Οικονομικό Επιμελητήριο: Σχετικά με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
ΨΗΦΙΣΜΑ
71ης ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Τα τελευταία πέντε χρόνια το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά του Αιγαίου έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τρόικας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών. Για τα νησιά του Αιγαίου το ειδικό αυτό καθεστώς δεν αποτελεί, όπως πολλές φορές τίθεται από το Δ.Ν.Τ. κάποιο προνόμιο αλλά αντίθετα αποτελεί:
1. Aνταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια
α .Ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας
β. Αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών.
2. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προιόντος .
3. Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών , όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
4. Είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης (οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους).
Ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος , Φ.Π.Α. των νησιών του Αιγαίου με μαθηματική ακρίβεια , οδηγεί:
1) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών)
2) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
3) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τον τουρισμό χώρες όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
4) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
5) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
6) Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή.
Το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος που συζητείται κατά καιρούς των 300-400 εκατ. Ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται καθώς οι επιστημονικές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε καμιά περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 50 εκατ.ευρώ) από ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α..
Μέχρι σήμερα , κανένα κράτος –μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοικών ρυθμίσεων στο τομέα του Φ.Π.Α. ιδιαίτερα όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των συνθηκών προσχώρησης στην Ευρωπαική Ένωση.
Κανένας δεν αμφιβάλει ότι, τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν, όχι όμως με αντικοινωνικά μέτρα αλλά με μέτρα ουσίας δηλαδή μόνιμα. Τα δημόσια έσοδα δεν θα αυξηθούν ούτε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα μόνο αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή όπως επίσης και αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του Φ.Π.Α., και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση.
Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αφού το μόνο που θα επιτευθεί με αυτό είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.
Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα, δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο η απαγορευτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!