Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΑΚΙΟΕ : Τι ευθύνη έχουμε εμείς και γιατί να ταλαιπωρούμαστε ;

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας   

Τι ευθύνη έχουμε εμείς και γιατί να  ταλαιπωρούμαστε ;   

Ο Νόμος που καλούνται να υλοποιήσουν οι συνάδελφοι ψηφίστηκε 23/07/2013. 

Από την ημέρα εκείνη πολλά άλλαξαν στον τόπο μας και πολλά άλλαξαν για τις επιχειρήσεις και τους συναδέλφους μας. 

Η πολιτική ηγεσία άτακτα και χωρίς συνεννόηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο και τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέφερε εργασίες που εκτελούσαν οι εφορίες και οι οργανισμοί ασφάλισης στους συναδέλφους μας Λογιστές Φοροτεχνικούς. Οι συνάδελφοι μας έγιναν άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι και καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες – για εργασίες που εκτελούσε το δημόσιο δωρεάν – με τα μέσα που έχουν χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το κράτος. 

Την ιδία περίοδο από την ψήφιση του 4172/23/7/2013 όφειλε η πολιτεία να οργάνωσει όλη την υποδομή του κράτους στην εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου. Δυστυχώς την περίοδο εκείνη η τότε κυβέρνηση οδήγησε τον τότε Γ.Γ. Εσόδων - κ. Χάρη Θεοχάρη - σε παραίτηση γιατί δεν εξυπηρετούσε με την στάση του και τις αποφάσεις του την κερδοσκοπική βουλιμία των ξένων και ντόπιων που κερδοσκοπούσαν στο χρηματιστήριο. 

Η παραίτηση του κ. Χάρη Θεοχάρη έγινε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του έτους 2014 και την θέση του ανάλαβε η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου. Ο τότε ΓΓΕ κ Θεοχάρης Χάρης – όπως μας διαβεβαίωσε – είχε οργανώσει επιτροπή για την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων και το έργο αυτής διακόπηκε με την παραίτηση του κ. Θεοχάρη. Η διάδοχος του Θεοχάρη,  η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου ,  δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον με την ανάληψη των καθηκόντων της . Άρχισε να ασχολείται από τις αρχές του 2015 και όχι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ρυθμοί ενασχόλησης της ηγεσίας του υπουργείου και ιδιαίτερα της καθ’ ύλη αρμόδιας κ. . Αικατερίνη Σαββαΐδου με την εφαρμογή του νόμου 4172/23/7/2013 ήταν προκλητικά άτονοι έως ανύπαρκτοι. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις αρχές του 2015 επιβάρυναν την κατάσταση και η ηγεσία της αρμόδιας διεύθυνσης έδινε την εντύπωση με την εκλογή της νέας κυβέρνησης ότι παίζει και αυτή στην κατεύθυνση του σεναρίου της “ πολίτικης παρένθεσης “ που εμπνεύστηκαν κάποιοι “πολιτικοί σωτήρες”. Επειδή οι παρενθέσεις δεν ισχύουν στην Δημοκρατία τελικά η ηγεσία της ΓΓΕ άρχισε να ασχολείται ουσιαστικά από τον Απρίλιο και μετά. Την στιγμή αυτή που γράφουμε αυτή την επιστολή γνωρίζουμε ότι είναι για έκδοση απόφαση για τις εκπιπτόμενες δαπάνες –ελπίζουμε να μην εκδοθεί - ενώ όλοι οι συνάδελφοι μας έχουν κλείσει τους Ισολογισμούς και είναι στην διαδικασία της δημοσίευσης τους. 

Η υπουργός κ. Βαλαβάνη διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δώσει παράταση πλέον της 30/6 που λήγει η ημερομηνία των δηλώσεων. 

Εμείς κ Βαλαβάνη να το δεχτούμε όμως η ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων ήταν και είναι 1/2 όπως προβλέπει ο νόμος. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις , για την αδυναμία του συστήματος και τα πολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες. 

Υποψιαζόμαστε ότι οι καθυστερήσεις είχαν σκοπό να μεταφερθούν οι εισπράξεις από την υποβολή των δηλώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε να βρεθεί σε αδιέξοδο η νέα πολιτική ηγεσία. Σε αυτά τα παιχνίδια ούτε είχαμε συμμετοχή ούτε συμφωνούμε. Είχατε όμως εσείς ευθύνη γιατί από την ημέρα που αναλάβατε δεν ελέγξατε αν είναι έτοιμο το σύστημα και τι χρειάζεται για να λειτουργήσει. 

Όμως εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και πολίτες στον τόπο αυτό και για το λόγο αυτό απαιτούμε να μάθουμε. 

  • Ποιος είχε την ευθύνη να προετοιμάσει το σύστημα και να είναι έτοιμο από 1/2 ; 
  • Ποίες ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει και από ποιο για την εφαρμογή του 4172/2013
  • Ποιος θα μας αποζημιώσει για την εργασία που εκτελούμε για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που μέχρι σήμερα την παρείχαν δωρεάν οι υποδομές του κράτους ; 
  • Ποιος θα μας αποζημιώσει για την ένταση που καλούμεθα να ζήσουμε για να ανταποκριθούμε λόγο της έλλειψης ενδιαφέροντος ή των σκοπιμοτήτων των αρμοδίων υπευθύνων του υπουργείου σας ; 

Μπορούμε και να πράξουμε διαφορετικά , να υποβάλουμε τις τελευταίες ημέρες των καταληκτικών ημερομηνιών τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών και να κατάρρευσει το σύστημα ώστε να οδηγηθείτε σε παράταση . Όμως επειδή διαισθανόμαστε την κατάσταση της χώρας επειδή στηρίζουμε την πατρίδα μας και θέλουμε να υπάρχει και αύριο για να την διανύσουμε με την σειρά μας στα παιδιά μας θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αλλά οφείλετε και εσείς με την σειρά σας και λύσεις να δώσετε ώστε να μην εξουθενωθούμε και να μας απαντήσετε υπεύθυνα ποιος έπαιζε την πέμπτη φάλαγγα μέσα στο υπουργείο. Ποιος υπέσκαπτε το σύστημα σε βάρος των εσόδων του κράτους ; 

Οφείλετε να οδηγήσετε σε έξοδο από το υπουργείο όλων των “ υπευθύνων “ που εργάζονταν σε βάρος της χώρας και στην δικαιοσύνη για να γνωρίζουν οι επόμενοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την λειτουργία του κράτους και με τις αντοχές των πολιτών.   

Με Εκτίμηση 

Αλεβιζάκης Παναγιώτης 
Οικονομολόγος 
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος 
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!