δ/νση ΦΠΑ (Γραφείο VIES FAX 3637156).

β) δεν πραγματοποιήθηκαν πράγματι ενδοκοινοτικές παραδόσεις και το λάθος στις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ, οφείλεται σε λανθασμένη συμπλήρωση των οικείων κωδικών της προσωρινής δήλωσης (κωδ. 02) από τον φορολογούμενο, ο τελευταίος υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ στο νέο έντυπο της περιοδικής δήλωσης (έντυπο 050-ΦΠΑ/1996) με τα ορθά στοιχεία.

Οι δηλώσεις αυτές μαζί με εκείνες της περίπτωσης α` πρέπει να αποστέλλονται στο τμήμα Β ΦΠΑ στης 30ης Δ/νσης του ΚΕΠΥΟ Αριστογείτονος 19 Καλλιθέα ώστε να διορθωθεί το υφιστάμενο λάθος καταχώρησης και να κοινοποιείται το αποτέλεσμα ελέγχου στη 14η Δ/νση ΦΠΑ (Γραφείο VIES Fax 3637156).

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό του φακέλλου με τις προσωρινές αυτές δηλώσεις που θα αποσταλούν στο ΚΕΠΥΟ θα αναγράφεται ο κάτωθι τίτλος:

"ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠO ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ VIES"

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι δεν υφίσταται λάθος στις υποβληθείσες προσωρινές δηλώσεις αλλά ο φορολογούμενος παρέλειψε να υποβάλει τον αντίστοιχο τριμηνιαίο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων θα πρέπει να υποβληθεί ο Πίνακας αυτός από τον φορολογούμενο επιβάλλοντάς του το πρόστιμο που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 1642/86 περί ΦΠΑ, όπως ισχύει. Εξυπακούεται ότι, εάν συνεπεία των ανακριβώς δηλωθεισών ενδοκοινοτικών παραδόσεων, προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ το οποίο εζήτησε και έλαβε επιστροφή ή έγινε συμψηφισμός του ποσού αυτού με φόρο εκροών θα καταλογιστεί και το ειδικό πρόστιμο της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ίδιου ως άνω νόμου, όπως ίσχυε στη χρονική αυτή περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι, οι εκπρόθεσμοι αρχικοί ή διορθωτικοί ανακεφαλαιωτικοί πίνακες θα πρέπει να αποστέλλονται άμεσα στην 14η Διεύθυνση ΦΠΑ Γραφείο VIES, Σίνα 2-4, Αθήνα, Τ.Κ. 10672, Fax 3637156, προκειμένου να διατρηθούν και να δοθούν τα δεδομένα αυτών στα άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

KATAΣΤΑΣΗ 3:

Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται:

Ο ΑΦΜ και η Επωνυμία της Ελληνικής πωλήτριας επιχείρησης, ο αύξων αριθμός σελίδας και ο αύξων αριθμός της γραμμής του υποβληθέντος Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, στην οποία εμφανίζεται το λάθος, η χώρα του αγοραστή, ο λανθασμένος ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή, που δεν επαληθεύεται μέσω του VIES, το έτος και το τρίμηνο υποβολής του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα, ο αύξων αριθμός της Δήλωσης (listing), η αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών που αφορά τον συγκεκριμένο ΑΦΜ/ΦΠΑ του Κοινοτικού αγοραστή καθώς και η ημερομηνία υποβολής του συγκεκριμένου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα.

Ενέργειες ελέγχου:

Αμέσως μετά την παραλαβή των καταστάσεων αυτών, με έγγραφη πρόσκληση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ, στην οποία θα αναφέρονται εκτός των άλλων οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 1642/86, καθώς και οι λανθασμένοι ΑΦΜ/ ΦΠΑ και η χώρα εγκατάστασης των αγοραστών, θα καλούνται οι φορολογούμενοι μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες να υποβάλουν Διορθωτικούς Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, για τα συγκεκριμένα τρίμηνα στα οποία εμφανίζονται τα λάθη. Στους πίνακες αυτούς θα αναγράφονται οι ορθοί πλέον ΑΦΜ/ΦΠΑ των αγοραστών προς τους οποίους πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες ενδοκοινοτικές παραδόσεις. Η ορθότητα των αριθμών αυτών πρέπει να προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Γραφείου VIES.

Επίσης με την ως άνω έγγραφη πρόσκληση θα επισημαίνεται στους φορολογούμενους ότι εάν μετά τη μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση από το ΚΕΠΥΟ των δηλωθέντων με τους Διορθωτικούς Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες νέων στοιχείων προκύψει ότι οι δηλωθέντες ως ορθοί ΑΦΜ/ΦΠΑ αγοραστών εξακολουθούν να είνα λανθασμένοι θα ακολουθείται άμεσα η διαδικασία καταλογισμού του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία, των ενδοκοινοτικών αυτών παραδόσεων, μετά των σχετικών προσαυξήσεων και προστίμων όπως η διαδικασία αυτή ορίζεται στην αμέσως παρακάτω περίπτωση.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην έγγραφη πρόσκληση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ θα ενεργείται σχετικός έλεγχος για την εξακρίβωση της υποβολής των προσωρινών δηλώσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία του υπόχρεου, που αφορούν στις συγκεκριμένες ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών με λανθασμένους ΑΦΜ/ΦΠΑ των αγοραστών. Εάν προκύψει από τη μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων από το ΚΕΠΥΟ ότι οι ενδοκοινοτικές αυτές παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν προς ανύπαρκτους ή με λανθασμένο ΑΦΜ/ΦΠΑ αγοραστές τότε θα ερευνηθεί: α) αν έγινε χρήση για την αγορά των αγαθών της διαδικασίας των διατάξεων του άρθρου 2 παράγραφος 1 περίπτωση δ` και ε` της ΑΥΟ 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ 1262/2-8-93, β) αν τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 29 παράγραφος 5 περίπτωση β` και γ` του ν. 1642/86 και εφόσον από τη διενέργεια του ειδικού αυτού ελέγχου προκύψει ότι για κάποιες από τις παραδόσεις δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο της παράδοσης αγαθών κατά τις διατάξεις του άρθρου 22α του ν.1642/86 και συνεπώς αποτελούν πράξεις φορολογητέες στο εσωτερικό της χώρας και όχι απαλλασσόμενες, τότε αφού ολοκληρωθεί ο ειδικός αυτός φορολογικός έλεγχος, στα πλαίσια του οποίου θα έχει εξακριβωθεί και ο συντελεστής του ΦΠΑ, στον οποίο υπάγεται η συγκεκριμένη συναλλαγή, με βάση τα αποτελέσματα αυτού θα συντάσσεται η σχετική έκθεση ελέγχου.

Στην συνέχεια θα εκδίδεται η πράξη επιβολής του φόρου στην οποία θα υπολογίζεται η σχετική προσαύξηση που αναλογεί στη συγκεκριμένη συναλλαγή καθώς και η σχετική πράξη επιβολής προστίμου της παραγράφου 3 άρθρου 48 του ν. 1642/86, όπως ίσχυε κατά το χρόνο της τέλεσης της πράξης.

Σημειώνεται ότι, σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στις καταστάσεις λαθών που σας αποστέλουμε, ανεξάρτητα εάν ανταποκριθούν ή όχι στην έγγραφη πρόσκληση του Προϊσταμένου ΔΟΥ για την υποβολή διορθωτικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων εφόσον διενεργηθεί ο παραπάνω έλεγχος πρέπει, εκτός των κατά περίπτωση παραπάνω κυρώσεων να επιβληθεί και το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 1642/86 λόγω ανακρίβειας των υποβληθέντων Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων.

Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος επιδείξει έγγραφη επιβεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας (Γραφείο VIES), για την ορθότητα του φερόμενου ως λανθασμένου ΑΦΜ/ΦΠΑ, δεν θα επιβάλεται το ανωτέρω πρόστιμο και δεν θα καταλογίζεται φόρος στην επιχείρηση, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί, με βάση τα παραστατικά στοιχεία της συγκεκριμένης συναλλαγής ότι όντως πραγματοποιήθηκε η ενδοκοινοτική παράδοση και ο φορολογούμενος εκπλήρωσε τις σχετικές φορολογικές του υποχρεώσεις.

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση ενδοκοινοτικής παράδοσης θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι έγινε φυσική μετακίνηση των αγαθών προς το άλλο Κράτος-Μέλος στο οποίο είναι εγκαταστημένος ο αγοραστής, ότι δηλαδή τα αγαθά εγκατέλειψαν τη χώρα με προορισμό τον συγκεκριμένο αγοραστή που είναι εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής λνωσης.

Η διαπίστωση αυτή θα γίνεται από τον έλεγχο των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το άρθρο 2 της αριθμ. 1103551/8478/ΠΟΛ 1262/93 ΑΥΟ.

Σε αντιθετη περίπτωση, όταν δεν υπάρχει η έγγραφη επιβεβαίωση της εγκυρότητας του ΑΦΜ/ΦΠΑ του κοινοτικού αγοραστή ή δεν αποδεικνύεται η αποστολή των αγαθών στο άλλο Κράτος - Μέλος εγκατάστασης του αγοραστή ή σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λογαριασμό του αγοραστή, ο φόρος θα καταλογίζεται, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση υποβολής Διορθωτικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα για παραδόσεις που διαπιστώνονται μετά από έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια ΔΟΥ, στον κωδ. 003 γράφεται αύξων αριθμός ο οποίος θα αρχίζει από 9, όπως αναφέρεται και στην ΕΔΥΟ 1081232/6297/0014/ΠΟΛ 1221/15-6-1993.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που αναφέρονται στις πιο πάνω καταστάσεις θα πρέπει οι ΔΟΥ να γνωστοποιήσουν εγγράφως συνοπτικά τα αποτελέσματα στην Δ/νση 14η ΦΠΑ και ΕΦ, Τμήμα Α`, Γραφείο VIES, Σίνα 2-4 Αθήνα ΤΚ 10672 ως τα συνημμένα υποδείγματα.

Παρακαλούμε οι κ.κ. Επιθεωρητές των Διευθύνσεων Επιθεώρησης και Συντονισμού ΔΟΥ, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος, να μεριμνήσουν για την άμεση και πιστή εφαρμογή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!