Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1157/20-5-1996 Κοινοποίηση διατάξεων άρθρων 7 και 10 του ν. 2390-1996 και της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης 1051461-2621-0014-3-5-96, σχετικά με τα ειδικά σήματα τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παίγνιων. Διάθεση ειδικών σημάτων τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων, έτους 1996

YΠOIK 1057627/3021/0014/ΠOΛ. 1157/20.5.1996 Κοινοποίηση διατάξεων άρθρων 7 και 10 του ν. 2390/1996 και της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης 1051461/2621/0014/3-5-96, σχετικά με τα ειδικά σήματα τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων. -Διάθεση ειδικών σημάτων τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων, έτους 1996.

Κοινοποιούμε κατωτέρω τις διατάξεις των άρθρων 7 και 10 του ν. 2390/1996 "Μεταρρυθμίσεις στο αντικειμενικό σύστημα φορολογίαςεισοδήματος και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α` 54/21.3.96), καθώς και τις διατάξεις της 1051461/2621/0014/3-5-96 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης "Καθορισμός στοιχείων των ειδικά διασκευασμένων για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων τραπεζίων, για τα οποία υπολογίζεται τέλος, καθώς και του τύπου, του περιεχομένου κ.τ.λ. του ειδικού σήματος τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων" (ΦΕΚ Β_/336/14-5-96) και παρέχουμε οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή αυτών σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητάς μας.

Ι. ν. 2390/1996, άρθρο 7

Με τις διατάξεις της παρ.1 του κοινοποιούμενου άρθρου 7 τέθηκε σε νέα βάση το ετήσιο τέλος που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 5 του β.δ. 29 της 15/28 Ιανουαρίου 1971 για τη χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται ότι το τέλος αυτό, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου, καθορίζεται με βάση τον πληθυσμό του Δήμου ή της Κοινότητας που βρίσκεται το κατάστημα και τον αριθμό των εγκαταστημένων τεχνικών παιγνίων και των τραπεζίων που είναι διασκευασμένα για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα και υπολογίζεται ως εξής:

α) Για Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους σε δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) δραχμές για κάθε ηλεκτρονικό,ηλεκτρικό ή μηχανικό παίγνιο και κάθε τραπέζι, με εξαίρεση τους Δήμους και Κοινότητες που εμπίπτουν στην επόμενη περίπτωση.

β) Για Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους, που έχουν περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικά λουτρά σε σαράντα χιλιάδες (40.000) δραχμές για κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό ή μηχανικό παίγνιο και κάθε τραπέζι.

γ) Για Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 1.000 και μέχρι 30.000 κατοίκους, σε εξήντα χιλιάδες (60.000) δραχμές για κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό ή μηχανικό παίγνιο και κάθε τραπέζι.

δ) Για Δήμους με πληθυσμό πάνω από 30.000 κατοίκους σε ογδόντα χιλιάδες (80.000) δραχμές για κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό ή μηχανικό παίγνιο και κάθε τραπέζι.

ε) Για εντευκτήρια σωματείων, συλλόγων και ομίλων, σε εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές για κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό ή μηχανικό παίγνιο και κάθε τραπέζι.

Για τον υπολογισμό του πληθυσμού κάθε Δήμου ή Κοινότητας λαμβάνεται υπόψη η τελευταία απογραφή, ενώ για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων η περιοχή της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης θεωρείται ως ένας Δήμος. Επίσης ως ένας Δήμος θεωρείται και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του κοινοποιούμενου άρθρου καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής, στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, της αίτησης για τη χορήγηση ή την επέκταση της άδειας για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων και της αίτησης για την ετήσια ανανέωση της άδειας, καθώς και τα στοιχεία, πέραν αυτών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, που θα συνοδεύουν τις ανωτέρω αιτήσεις.

Ειδικότερα, η αίτηση για τη χορήγηση ή την επέκταση της άδειας για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων υποβάλλεται πριν την αρχική ή συμπληρωματική εγκατάσταση, κατά περίπτωση των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών ή μηχανικών παιγνίων και των ειδικά διασκευασμένων τραπεζίων.

Εξάλλου η αίτηση για την ετήσια ανανέωση της άδειας υποβάλλεται αποκλειστικά μέσα στον Ιανουάριο κάθε έτους. Εξαιρετικά για το 1996 η αίτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι 21.6.1996 (μέσα σε 3 μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου), οπότε και λήγει η ισχύς όλων των αδειών διενέργειας τεχνικών παιγνίων που έχουν χορηγηθεί νόμιμα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά και από τα κατωτέρω στοιχεία:

- Αναλυτική δήλωση απογραφής, η οποία πρέπει να είναι θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και

- Αποδεικτικό καταβολής του τέλους.

Τέλος, με τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου ορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση μετακίνησης ή μεταβίβασης μηχανήματος ή τραπεζιού για το οποίο έχει καταβληθεί το ετήσιο τέλος, δεν οφείλεται τέλος για τη νέα άδεια για το ίδιο έτος, εκτός αν η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή για την οποία προβλέπεται μεγαλύτερο τέλος, οπότε καταβάλλεται ολόκληρο το τέλος της κατηγορίας αυτής χωρίς συμψηφισμό του προηγουμένου.

Με τις διατάξεις της παρ. 3 ορίζεται ότι η θεώρηση της δήλωσης απογραφής από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. γίνεται μετά την καταβολή τουτέλους και την έκδοση του σχετικού αποδεικτικού καταβολής.

Με τις ίδιες διατάξεις καθιερώνεται η χορήγηση ειδικού αυτοκόλλητου σήματος για κάθε μηχάνημα και τραπέζι για το οποίο καταβάλλεται τέλος. Το ως άνω χορηγούμενο σήμα επικολλάται σε εμφανές σημείο κάθε μηχανήματος και τραπεζιού και αποτελεί ένδειξη ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους και ότι συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση απογραφής.

Εξάλλου με τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου ορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του σήματος δημιουργείται υποχρέωση προμήθειας νέου σήματος με καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο μηχάνημα ή στο τραπέζι για το οποίο προορίζεται το σήμα.

Με τις διατάξεις της παρ. 4 προβλέπεται επιβολή προστίμου από την αρμόδια ΔΟΥ, για τις αναφερόμενες στη διάταξη αυτή παραβάσεις και ειδικότερα:

Σε περίπτωση εγκατάστασης ή λειτουργίας τεχνικών παιγνίων χωρίς τη νόμιμη άδεια, πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο πενταπλάσιοτου κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 7 τέλους, περί του οποίου έγινε ανάλυση ανωτέρω.

Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και όταν η αίτηση για την ανανέωση της άδειας υποβληθεί εκπρόθεσμα, δηλαδή για μεν το έτος 1996μετά τις 21 Ιουνίου 1996 για δε τα επόμενα έτη μετά τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Σε υπέρβαση της νόμιμης άδειας, πρόστιμο που ανέρχεται στο τριπλάσιο του τέλους που δεν καταβλήθηκε.

Για τη μη επικόλληση σήματος που έχει χορηγηθεί, πρόστιμο που ανέρχεται στο τριπλάσιο του τέλους που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μηχάνημα ή τραπέζι.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που γίνεται προμήθεια σήματος λόγω απώλειας ή καταστροφής άλλου δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά μόνο η αξία του σήματος. Εάν όμως έχει διαπιστωθεί η παράβαση της μη επικόλλησης του σήματος τότε θα επιβάλλεται και το με βάση την παράβαση αυτή κατά τα ανωτέρω πρόστιμο (τριπλάσιο του τέλους που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μηχάνημα ή τραπέζι).

Διευκρινίζεται επίσης ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω για εγκατάσταση ή λειτουργία τεχνικών παιγνίων χωρίς τη νόμιμη άδεια, υπέρβαση της νόμιμης άδειας ή μη επικόλληση του σήματος είναι ανεξάρτητο από το πρόστιμο που επιβάλλεται για την περίπτωση της εκπρόθεσμης ανανέωσης της άδειας και από το οφειλόμενο τέλος για την αρχική ή συμπληρωματική άδεια ή την ανανέωση αυτής.

Με τις διατάξεις της παρ. 5 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης να καθορίζουν τα στοιχεία των ειδικά διασκευασμένων για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων τραπεζίων, για τα οποία υπολογίζεται το τέλος, τον τύπο και το περιεχόμενο του ειδικού σήματος που επικολλάται σε κάθε μηχάνημα ή τραπέζι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του κοινοποιούμενου άρθρου.

ΙΙ. Απόφαση 1051461/2621/0014/3-5-96 ------------------------------------

Κατ` εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης της παρ. 5 του κοινοποιούμενου άρθρου 7, εκδόθηκε η κοινοποιούμενη απόφαση 1051461/2621/0014/3-5-96, στην οποία γίνεται πλήρης ανάλυση των ρυθμιζόμενων μ_αυτή θεμάτων.

Ειδικότερα στο άρθρο 1 αυτής καθορίζονται τα στοιχεία των ειδικά διασκευασμένων τραπεζίων για τα οποία επιβάλλεται τέλος.

Με το άρθρο 2 καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού σήματος.

Το άρθρο 3 αναφέρεται στον τρόπο επικόλλησης του ειδικού σήματος.

Στο άρθρο 4 καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απογραφής, καθώς και ο τρόπος υποβολής και θεώρησής της.

Τέλος με το άρθρο 5 της απόφασης καθορίζεται η διαδικασία επιβολής του προστίμου το οποίο επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του κοινοποιούμενου άρθρου 7, περί του οποίου ανωτέρω.

ΙΙΙ. Εναρξη ισχύος - ν.2390/1996, άρθρο 10

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κοινοποιούμενου άρθρου 10 οι διατάξεις του άρθρου 7 ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σ_αυτές.

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 7, η αίτηση για την ανανέωση της άδειας για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων για το έτος 1996 πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι 21 Ιουνίου 1996.

Εννοείται ότι η αίτηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται με τα στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 2 του κοινοποιούμενου άρθρου 7, περί των οποίων ανωτέρω (αναλυτική δήλωση απογραφής, αποδεικτικό καταβολής του τέλους, ειδικό σήμα).

ΙV. Λοιπές διευκρινίσεις

α) Οπως προαναφέρθηκε το τέλος άδειας εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου. Το ποσό του τέλους αυτού είναι επιβάρυνση για τη χορήγηση, την επέκταση ή την ανανέωση της άδειας και επομένως ανεξάρτητο από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων.

β) Τα ειδικά σήματα που θα διατίθενται στους υπόχρεους από τις Δ.Ο.Υ. θα καταχωρούνται ημερησίως σε ειδική κατάσταση ανά κατηγορία σημάτων.

Τα έσοδα από το ανωτέρω τέλος θα εισάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό στον ΚΑΕ 1259 _Λοιπά τέλη και δικαιώματα έκδοσης αδειών και παροχής προνομίων_, ενώ τα έσοδα από τα προαναφερόμενα πρόστιμα θα εισάγονται στον Κ.Α.Ε. 1721 _Πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους έμμεσους φόρους γενικά_.

V. Διακίνηση ειδικών σημάτων

Τα ειδικά σήματα τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων έτους 1996 κατασκευάστηκαν από την Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Υ.Ε.Ε.Α.Δ.) και θα παραδοθούν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Υ.Δ.Ε.Α.Δ.). Η ΥΔΕΑΔ θα προμηθεύσει κάθε Δ.Ο.Υ., μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, με τις αναγκαίες ποσότητες, κατά κατηγορία σημάτων, εκτιμώντας και τα σχετικά στοιχεία που έστειλαν οι Δ.Ο.Υ. σε απάντηση του 1048354/2427/0014/25- 4-96 εγγράφου.

Η διανομή των σημάτων θα γίνεται μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

Αρμόδιος για την παραλαβή αυτών θα είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή ο αντικαταστάτης του.

Η διακίνηση της αποστολής (παράδοση - παραλαβή) θα πιστοποιείται από την απόδειξη παραλαβής (ειδικό έντυπο των ΕΛ.ΤΑ), η οποία θα υπογράφεται και θα σφραγίζεται από τους παραπάνω αρμόδιους.

Σε κάθε αποστολή σημάτων από την ΥΔΕΑΔ θα εσωκλείεται στο δέμα και ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ/ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, στο οποίο θα αναγράφονταιοι ποσότητες των αποσταλέντων σημάτων, ανά κατηγορία, σε δέματα και τεμάχια. Το πρωτόκολλο αυτό θα παραμένει στη Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που κατά την παραλαβή διαπιστωθούν διαφορές στις αποσταλείσες ποσότητες οι διαφορές αυτές θα γνωστοποιούνται ΑΜΕΣΩΣ στην Υ.Δ.Ε.Α.Δ. με fax που θα στέλνεται στους αριθμούς 5253344 και 5245042.

Για την αποστολή συμπληρωματικών ποσοτήτων σημάτων, οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα την Υ.Δ.Ε.Α.Δ., είτε στους ανωτέρω αριθμούς fax, είτε στα τηλέφωνα 5252183 και 5140436 (κα Κουλουβάρη).

Στο τέλος κάθε μήνα όλες οι Δ.Ο.Υ. θα ενημερώνουν την ΥΔΕΑΔ, με fax (στους ως άνω αριθμούς), για τις ποσότητες κατά κατηγορία σημάτων που διατέθηκαν κατά το μήνα αυτό.

A.Y.O. & ΔHMOΣIAΣ TAΞHΣ 1051461/2621/0014/14.5.1996 (ΦEK B` 336/14.5.1996)

Καθορισμός στοιχείων των ειδικά διασκευασμένων για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων τραπεζίων, για τα οποία υπολογίζεται τέλος, καθώς και του τύπου, του περιεχομένου κ.τ.λ. του ειδικού σήματος τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων.

OI YΠOYPΓOI OIKONOMIKΩN KAI ΔHMOΣIAΣ TAΞHΣ

Εχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις του άρθρου 7 του N. 2390/1996 _Μεταρρυθμίσεις στο αντικείμενικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις_ (ΦEK A 54/21.3.96).

β. Την απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Oικονομικών 411/24.1.1996 _Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Oικονομικών στους Υφυπουργούς Oικονομικών_ (ΦEK B 58/29.1.96).

γ. Την ανάγκη καθορισμού των στοιχείων των ειδικά διασκευασμένων, για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων, τραπεζίων, για τα οποία υπολογίζεται τέλος, καθώς και την ανάγκη καθορισμού του τύπου και του περιεχομένου του ειδικού σήματος τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων και κάθε άλλης λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

δ. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του N. 2081/1992 (ΦEK A 154) και το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη ύψους 3.000.000 δρχ. για την κατασκευή των ειδικών σημάτων τέλους άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων, η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων έτους 1996 του Υπουργείου Oικονομικών (KAE 1112 και 1113, ειδ. φορ. 23620), αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

Καθορισμός στοιχείων ειδικά διασκευασμένων τραπεζίων.

1. Ειδικά διασκευασμένα τραπέζια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του N. 2390/1996, είναι αυτά τα οποία φέρουν επικάλυψη ειδικού υφάσματος (τσόχα) ή άλλου πρόσφορου επιτρεπόμενου μέσου.

H διενέργεια τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα δεν επιτρέπεται σε τραπέζια που δεν είναι διασκευασμένα κατά τα ανωτέρω ή σε άλλα μέσα.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος απαιτείται το κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι να φέρει αρίθμηση.

Αρθρο 2

Tύπος και περιεχόμενο ειδικού σήματος

1. YΛH KATAΣKEYHΣ: Για την κατασκευή των ειδικών σημάτων χρησιμοποιείται διαφανές μαλακό FILM PVC ή POLYESTER, πάχους 0,1 mm. Τα σήματα που θα κατασκευασθούν θα φέρουν μαχαιρωτές εγκοπές ώστε να μην μπορεί να αποκολληθούν χωρίς να καταστραφούν. Στη μία όψη θα φέρουν ειδική κόλλα η οποία 20` μετά την επικόλληση δεν είναι δυνατό να αποκολληθεί ούτε με τη χρησιμοποίηση θερμότητας. H αντοχή τους σε θερμοκρασία πρέπει να είναι μέχρι 80ο C για μέχρι 24 συνεχείς ώρες ή και 125ο C για μέχρι μία ώρα. Επίσης, πρέπει να αντέχουν σε ψύχος τουλάχιστον μέχρι - 30ο C.

Να μην αλλοιώνονται τουλάχιστον για 16 μήνες.

2. KATHΓOPIEΣ ΣHMATΩN: Τα σήματα διακρίνονται σε πέντε (5) κατηγορίες.

Ειδικότερα:

- κατηγορία πρώτη: Περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά παίγνια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 15.000 δρχ.

- κατηγορία δεύτερη: Περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά παίγνια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 40.000 δρχ.

- κατηγορία τρίτη: Περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά παίγνια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 60.000 δρχ.

- κατηγορία τέταρτη: Περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά παίγνια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 80.000 δρχ.

- κατηγορία πέμπτη: Περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά παίγνια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 100.000 δρχ.

3. ΔIAΣTAΣEIΣ: κάθε σήμα έχει διαστάσεις 6X6 εκατοστά του μέτρου (0,06X0,06).

4. ΠEPIEXOMENO: Τα σήματα όλων των κατηγοριών περιέχουν στην εμπρόσθια όψη τις κατωτέρω ενδείξεις:

α) Στο άνω αριστερό μέρος το έμβλημα του κράτους και κυκλικά τις λέξεις _EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA_.

Στο άνω δεξιό μέρος τις λέξεις _YΠOYPΓEIO OIKONOMIKΩN_ και κάτω από αυτές, στο κέντρο του σήματος, το έτος (τα 4 ψηφία) και τις λέξεις _EIΔIKO ΣHMA TEΛOYΣ AΔEIAΣ TEXNIKΩN ΠAIΓNIΩN_.

Στη δεξιά πλευρά θα αναγράφεται κάθετα το ποσό του τέλους κατά περίπτωση. Στο κάτω μέρος θα αναγράφεται ο αύξων αριθμός κατά κατηγορία σημάτων. Μπροστά από τον αριθμό αναγράφονται τα γράμματα A, B, Γ, Δ και E για την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη κατηγορία, αντίστοιχα.

β) Τα σήματα όλων των κατηγοριών θα περιλαμβάνουν στην εμπρόσθια όψη εκτυπώσεις ασφαλείας (Guilloche).

5. XPΩMATIΣMOΣ: O βασικός χρωματισμός για όλες τις κατηγορίες των σημάτων είναι ίδιος. Διαφέρει όμως από έτος σε έτος. Για το έτος 1996 είναι ανοιχτό πράσινο.

Το χρώμα των ψηφίων που καθορίζουν το έτος διαφέρει κατά κατηγορία.

Ειδικότερα:

- Για την πρώτη κατηγορία λευκό.

- Για τη δεύτερη κατηγορία κίτρινο.

- Για την τρίτη κατηγορία πράσινο.

- Για την τέταρτη κατηγορία κόκκινο.

- Για την πέμπτη κατηγορία μπλε.

Oι λοιπές ενδείξεις για όλες τις κατηγορίες και για όλα τα έτη θα αποτυπώνονται σε χρώμα μαύρο.

H κυκλική επιφάνεια κάτω από το έμβλημα του κράτους και τις λέξεις EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA είναι μεταξοτυπία χρώματος ασημί.

6. EKTYΠΩΣH: H εκτύπωση των ειδικών σημάτων θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Y.E.E.A.Δ.), η οποία και θα τα παραδώσει στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Y.Δ.E.A.Δ.) για την προώθησή τους, από αυτή στις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες (Δ.O.Y.).

Αρθρο 3

Επικόλληση του ειδικού σήματος

Το ειδικό σήμα επικολλάται σε εμφανές σημείο, στην εμπρόσθια όψη, κάθε ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και σε εμφανές σημείο κάθε ειδικά διασκευασμένου τραπεζίου.

Αρθρο 4

Tύπος, περιεχόμενο, υποβολή και θεώρηση δήλωσης απογραφής

1. O τύπος της δήλωσης απογραφής ορίζεται όπως το επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόδειγμα (A), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης αυτής. Μέχρι να τυπωθεί το έντυπο αυτό θα χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες του επισυναπτόμενου υποδείγματος.

2. Στη δήλωση απογραφής συμπληρώνονται:

α) Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του υπόχρεου (ή η επωνυμία), το επάγγελμα, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας και η διεύθυνση κατοικίας.

β) Το είδος της επιχείρησης και η διεύθυνση (οδός, αριθμός, ταχ. κωδ., πόλη ή χωριό και νομός) στην οποία στεγάζεται αυτή στο κατάστημα της οποίας υπάρχουν ή θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα και τα τραπέζια, για τα οποία ζητείται η άδεια και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους.

γ) Τα μηχανήματα και τα τραπέζια κατ` αύξοντα αριθμό και κατ` ονομασία παιγνίου, όπως αυτή αναφέρεται στο χαρακτηρισμό του ως τεχνικό με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

δ) O αύξων αριθμός και η κατηγορία του σήματος ή των σημάτων που τυχόν χορηγήθηκαν για το ίδιο έτος, εφόσον πρόκειται για περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής νέου τέλους, λόγω εγκατάστασης σε περιοχή για την οποία προβλέπεται μεγαλύτερο τέλος.

3. H δήλωση απογραφής υποβάλλεται στην αρμόδια ΔOY σε τρία αντίτυπα.

O αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Εμμέσων και Ειδικών Φόρων της ΔOY προβαίνει στη θεώρηση της δήλωσης, αφού προηγουμένως συμπληρώσει επ` αυτής, την κατηγορία και τους αριθμούς των σημάτων που χορηγεί για τα αντίστοιχα μηχανήματα και τραπέζια, το συνολικό αριθμό των σημάτων, τον αριθμό του διπότυπου είσπραξης που εκδίδεται και το συνολικά εισπραχθέν ποσό.

Στη συνέχεια παραδίδονται στον υπόχρεο δύο αντίτυπα της δήλωσης (το ένα εκ των οποίων το πρωτότυπο), ενώ ένα αντίτυπο παραμένει στη Δ.O.Y.

Αρθρο 5

Επιβολή προστίμου

1. Για την επιβολή του προβλεπόμενου από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του N. 2390/1996 προστίμου για εγκατάσταση ή λειτουργία τεχνικών παιγνίων χωρίς τη νόμιμη άδεια, υπέρβαση της νόμιμης άδειας ή μη επικόλληση του σήματος θα εκδίδεται πράξη της αρμόδιας Δ.O.Y.

H πράξη αυτή θα εκδίδεται ύστερα από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής στο οποίο θα καθορίζεται η παράβαση.

Για τη σύνταξη του ως άνω εγγράφου θα χρησιμοποιείται έντυπο όπως το σχετικό υπόδειγμα (B) που επισυνάπτεται στην απόφαση αυτή και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Μέχρι να τυπωθεί το έντυπο αυτό θα χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες του επισυναπτόμενου υποδείγματος.

H πράξη θα κοινοποιείται στον υπόχρεο κατά τις διατάξεις της φορολογικής δικονομίας, ο οποίος μπορεί εάν αμφισβητεί την υποχρέωσή του, να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση. H άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει τη βεβαίωση του προστίμου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ.

Αναφορικά με το πρόστιμο αυτό δεν είναι δυνατός ο περιορισμός του, λόγω διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, πλην της περίπτωσης που έχει επιβληθεί τέλος μεγαλύτερο του προβλεπομένου. Το πρόστιμο αυτό είναι ανεξάρτητο από το πρόστιμο που επιβάλλεται για την περίπτωση της εκπρόθεσμης ανανέωσης της άδειας και από το οφειλόμενο τέλος για την αρχική ή συμπληρωματική άδεια ή την ανανέωση αυτής. Για την επιβολή του προστίμου θα χρησιμοποιείται έντυπο, όπως το σχετικό υπόδειγμα (Γ) που επισυνάπτεται στην απόφαση αυτή και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Μέχρι να τυπωθεί το έντυπο αυτό θα χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες του επισυναπτόμενου υποδείγματος.

2. Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη ανανέωση της άδειας θα επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.O.Y. χωρίς να απαιτείται έκδοση ειδικής πράξης, ενώ για την καταβολή του θα εκδίδεται αποδεικτικό είσπραξης (διπλότυπο είσπραξης τύπου A), με βάση την εκπρόθεσμα υποβαλλόμενη αίτηση ανανέωσης της άδειας.

Το ανωτέρω πρόστιμο θα καταβάλλεται μαζί με το οφειλόμενο τέλος για την ανανέωση. Τα σχετικά σήματα στην περίπτωση αυτή θα χορηγούνται μετά την καταβολή του τέλους και του προστίμου.

Αρθρο 6

H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!