Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1164/21-5-1996 Βεβαίωση τίτλων είσπραξης

YΠOIK 1060007/4747/0016/ΠOΛ. 1164/21.5.1996 Βεβαίωση τίτλων είσπραξης

Με αφορμή διαμαρτυρίες διαφόρων υπηρεσιών, ιδιαίτερα γραμματειών δικαστηρίων, που αναφέρονται στη βεβαίωση τίτλων είσπραξης, επανερχόμαστε στο θέμα αυτό, για να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ειδικότερα στην αριθμ. 1113679/6664/0009A/13.11.1992 ΠOΛ. 1258 εγκύκλιο διαταγή επισημάνθηκε, ότι ο χρηματικός κατάλογος (τίτλος είσπραξης) πρέπει, πέραν των άλλων, να περιέχει δύο βασικά στοιχεία, όπως εξάλλου ορίζεται απ` τις κείμενες διατάξεις του άρθρ. 55 Π.Δ. 16/89, προκειμένου αυτός να βεβαιωθεί.

Ητοι α) Προκειμένου για τους χρηματικούς καταλόγους, που συντάσσονται απ` τα διάφορα τμήματα των ΔOY, θα πρέπει να αναγράφεται ο A.Φ.M., εκτός αν από σχετικό έλεγχο διαπιστωθεί, ότι ο οφειλέτης στερείται AΦM (έγγαμες γυναίκες, ανήλικοι κ.λπ.), οπότε θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας.

β) Προκειμένου για τους χρηματικούς καταλόγους άλλων υπηρεσιών, όπου ο οφειλέτης στερείται AΦM ή είναι ανέφικτη η ανεύρεση και η αναγραφή του απ` τις υπηρεσίες αυτές (Αστυνομικές, Δικαστικές, Πολεοδομικές αρχές κ.λπ.), θα παραλαμβάνονται με την προϋπόθεση, ότι πέραν των λοιπών στοιχείων, (των αναφερομένων στις προαναφερθείσες διατάξεις), θα φέρουν υποχρεωτικά και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας. Επί αλλοδαπών οφειλετών σε περίπτωση που δεν υπάρχει A.Φ.M., πέραν των λοιπών στοιχείων, πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου.

Τίτλοι είσπραξης, οι οποίοι δεν περιέχουν τα πιο πάνω στοιχεία, δε γίνονται δεκτοί, για βεβαίωση, από τις ΔOY και επιστρέφονται στην αρχή, που τους έστειλε, για τη συμπλήρωση αυτών.

Στο σημείο αυτό, εφιστούμε την προσοχή σας στο εξής:

Δεν επιστρέφεται ολόκληρος ο τίτλος είσπραξης, στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο αυτού, πριν τη βεβαίωσή του, διαπιστωθεί, ότι περιέχονται οφειλέτες άλλης ή άλλων ΔOY ή ότι σε κάποιους από τους οφειλέτες δεν περιέχονται όλα τα (προαναφερόμενα) απαραίτητα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή ενεργούμε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 60 του Π.Δ. 16/89. μτοι θα γίνεται απόσπασμα του τίτλου είσπραξης σε τρία αντίγραφα, όπου θα καταχωρούνται οι οφειλέτες με όλα τα στοιχεία της χρέωσης αυτών, και θα υπογράφεται απ` τον υπάλληλο που το συνέταξε και τον προϊστάμενο του τμήματος εσόδων.

Στην περίπτωση αυτή τα συνολικά ποσά κατά κωδικούς αριθμούς ή λογαριασμό αφαιρούνται από τα αντίστοιχα συνολικά ποσά του τίτλου είσπραξης και της περιληπτικής κατάστασης βεβαίωσης, το δε υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται από τη ΔOY.

Μετά τη βεβαίωση του υπολοίπου ποσού του τίτλου είσπραξης, το πρωτότυπο του αποσπάσματος μαζί με ένα αντίγραφο της περιληπτικής κατάστασης επιστρέφεται στην αρχή που συνέταξε τον τίτλο είσπραξης, για να συντάξει αυτή νέο (τίτλο) και τον διαβιβάσει στην αρμόδια ΔOY ή να τον συμπληρώσει με τα απαραίτητα στοιχεία. Για τα δύο άλλα αντίγραφα του αποσπάσματος ακολουθείται η ίδια διαδικασία, του τίτλου είσπραξης.

Επίσης, όταν τίτλος είσπραξης περιέχει εξ ολοκλήρου οφειλέτες αρμοδιότητας άλλης ΔOY (μιάς μόνο ΔOY), θα διαβιβάζεται κατ` ευθείαν σ` αυτή με κοινοποίηση στην αρχή, που συνέταξε αυτόν τον τίτλο.

Υπενθυμίζουμε ακόμη τις διατάξεις του άρθρου 80 του K.E.Δ.E., που αναφέρονται στην ευθύνη περί τη βεβαίωση. μτοι οι Διευθυντές, οι ελεγκτές και οι επί της βεβαίωσης των εσόδων υπάλληλοι υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο, στην περίπτωση που καθυστερούν τη βεβαίωση των εσόδων πέραν του μηνός, από την ημερομηνία παραλαβής των τίτλων είσπραξης.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι με την ορθή βεβαίωση, που γίνεται μόνο, εάν τηρείται η παραπάνω διαδικασία, είναι δυνατός ο εντοπισμός του πραγματικού οφειλέτη και το ποσό που βεβαιώνεται καθίσταται και εισπράξιμο κατά που πρέπει να είναι ο κύριος στόχος τόσο της βεβαιούσας όσο και της εισπρακτικής αρχής. Ποσά που βεβαιώνονται χωρίς να πλήρη και πραγματικά στοιχεία του οφειλέτη ή βεβαιώνονται αναρμοδίως, δεν εισπράττονται ποτέ. Στις ελάχιστες περιπτώσεις, που επιτυγχάνεται η είσπραξη αυτών, μετά από επίπονες προσπάθειες της εισπρακτικής αρχής για τον εντοπισμό του οφειλέτη, το κόστος της είσπραξης υπερβαίνει το ύψος του εισπραττόμενου ποσού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να ενημερώσει τους γραμματείς των δικαστηρίων όλης της χώρας για τα παραπάνω, ώστε να αποφεύγεται άσκοπη αλληλογραφία μεταξύ αυτών και των ΔOY και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς αυτούς, ώστε κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας των δικαστηρίων να καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία των διαδίκων και μαρτύρων, για να είναι ευχερής η βεβαίωση των δημοσίων εσόδων, που προκύπτουν απ` τις διαδικασίες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!